De weersverandering heeft een duidelijke invloed op het leven in de tuin – hier zijn 6 expert tips ter voorbereiding van de winterperiode.
Tip #1: Bijzaaien van uw gazon
Voor een winterbestendig gazon is een dichte grasmat essentieel. Zorg ervoor dat de bodemtemperatuur minstens 10 graden Celsius is voor het kiemen van graszaad. Daarna moet de temperatuur nog ongeveer 4 weken boven de 10 graden blijven, zodat het gras zich goed kan vestigen en minder vatbaar is voor vorst. Onvoldoende ontwikkeling kan leiden tot afsterven tijdens de eerste vorstperiode.
Wilt u uw gazon de winter door helpen? Overweeg dan om MOOWY graszaad op www.moowy.be.
Tip 2#: Planten inwikkelen
Planten inwikkelen is een andere uitstekende manier om ze te beschermen tegen koud weer. U kunt bepaalde planten inwikkelen met jute, fleece of zelfs oude lakens. Ook kunt u grotere planten bedekken met stro of hooi.
Door planten op deze manier in te pakken, voorkomt u dat ze beschadigd raken door het koude weer en isoleert u ze tegen lage temperaturen.
Tip #3: Snoeien
De winter is de beste tijd om uw bladverliezende planten te snoeien terwijl ze slapend zijn. Tijdens hun winterslaap hebben ze minder kans om insecten aan te trekken of ziekten over te brengen, dus haal die snoeischaar tevoorschijn!
Wacht op een zonnige dag en snoei overgroeide struiken, heesters en bomen. De meeste planten zien er meteen na het snoeien een beetje kaal en treurig uit, maar ze komen gezonder en gelukkiger terug zodra het weer warmer wordt.
Tip #4: Ongedierte voorkomen
Hoewel ongedierte de neiging heeft om minder actief te worden in de winter, blijven veel plagen hun voedings- en voortplantingsschema’s handhaven tijdens de koude, vrieskoude maanden.
Dit kan vooral belangrijk zijn bij koude-intolerante planten, die vatbaarder worden voor ongedierte als het koude weer ze in gevaar brengt.
Neem maatregelen om deze soorten ongedierte te voorkomen:
- Rupsen, zoals rozenkeverlarven
- Mieren
- Spinnen
Tip #5: Geef planten water wanneer nodig
Het mag dan wel koud zijn, maar dat betekent niet altijd dat het nat is, dus geef uw planten water als dat nodig is.
Natuurlijk moet u vermijden om voor de vorst water te geven, want dat kan de wortels van de planten beschadigen. Het is over het algemeen goed om water te geven na de vorst, waardoor de bodemtemperatuur kan dalen, maar geef geen water als er meer vorst wordt voorspeld.
Tip #6 : Met de voeten omhoog!
Een van de beste dingen die we als tuiniers kunnen doen, is minder doen. Vooral in deze tijd van het jaar, dus leun achterover en geniet van wat tijd op de bank in de wetenschap dat u goed bezig bent!