Algemeen

Wat is EPC-waarde en hoe verbeter je die? 

blank House energy efficiency, energy efficient rating class concept, eco home renovation save cost. Low-consumption ecological house. Hand holding Green Building for Sustainable Development Concept

De EPC-waarde van je woning speelt een cruciale rol in het bepalen van de energie-efficiëntie en het comfort van je huis. Maar wat betekent EPC precies, en hoe kun je deze waarde verbeteren? In dit artikel leggen we uit wat EPC is, waarom het belangrijk is, en geven we praktische tips om de EPC-waarde van je woning te verhogen.

Wat is EPC-waarde?

EPC staat voor Energieprestatiecoëfficiënt. Het is een getal dat de energie-efficiëntie van een gebouw aangeeft. Hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het gebouw. Dit getal wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder isolatie, verwarming, ventilatie en de energieprestaties van ramen en deuren. Een lage EPC-waarde betekent niet alleen een lager energieverbruik, maar ook lagere energiekosten en een hoger wooncomfort.

Tips om de EPC-waarde te verbeteren

1. Verbeter de isolatie

Een van de meest effectieve manieren om de EPC-waarde van je huis te verbeteren, is door te investeren in goede dak- en muurisolatie. Warmte stijgt, dus zonder goede dakisolatie verliest je huis veel warmte. Muurisolatie helpt om de warmte binnen te houden.

Een isolerend gordijn kan ook een aanzienlijk verschil maken. Deze gordijnen zijn speciaal ontworpen om warmte binnen te houden en kou buiten. Ze vormen een extra isolatielaag voor je ramen, wat vooral handig is in de wintermaanden. 

2. Vervang oude ramen en deuren

Oude ramen en deuren kunnen een grote bron van warmteverlies zijn. Overweeg om enkel glas te vervangen door dubbel glas. Dit type glas heeft een betere isolatiewaarde en kan helpen om de EPC-waarde van je woning te verlagen. 

3. Gebruik energiebesparende raamdecoratie

Energiebesparende raamdecoratie, zoals thermische gordijnen en jaloezieën, kan helpen om de warmte binnen te houden en de kou buiten te sluiten. Deze producten zijn ontworpen om de isolatiewaarde van je ramen te verhogen, wat niet alleen de EPC-waarde ten goede komt, maar ook zorgt voor een lagere energierekening.

4. Installeer een efficiënte verwarmingsketel

Een oude verwarmingsketel kan veel energie verspillen. Overweeg om je oude ketel te vervangen door een moderne, energiezuinige variant. 

5. Maak gebruik van zonne-energie

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om je energieverbruik te verlagen en je EPC-waarde te verbeteren. Hoewel de investering hoog kan zijn, verdien je deze terug door de besparing op je energierekening. 

6. Verbeter de ventilatie

Goede ventilatie kan bijdragen aan een betere EPC-waarde. Zorg ervoor dat je ventilatiesysteem goed werkt en overweeg een systeem dat de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de inkomende lucht te verwarmen, wat energie bespaart.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.