Je weet vast en zeker wel wat de plattegrond van een huis is, dit is namelijk de basis. Als je een plattegrond van je huis voor je hebt, dan zie je zo welke kamers er zijn. Maar een plattegrond kan je ook houvast bieden als je wil bouwen. Je krijgt zo een goed beeld van hoe het eindresultaat kan zijn. Er bestaan verschillende plattegronden van een woning, het kan gaan over een plattegrond van ‘het casco’ van de woning of van een nieuwe woning. Waar heb jij hem voor nodig en wanneer? Kun je zelf goed tekenen of wil je een plattegrond laten maken en wil je graag weten wat de kosten zijn? Welke vragen je ook hebt, op deze pagina worden de vragen beantwoord.
Kosten plattegrond huis
De gemiddelde kosten voor een plattegrond van een huis variëren sterk, met een minimum van 500 euro en een maximum van 50.000 euro. Gemiddeld mag je rekenen op zo’n € 10.000 à € 30.000.
Al een tijdje overweeg je een plattegrond huis aan te vragen of te laten ontwerpen. Maar je wil graag vooraf weten wat de kosten zijn. Daar geven wij je graag een antwoord op. Echter moet je je er wel bewust van zijn dat de kosten sterk afhankelijk zijn van de eisen die je stelt aan de plattegrond van je huis. Wil je een nieuwe woning en daar dan een plattegrond van, of is het voor een bestaande woning? Het ligt er puur aan hoeveel werk er nodig is. Toch hebben wij een gemiddelde prijs voor je weten te achterhalen, zodat jij weet waar je ongeveer op kunt rekenen.
We hebben verschillende soorten ontwerpen en de prijs voor je berekend:
Type Ontwerp | Kosten (Euro) |
---|---|
Ontwerp van een kale ruimte | Tussen de 600 en 2000 euro |
Ontwerp van de uitbouw van een huis | Ongeveer 500 euro |
Ontwerp van een nieuwbouw gezinswoning | Rond de 7000 euro |
Voorlopig en definitief ontwerp van een nieuwbouwwoning | Tussen de 7000 en 10.000 euro |
Ontwerp van een volledige renovatie van je huis | Tussen de 30.000 en 50.000 euro |
Ontwerp om je woning uit te breiden | Gemiddeld rond de 10.000 euro |
Deze prijsschattingen geven je een goed beeld van de kosten die je kunt verwachten voor het laten maken van een plattegrond voor je huis.
- Je wil een ontwerp van een kale ruimte, dan moet je rekenen op een gemiddeld bedrag van tussen de 600 en de 2000 euro.
- Als je een ontwerp wil van de uitbouw van een huis, dan kost dat ongeveer 500 euro.
- Als je een ontwerp wil van een nieuwbouw gezinswoning, moet je denken aan rond de 7000 euro.
- Gaat het over een voorlopig en definitief ontwerp van een nieuwbouwwoning, dan moet je denken aan een bedrag tussen de 7000 en de 10.000 euro.
- Wil jij een ontwerp van een volledige renovatie van je huis? Dan moet je denken aan een bedrag van tussen de 30.000 en de 50.000 euro.
- Wil jij een ontwerp om je woning uit te breiden, dan betaal je gemiddeld rond de 10.000 euro voor de plattegrond huis.
Waarom een plattegrond van je huis nodig?
Als je erg creatief bent, kun je misschien zelf de plattegrond van je huis tekenen. Dit wordt door veel mensen gedaan, ze gebruiken dan een tekenprogramma op de computer. Er bestaan gratis versies en dan kun je zelf proberen of dat wat voor je is.
Maar als je het professioneler wil, dan is het toch goed om het te laten doen. Een architect kan je dan goed helpen en geeft jou dan een goed beeld van hoe een eventuele verbouwing eruit gaat zien.
Het kan zijn dat jij een tekening nodig hebt om een vergunning aan te vragen. Als je dan zelf een plattegrond van je huis hebt gemaakt, dan is deze helaas niet geldig. Dit moet namelijk door een professional worden gedaan en dan heb je echt een architect nodig die het voor je in orde maakt.
Is dit verplicht?
Wat veel mensen niet weten, is dat een tekening van een woning verplicht is als je bijvoorbeeld de constructie van je woning gaat veranderen of als je woning als monument op de werelderfgoedlijst staat.
Wil je je dak of gevel veranderen of ben je van plan om een woning op een lege kavel te bouwen, dan moet je ook een tekening hebben. Zit er ergens asbest in de woning? Ook dan heb je verplicht een plattegrond van je huis nodig.
Maar je moet voor iedere situatie altijd bij je gemeente nagaan welke eisen er zijn. Dit kan namelijk ook weer per gemeente anders zijn. Zorg dat je daar op voorbereid bent als je (ver)bouwplannen hebt.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.
Waaruit bestaat een plattegrond van je huis?
Niet iedereen kan een plattegrond van je huis maken, daar zijn namelijk wel wat eisen voor. Op een plattegrond vind je verschillende gegevens, waarvan er een aantal verplicht zijn. Soms moet de gemeente namelijk het document hebben bij bijvoorbeeld een aanvraag van een vergunning. Alles moet dan wel kloppen en voor alle partijen duidelijk zijn.
Meestal wordt een plattegrond van een woning gemaakt op een schaal van 1:100 of 1:50. Een andere eis is dat een technische omschrijving is vermeld op de plattegrond. Ook de gekozen materialen moeten erop staan (net als de huidige en nieuwe situatie). De locatie en het adres van de eigenaar moeten ook op de plattegrond vermeld staan.
Hoe wordt een plattegrond van een huis gemaakt?
De plattegrond van een huis kan niet zomaar worden gemaakt. Je moet namelijk wel weten wat je wilt, en een architect kan je daarbij helpen. Als je een eigen huis wilt laten bouwen, dan moet je om te beginnen in gesprek met de architect. Je gaat kijken welke wensen jij hebt, en de architect kan als het goed is ook projecten laten zien die hij heeft gedaan. Zo krijg jij een goed beeld van het werk dat hij levert.
Als je een fijn gevoel hebt bij het gesprek, wordt er vaak een nieuwe afspraak gemaakt om de schets te bespreken. Aan de hand van de eerste schets krijg je namelijk een goed beeld van welke plannen je hebt. Er kan ook een offerte worden getoond door de architect. Je weet dan wat het je gemiddeld zal kosten als de plattegrond van je woning wordt gemaakt.
Na de schets zal de architect aan de slag gaan met een tekenprogramma, in 3D. Zo kan alles inzichtelijk worden gemaakt en kunnen ook de kleuren en materialen hierin worden meegenomen.
Als je plattegrond klaar is, dan kan er een overleg plaatsvinden met de gemeente. De plattegrond moet dan aan de eisen voldoen. Je kunt het beste, als je de schets hebt, deze alvast indienen. Dan kan er een voorlopige toetsing worden gedaan door de gemeente. Er kan dan een constructie opzet worden gemaakt, en dan kan de bouwaanvraag worden ingediend.
Vervolgens kunnen ook de indeling van de badkamer en keuken nader worden uitgewerkt. Als het allemaal in orde is, dan kan de aannemer beginnen.
Nog even samengevat
- Bespreek je wensen met de architect.
- Bekijk eerdere projecten van de architect.
- Maak een nieuwe afspraak voor het bespreken van de schets.
- Ontvang een offerte voor de kosten.
- Architect maakt een 3D-tekening.
- Dien de schets in voor een voorlopige toetsing door de gemeente.
- Maak een constructieopzet en dien de bouwaanvraag in.
- Werk de indeling van badkamer en keuken uit.
- Start de bouw met de aannemer.
Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%
- Ontvang gratis offertes
- Van 4 vakmannen uit je eigen regio
- Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Veelgestelde vragen over de plattegrond voor je huis
De kosten van de plattegrond van een huis worden bepaald door verschillende factoren. Een ontwerp van een kale ruimte kost tussen de 600 en 2000 euro en als je een nieuwbouw gezinswoning als ontwerp wil laten maken dan betaal je rond de 7000 euro gemiddeld.
Ja het is zeker mogelijk om zelf een plattegrond van je huis te maken. Echter moet je wel weten hoe het werkt. Soms moet je echter een professioneel document hebben en dan moet je de plattegrond wel door een architect laten ontwerpen.
Nee niet altijd. Maar als je een vergunning aan moet vragen bij de gemeente dan heb je wel een officiële plattegrond nodig met details. Vraag bij je gemeente daarom altijd na wanneer je een plattegrond van je huis moet hebben en wanneer niet. Dit voorkomt dat je onnodige kosten maakt.
Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.