AlgemeenBetonvloeren

Uitgewassen beton: Toepassingen, Plaatsing en Prijs per m2

Uitgewassen beton - © De Brabandere

Uitgewassen of geborsteld beton is een speciale uitvoering, die vooral buiten veel wordt toegepast. Het beton heeft een rustieke uitstraling, doordat de steentjes die er in verwerkt worden aan de oppervlakte zichtbaar zijn. Uitgewassen beton heeft daardoor een grind effect.

Lees hier alles over uitgewassen beton: hoe het aangelegd wordt, welke mogelijkheden en toepassingen er zijn en met welke prijs je rekening moet houden.

Uitgewassen beton aanleggen

De betonlaag wordt altijd op een fundering aangebracht. Buiten is dat belangrijk, zodat de betonlaag een stabiele ondergrond heeft en stevig ligt. De fundering bestaat uit meerdere lagen, van zo’n 20cm. Bijvoorbeeld een laag schraalbeton, een betonmengsel dat minder cement bevat. Daar op komt dan nog een laag steenpuin. De dikte van de fundering hangt af van de ondergrond en de belasting.

Op de fundering wordt dan de betonmortel gestort. Meestal een laag van 15-20cm, afhankelijk van hoe intensief de vloer gebruikt wordt. In de mortel zitten vaak allerlei soorten granulaat verwerkt. In de bovenste laag wordt een bindingsvertrager aangebracht, die er voor zorgt dat het betonmortel in deze laag niet hard wordt.

De volgende dag wordt de vloer met een hogedrukreiniger afgespoten en daarna geborsteld. De niet uitgeharde betonlaag wordt daarmee verwijderd, zodat de steentjes in deze laag zichtbaar aan de oppervlakte komen te liggen. Het beton krijgt hierdoor een grovere structuur en duidelijk voelbaar reliëf. Als afwerking kan er tenslotte nog een beschermingslaag worden aangebracht.

Mogelijkheden voor uitgewassen beton

Er is veel variatie mogelijk in de uitstraling van het uitgewassen beton. Er kunnen namelijk diverse soorten granulaat in verwerkt worden. Het soort, de grootte en kleur van de steentjes bepaalt het uiterlijk van de betonlaag. Grind, basalt en zandsteen worden veel gebruikt. Ook dolomiet, witte graniet en vittel behoren tot de mogelijkheden.

Ook kan de mate waarin de stenen aan de oppervlakte komen te liggen verschillen, afhankelijk van hoe diep de bindingsvertrager heeft ingewerkt. Er zijn grofweg 3 mogelijkheden: micro-, normaal- en ruwer uitgewassen. Daarnaast is het nog mogelijk om kleurstof toe te voegen.

Er zijn dus best veel mogelijkheden om het uitgewassen beton helemaal naar eigen smaak aan te laten leggen, afhankelijk van de wensen en eisen.

Toepassingen van uitgewassen beton

Uitgewassen beton wordt voornamelijk buiten aangelegd. Het kan gebruikt worden in de tuin, bijvoorbeeld om een terras aan te leggen. Ook voor de oprit is het erg geschikt. Daarnaast worden er ook pre-fab gevel elementen van deze betonsoort gemaakt.

Uitgewassen beton wordt ook veel in de openbare ruimte gebruikt, bijvoorbeeld bij het aanleggen van fietspaden, wegen, pleinen en parkeerplaatsen.

De betonvloer oogt zeer natuurlijk en levendig door de zichtbare steentjes aan de oppervlakte. Toch profiteer je van de voordelen van een doorlopende vloer. Geen onkruid tussen de voegen en een mooie egale oppervlakte. Bovendien zijn er allerlei varianten mogelijk. Dat alles maakt uitgewassen betonvloeren voor gebruik buiten bijzonder populair.

Voordelen van uitgewassen beton

Door zijn structuur heeft uitgewassen beton een aantal voordelen:

 • Rustieke en natuurlijke uitstraling
 • Niet glad, meer grip door de grovere structuur
 • Sterk
 • Veel variatie in uiterlijk mogelijk
 • Iedere vloer is uniek
 • Weinig onderhoud (geen onkruid)

Het uitgewassen beton heeft weinig onderhoud nodig. Vuil en mos zal zich door de structuur echter sneller hechten, meer dan een zeer gladde betonlaag. Gepolierd beton zal echter sneller glad worden, vooral in combinatie met vocht ontstaat er gevaar voor uitglijden en verminderde grip. Dat is niet praktisch op bijvoorbeeld een oprit.

Uitgewassen beton laten aanleggen

Het aanleggen van een laag gewassen beton vraagt vakmanschap. Om de bindingsvertrager goed gedoseerd en gelijkmatig aan te brengen, is enige kennis en ervaring nodig. Als er te veel of te weinig wordt aangebracht, wordt de betonlaag niet mooi of niet stevig.

Ook de samenstelling van de betonmix moet nauwkeurig worden bepaald. De gewenste samenstelling hangt ook af van het gebruik en de intensiteit er van. Voor een terras gelden andere eisen dan een oprit of een drukke parkeerplaats. Een specialist weet precies welke samenstelling voor welke gelegenheid geschikt is.

Voor het aanleggen kun je bij gespecialiseerde bedrijven terecht. Je kunt er zeker van zijn dat je betonvloer goed en snel aangelegd wordt. Vaak krijg je ook nog garantie.
Er zijn bedrijven die vooral grote projecten doen, maar zeker ook bedrijven die (ook) kleinere projecten voor particulieren doen. Informeer naar de mogelijkheden en vraagt vrijblijvend een offerte aan.

Prijs uitgewassen beton

De gemiddelde prijs voor gewassen beton bedraagt zo’n €30 tot €60 per m². De precieze prijs verschil echter per situatie. De prijs is afhankelijk van:

 • De fundering of ondergrond
 • De samenstelling
 • Gekozen granulaat
 • Eventuele kleurstoffen
 • Dikte van de betonlaag
 • Oppervlakte van de betonvloer
 • Bereikbaarheid van de locatie (voor een betonwagen)
Uitgewassen beton prijs
Uitgewassen beton prijs

Ook per bedrijf kunnen er verschillende prijzen berekend worden. Het loont zich daarom om offertes bij meerdere bedrijven op te vragen en deze te vergelijken.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Vochtbestrijding offerte aanvragenJe wil toch niet teveel betalen? Vertel ons waar je beton wenst te gieten en wij bezorgen je spoedig een offerte op maat.

Indien nodig of gewenst komen wij gratis bij jou langs met meer uitleg of een nog betere offerte op maat. 

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie