Elektriciteit

Stopcontact plaatsen: Prijs per type stopcontact & Handige tips

Stopcontact plaatsen Stopcontact plaatsen

Moet je ergens een (extra) stopcontact plaatsen? Dan kun je de keuze maken of je het zelf doet of laat doen. Je moet dan heel goed weten wat je doet en welke materialen je aan moet schaffen. Om je hierover te informeren (en over de kosten) kun je maar beter snel verder gaan met lezen. Een stopcontact plaatsen moet namelijk wel op de juiste manier gebeuren, anders kan er een probleem optreden en dat wil je niet. Bereid je goed voor en dan weet je wat een stopcontact plaatsen je zal kosten en waar je nog meer aan moet denken. 

Kosten stopcontact plaatsen

Als je denkt aan een stopcontact plaatsen, dan kun je op een bedrag rekenen van rond de 80 euro. Maar de exacte prijs hangt af van waar het stopcontact geplaatst moet worden, welke wensen je hebt en wat de afstand is van het stopcontact naar de meterkast en uiteraard het soort stopcontact. 

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het plaatsen van een stopcontact.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

De gemiddelde prijs van een stopcontact plaatsen weet je nu, maar er zijn verschillende situaties waarin je kunt verkeren. Daarom gaan we nu wat dieper in op de mogelijkheden en de bijbehorende kosten:

 • Je wil een inbouwstopcontact plaatsen. De prijs die hiervoor gemiddeld gerekend wordt is tussen de 50 en 100 euro. 
 • Een stopcontact vervangen kost je tussen de 20 en 40 euro.
 • Een stopcontact in de meterkast plaatsen kost je tussen de 40 en 60 euro. 
 • Een stopcontact verplaatsen kost je tussen de 50 en 75 euro (als het minder dan 2 meter in gips of cellenbeton is). 
 • Het kost je echter meer, namelijk tussen de 75 en 100 euro, als je een stopcontact wil verplaatsen minder dan 2 meter in vast beton.  
ActiviteitPrijs
Inbouwstopcontact plaatsen€ 50 – € 100
Stopcontact vervangen€ 20 – € 40
Stopcontact in de meterkast plaatsen€ 40 – € 60
Stopcontact verplaatsen (< 2 meter, gips/cellenbeton)€ 50 – € 75
Stopcontact verplaatsen (< 2 meter, vast beton)€ 75 – € 100

De prijs bij een stopcontact plaatsen hangt af van een aantal factoren en hangt onder andere samen met de materiaalkosten en de arbeidskosten. Er kan een prijs per uur worden besproken of een totaalprijs, als duidelijk is wat er allemaal gedaan moet worden. Er moet altijd goed gekeken worden naar wat het meest efficiënt is. Misschien is het beter om een nieuw stopcontact te plaatsen in plaats van het huidige contact te verplaatsen. Een professional kan je hierover adviseren en dan kun je ook navraag doen wat voor jou financieel de meest gunstige optie is. 

Waar het stopcontact geplaatst moet worden zal ook van invloed zijn op de prijs. Maar ook het type muur speelt hierin een rol. Een specialist die snel zijn werk kan doen, zal minder lang bezig zijn en dan ook een lager bedrag op de factuur zetten. Als zij moeten frezen in een muur, dan kost dat extra tijd. Als je een gipsmuur hebt dan is dat een stuk goedkoper. 

Soorten stopcontacten

Bij het plaatsen van een stopcontact is het essentieel om te weten welke materialen nodig zijn voor verschillende typen stopcontacten. Elk type heeft specifieke eigenschappen en toepassingen, waardoor het belangrijk is om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

1. Geaard stopcontact

Een geaard stopcontact is gemaakt van kunststof of metaal en heeft een aardaansluiting. Deze aansluiting zorgt ervoor dat elektrische apparaten veilig kunnen werken en beschermd zijn tegen elektrische schokken. Geaarde stopcontacten zijn noodzakelijk in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Voor de installatie heb je een geaard stopcontact, aarddraad (groen/geel), fasedraad (bruin), nuldraad (blauw), een inbouwdoos en bevestigingsschroeven nodig.

2. Ongeraard stopcontact

Ongeraard stopcontacten, ook vervaardigd uit kunststof of metaal, missen een aardaansluiting en zijn daardoor minder veilig voor gebruik met apparaten die gevoelig zijn voor kortsluiting. Deze stopcontacten zijn geschikt voor droge ruimtes zoals woonkamers of slaapkamers. De benodigde materialen omvatten een ongeaard stopcontact, fasedraad (bruin), nuldraad (blauw), een inbouwdoos en bevestigingsschroeven.

3. Waterdicht stopcontact (voor buitengebruik)

Voor buitengebruik is een waterdicht stopcontact essentieel. Deze stopcontacten zijn vaak gemaakt van UV-bestendig kunststof of roestvrij staal en hebben een beschermingsgraad van minimaal IP44 om te beschermen tegen water en stof. Dit type is ideaal voor tuinen, terrassen en garages. Voor de installatie heb je een waterdicht stopcontact, een waterdichte inbouw- of opbouwdoos, afdichtingskit, aarddraad, fasedraad, nuldraad, bevestigingsschroeven en eventueel een beschermkap nodig.

4. Stopcontact met USB-aansluitingen

Stopcontacten met USB-aansluitingen combineren een standaard stopcontact met USB-poorten voor het opladen van elektronische apparaten. Deze zijn handig in woonkamers, slaapkamers en kantoren. De installatie vereist een stopcontact met geïntegreerde USB-poorten, fasedraad, nuldraad, eventueel aarddraad, een inbouwdoos en bevestigingsschroeven.

5. Tijdschakelaar als stopcontact

Een stopcontact met een ingebouwde tijdschakelaar is ideaal voor het automatisch aan- of uitschakelen van elektrische apparaten op ingestelde tijden, zoals verlichting of verwarmingssystemen. Dit type stopcontact is meestal gemaakt van kunststof en vereist voor de installatie een stopcontact met tijdschakelaar, fasedraad, nuldraad, eventueel aarddraad, een inbouwdoos en bevestigingsschroeven.

6. Extra opties

Bij het plaatsen van stopcontacten zijn er ook enkele extra opties om te overwegen:

Kinderslot op stopcontact

Een kinderslot op het stopcontact is een uitstekende optie als je kleine kinderen hebt. Dit slot voorkomt dat kinderen met hun vingers in het stopcontact komen, wat ernstige ongelukken kan voorkomen. Een kinderslot kost slechts 10 euro.

Buitenstopcontact in een zuil

Een buitenstopcontact in een zuil kan op elke gewenste locatie in je tuin worden geplaatst. Dit biedt extra gemak en veiligheid voor het gebruik van elektrische apparaten buitenshuis. De kosten voor een buitenstopcontact in een zuil bedragen ongeveer 90 euro.

Tijdschakelaar als stopcontact

Wil je een tijdschakelaar integreren in je stopcontact? Dit is ideaal voor het automatisch in- en uitschakelen van apparaten op specifieke tijden, bijvoorbeeld voor verlichting of huishoudelijke apparaten. Een tijdschakelaar kost ongeveer 15 euro.

Prijstabel voor verschillende soorten stopcontacten

Type StopcontactPrijs (euro)
Geaard stopcontact50 – 100
Ongeraard stopcontact25 – 50
Waterdicht stopcontact (buiten)50 – 100
Stopcontact met USB-aansluitingen40 – 80
Tijdschakelaar als stopcontact15
Kinderslot op stopcontact10
Buitenstopcontact in een zuil90

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel stopcontacten heb je nodig per kamer?

Bij het inrichten van je huis is het belangrijk om na te denken over de hoeveelheid en de plaatsing van stopcontacten in elke kamer. Dit zorgt voor gemak en veiligheid, en voorkomt dat je later kabels moet trekken of verlengsnoeren moet gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht van het aanbevolen aantal stopcontacten per ruimte in huis:

RuimteAantal StopcontactenReden
Garage4-6Voor gereedschap, opladers, en andere elektrische apparaten
Slaapkamer2-4Voor lampen, opladers, wekker, en eventueel een tv
Keuken6-10Voor diverse apparaten zoals de koelkast, magnetron, koffiezetapparaat, en keukenmachines
Berging1-2Voor een wasmachine, droger, of andere opslagapparaten
Woonkamer4-6Voor tv, audio-apparatuur, lampen, opladers, en eventueel een computer
Gang1-2Voor een stofzuiger en decoratieve verlichting
Badkamer2-3Voor elektrische tandenborstels, scheerapparaten, een haardroger of ander apparaat
Zolder2-4Voor verlichting en eventuele elektrische apparatuur zoals een ventilator of opladers
Tuinhuis2-4Voor verlichting, tuingereedschap en opladers
Tuin2-3Voor tuinverlichting, elektrisch gereedschap, en decoratieve elementen zoals een fontein
Oprit1-2Voor elektrische auto’s of het opladen van elektrische apparatuur zoals een stofzuiger om je auto te poetsen

Zelf een stopcontact plaatsen of laten doen?

Een stopcontact kunnen sommige mensen plaatsen, verplaatsen of vervangen. Maar de vraag is: voldoet het dan ook aan alle eisen? Het moet namelijk wel veilig worden gedaan, anders zijn de risico’s te groot.

Een goed idee is daarom om het werk uit handen te geven aan een expert. Je weet dan namelijk zeker dat alles op de juiste manier wordt geplaatst. Neem vooral de tijd om een goede professional te vinden. Je moet namelijk wel weten met wie je in zee gaat. Let goed op referenties, maar ook de gemiddelde kosten.

Toch geven we je graag het advies om niet alleen op de prijs af te gaan. Er moet ook gekeken worden naar de service die wordt aangeboden. Als je dat allemaal weet, dan kun jij een keuze maken en dan zal je ook met een gerust hart het werk van een stopcontact plaatsen uit handen geven.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips over stopcontact plaatsen

Nog een paar tips en aandachtspunten waar je aan moet denken bij het uitbesteden van het werk van een stopcontact plaatsen. Lees het op je gemak door en doe er je voordeel mee:  

 • Goedkope optie: Als je echt een stopcontact moet plaatsen en je wil er niet zoveel geld aan uitgeven, is het goed om voor een goedkope optie te gaan. Je kiest dan een ongeaard en enkel stopcontact. Dan betaal je tussen de 25 en 50 euro per stopcontact dat je nodig hebt.
 • Veiligheid: Je moet ook denken aan de veiligheid in een woning. Als je naar oudere woningen kijkt dan zie je daar vaak enkele stopcontacten en deze zijn niet geaard. Deze kunnen wel gebruikt worden bij apparaten die maar een klein risico lopen op kortsluiting. In je keuken mogen deze niet geplaatst worden, daar heb je een geaard stopcontact nodig. Het risico op kortsluiting is groter als je bijvoorbeeld een waterkoker of broodrooster gaat gebruiken.
 • Kosten vervangen: Het vervangen van acht stopcontacten kost je ongeveer tussen de 50 en 150 euro. Het kost je minder geld als je er meerdere tegelijkertijd laat vervangen dan af en toe één stopcontact (mede omdat de professional dan maar een keer hoeft te komen).
ActiviteitPrijs
Ongeaard en enkel stopcontact plaatsen€ 25 – € 50
Vervangen van acht stopcontacten€ 50 – € 150

Conclusie

Het plaatsen van een stopcontact kan variëren in complexiteit en kosten, afhankelijk van het type stopcontact en de specifieke omstandigheden van de installatie. Of je nu kiest voor een geaard stopcontact, een waterdicht stopcontact voor buiten, of een stopcontact met extra functies zoals USB-poorten of een tijdschakelaar, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste materialen te gebruiken.

We raden je aan om altijd meerdere offertes aan te vragen bij vakmannen om de beste prijs en service te vinden. Dit helpt je niet alleen om kosten te besparen, maar ook om de kwaliteit van het werk te waarborgen. Vul het onderstaande formulier in om gratis offertes te ontvangen voor het plaatsen van een stopcontact.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een stopcontact

Hoe lang duurt het om een stopcontact te plaatsen?

De tijd die nodig is om een stopcontact te plaatsen varieert afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de ervaring van de elektricien. Voor een standaard stopcontact kan de installatie ongeveer 1 tot 2 uur duren. Als er extra werkzaamheden nodig zijn, zoals frezen in een muur of het installeren van een waterdicht stopcontact buiten, kan dit langer duren.

Zijn er speciale vereisten voor stopcontacten in vochtige ruimtes?

Ja, voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens zijn geaarde stopcontacten verplicht. Deze stopcontacten hebben een extra beveiliging tegen elektrische schokken. Daarnaast moeten stopcontacten in deze ruimtes minimaal IP44-gecertificeerd zijn om bescherming te bieden tegen spuitwater.

Hoeveel stopcontacten worden aanbevolen per kamer?

Het aantal stopcontacten dat wordt aanbevolen per kamer hangt af van het gebruik en de grootte van de kamer. In een woonkamer worden meestal 4 tot 6 stopcontacten aanbevolen, strategisch geplaatst rondom de kamer voor gemakkelijke toegang. In een keuken kunnen meer stopcontacten nodig zijn vanwege het grote aantal elektrische apparaten, meestal 6 tot 10. In slaapkamers zijn doorgaans 2 tot 4 stopcontacten voldoende.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.