Elektriciteit

Verlichting aanleggen: Kosten & Mogelijkheden

Verlichting aanleggen: Kosten, mogelijkheden & opties Verlichting aanleggen: Kosten, mogelijkheden & opties

Je zoekt meer informatie over verlichting aanleggen, maar gaat het dan over verlichting in je woning of buiten? Hoeveel is er nodig en waar? Het zijn zomaar een paar vragen waar je goed over na moet denken. Je wil namelijk de kosten van verlichting aanleggen weten, maar daarvoor moet je wel weten wat je wil. Ga daarom alvast na wat er kan en waar je voorkeur naar uitgaat. Vervolgens kun je dan aan de hand van deze informatie nagaan wat je wensen zijn als het gaat over verlichting aanleggen.

Waar wil je verlichting aanleggen?

Wil je graag verlichting aanleggen in je woning of gaat het over buiten? Misschien heb je net een nieuwe woning gekocht en dan wil je graag dat het ook goed verlicht is. Wil je dan alles in één keer laten doen? Wellicht wordt er dan met de prijs rekening mee gehouden en krijg je een mooie korting. Proberen kan natuurlijk altijd. Het belangrijkste is dat je weet wie je je verlichting aan laat leggen en zorgt dat het netjes wordt gedaan. Je wil niet te veel betalen, maar je wil wel dat alles aan de eisen voldoet. Kies daarom een professional, en dan kun jij zelf nog even bedenken waar je verlichting nodig hebt. Zowel binnen als buiten is het prettig als je genoeg licht hebt. In de zomer heb je het meestal niet zo vaak nodig, maar in de winter wel en dan ben je blij dat je hier een investering in hebt gedaan.  

Kosten verlichting aanleggen

Wat verlichting aanleggen kost, hangt af van een aantal factoren. Zo moet er rekening worden gehouden met het type verlichting, de plaats waar het aangesloten moet worden en welke wensen en behoeften jij hebt.

Een overzicht van wat verlichting aanleggen gemiddeld kan kosten:

VerlichtingsoptieKosten (in euro)
Complete woning1500 – 2000
Keuken400 – 600
Woonkamer400 – 600
Gang, badkamer of slaapkamer100 – 200
Buitenverlichting75 – 300
Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het aanleggen van verlichting.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
 • Je wil je complete woning van verlichting laten voorzien, dan betaal je tussen de 1500 en 2000 euro.
 • Je wil de keuken van verlichting laten voorzien, dit kost je gemiddeld 400-600 euro.
 • Je wil in je woonkamer verlichting aanleggen, dat kost je tussen de 400-600 euro. 
 • Als je je gang, badkamer of slaapkamer wil voorzien van verlichting betaal je tussen de 100 en 200 euro.
 • Buitenverlichting kost je gemiddeld tussen de 75 en 300 euro. 

Toelichting kosten verlichting aanleggen

We kunnen je nog meer vertellen over de kosten van verlichting aanleggen. 

 • Om een kleine ruimte van verlichting te voorzien, moet je denken aan bijvoorbeeld een slaapkamer, badkamer of de hal. Dan betaal je gemiddeld 100-200 euro per ruimte. 
 • Wil je je woonkamer voorzien van mooie verlichting, dan kost het je wat meer, omdat het een grotere ruimte betreft. Het kost ook meer tijd en geld. 
 • Is er sprake van een grotere behoefte aan verlichting, dan moet je denken aan een bedrag van rond de 2000 euro. 

Bij de ene specialist betaal je een prijs per uur, bij de ander een totaalprijs. Maar ook deze prijzen kunnen onderling variëren. Het is daarom zinvol om vooraf prijzen te vergelijken, zodat jij een beeld hebt van de gemiddelde kosten. Houd daarom onze gemiddelde tarieven erbij en dan weet jij of dat de offerte een nette prijs is of dat je verder moet zoeken. Naast de prijs moet je ook kijken naar het stukje service dat wordt geleverd. Toch zal de prijs doorslaggevend zijn, je moet ook andere factoren vergelijken en dan een keuze maken wat voor jou het beste voelt. 

Zelf verlichting aanleggen of laten doen? 

Als je denkt aan verlichting aanleggen, schakel dan een professional in. Deze persoon weet namelijk wat hij of zij moet doen en zorgt ervoor dat alles prima werkt.

Je wil de kans op kortsluiting verkleinen, net als de kans op overbelasting. Een goede reden om het werk daarom uit handen te geven.

Als je het laat doen dan heb jij er zelf geen omkijken naar. Alleen met betalen ben je klaar. Je geeft gewoon je wensen aan en dan wordt het allemaal voor je geregeld.

Dit is een keuze die veel mensen maken, omdat het toch echt werk van een specialist is. Het moet ook aan een aantal eisen voldoen en een specialist weet dit. In korte tijd kan hij veel werk verzetten en zorgen dat jouw verlichting snel is aangelegd en goed werkt.

Als je binnen alles op orde hebt, dan kun je het buiten ook laten doen. Ook daarbij geldt dat het goed uitgevoerd moet worden. Het regent vaak, kabels mogen niet nat worden, anders kan er kortsluiting ontstaan of erger. Dit moet dan ook altijd voorkomen worden.

Daarom moet je de verlichting niet zelf aan willen leggen, maar altijd uit handen geven aan een specialist. Dit is voor jou eenvoudiger en ook een stuk veiliger dan wanneer je het zelf zou doen.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips bij keuzes maken verlichting aanleggen

Nog een paar tips waar je aan moet denken als je verlichting aanleggen uit gaat besteden aan een professional: 

 • Een professional kan voor jou verlichting aanleggen. Je kunt dan een prijs per uur afspreken, maar er kan ook een totaalprijs worden afgesproken. Het is fijn om vooraf te weten waar je aan toe bent, dus zorg dat je ook weet wat verlichting aanleggen je gaat kosten. 
 • Hoe groot is het project dat je laat doen? Hoe groter het project, hoe prijziger het wordt. Het gaat dan met name over het aantal lichtpunten dat ze aan moeten brengen. Je zou kunnen denken aan gemiddeld 100 euro extra per lichtpunt wat ze aan moeten brengen. 

Extra opties bij het aanleggen van verlichting

Er zijn ook extra opties die je kunt kiezen bij het aanleggen van verlichting.

 • Misschien wil je wel een inbouwstopcontact laten plaatsen. Je moet dan denken aan een prijs van tussen de 50 en 100 euro per stopcontact.
 • Als er een stopcontact verplaatst moet worden, dan moet je denken aan 50-75 euro extra en dan is wel de voorwaarde dat het binnen twee meter is in cellenbeton of gips.
 • Als het stopcontact verplaatst moet worden in vast beton betaal je tussen de 75 en 100 euro.
OptieKosten (in euro)
Inbouwstopcontact50 – 100
Stopcontact verplaatsen (binnen 2 meter, cellenbeton of gips)50 – 75 extra
Stopcontact verplaatsen (vast beton)75 – 100 extra

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over het aanleggen van verlichting

Wat voor type verlichting is het beste voor mijn huis?

Het type verlichting dat het beste is voor je huis hangt af van verschillende factoren, zoals de functie van de ruimte, de gewenste sfeer en je persoonlijke voorkeuren. Voor de woonkamer kun je kiezen voor dimbare verlichting om de sfeer aan te passen, terwijl voor de keuken heldere, functionele verlichting beter is. LED-verlichting is een energiezuinige optie die in de meeste situaties goed werkt.

Hoe lang duurt het om verlichting aan te leggen?

De tijd die nodig is om verlichting aan te leggen varieert afhankelijk van de omvang van het project. Het installeren van een enkel lichtpunt kan in minder dan een uur worden gedaan, terwijl het aanleggen van verlichting voor een hele woning enkele dagen in beslag kan nemen. Het is belangrijk om dit vooraf te bespreken met de professional zodat je een duidelijk tijdschema hebt.

Wat zijn de garantievoorwaarden voor het aanleggen van verlichting?

Garantievoorwaarden kunnen variëren per installateur. Over het algemeen bieden professionals een garantie op hun werk, die kan variëren van enkele maanden tot een paar jaar. Dit omvat meestal reparaties of vervangingen van defecte onderdelen of installaties. Zorg ervoor dat je de garantievoorwaarden bespreekt voordat je een contract ondertekent, zodat je weet wat gedekt is en hoe lang de garantie duurt.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.