Vloeren

3 stappen om een oude houten vloer te repareren

Houten vloer repareren Houten vloer repareren

Een originele houten vloer voegt karakter en warmte toe aan een woning. Als je ervoor kiest om een bestaand huis te kopen in plaats van te gaan bouwen vind je er misschien wel een mooie oude houten vloer terug die je eigenlijk zou willen behouden. Het probleem is echter dat de vloer in slechte staat is en aan herstel toe is. De planken zitten los, de bovenlaag heeft krassen en is beschadigd en er ontbreken misschien zelfs stukken.

Je hoeft je droom om de vloer te behouden niet noodzakelijk op te geven en de vloer gaan vervangen met een nieuwe vloer. Houten vloeren kunnen lang meegaan, maar uiteindelijk moeten stukken worden vervangen of worden hersteld. Hieronder vind je 3 stappen om een oude houten vloer te repareren.

1. Losse vloerdelen bevestigen

Voordat je aan de slag gaat met het repareren van een houten vloer, is het belangrijk dat je weet welk type vloer je hebt. Over het algemeen zijn er twee hoofdvarianten van vloerplaten: een houten vloer met tand en groef of een vloer met vierkante randen zoals parket.

Hoewel vloerplanken om verschillende redenen los kunnen raken, is de oorzaak vaak omdat de bevestiging de plank niet langer stevig vasthoudt. Als je vloerplaat aan de basis is genageld, spijker je de plank terug op zijn plaats met behulp van speciale spijkers die gemaakt zijn om te voorkomen dat een vloerplaat gaat piepen. Begin eerst met een kleiner type nagel om te zien of deze lang genoeg zijn om de plank daarmee stevig vast te laten zitten.

2. Ontbrekende planken vervangen

Als een houten vloer over het algemeen in goede staat is, met slechts een of twee beschadigde planken, is het gemakkelijk en economisch om simpelweg kleine reparaties uit te voeren door een strook of slechts een enkele plank te vervangen. Eerst zal je het stuk vloer dat je wil gaan vervangen moeten losmaken van de rest met een beitel of met behulp van een cirkelzaag.

Als de houten vloer bestaat uit planken met tand en groef dan kun je deze hierna vrij makkelijk vervangen met een gelijkaardige houtsoort met dezelfde afmetingen. De nieuwe plank kan in principe (met lijm) worden vastgeklikt in de omringende oudere planken. Lijm en span de planken waar nodig weer aan elkaar als deze los zitten.

Als de houten vloer echter een vloer is met vierkante randen zoals parket dan kun je deze niet even gemakkelijk terug inklikken zoals bij planken met tand en groef. In dit geval moet je de nieuwe plank op maat kopen of zagen en hierna gaan vastmaken met nagels. Hier is het belangrijk om een goede boor te gebruiken zoals deze van Makita gereedschap om heel secuur gaten te boren.

3. Gaten in de vloer vullen

Bij oudere houten vloeren met tand en groef of zelfs met vierkante randen zullen er onvermijdelijk openingen tussen de planken ontstaan. De reden hiervoor is dat het hout na verloop van tijd krimpt als het uitdroogt en vochtgehalte verliest. Het probleem is zelfs nog groter als de planken in de eerste plaats niet strak waren gelegd. In dit geval is het de beste oplossing om de gaten tussen te planken te gaan opvullen.

Het opvullen van gaten doet twee dingen. Ten eerste verbetert het de uitstraling van je houten vloer en ziet het oppervlak er beter uit. Ten tweede is het de beste manier om met vocht om te gaan. Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat al het hout uitzet en krimpt bij seizoenswisselingen in de luchtvochtigheid, maar als het probleem zich blijft voordoen, moet je actie ondernemen. In dit geval kun je de gaten opvullen met een mix van houtplamuur en zaagsel.

Gaten opvullen met houtplamuur en zaagsel is een snelle en gemakkelijke manier om het probleem op te lossen. De kans is echter wel groot dat de gaten weer opengaan tijdens het droge seizoen en dat ze inconsistent kunnen barsten, dus houd er rekening mee dat je deze taak enkele jaren later opnieuw zult moeten uitvoeren. Het gebruik van een houtplamuur gemengd met zaagsel is de beste optie, omdat het product hierdoor perfect past bij de kleur van de vloer.

Houten vloer schuren

Het zaagsel kun je verkrijgen door het oppervlak van je eigen houten vloer met een gespecialiseerde schuurmachine te schuren of dit in een doe-het-zelfzaak te gaan kopen. Breng een kleine hoeveelheid mengsel aan in het gat en werk deze vervolgens met je vinger in de opening, met cirkelvormige bewegingen. Verwijder overtollig stopsel van het houtoppervlak en schuur de delen die uitsteken weg met een heel klein stukje schuurpapier. Hierna kun je het oppervlak van de houten vloer met vernis afwerken.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.