Algemeen

Zelf een woning (laten) bouwen? Denk ook aan de administratieve zaken!

Woning laten bouwen Woning laten bouwen

Voor veel mensen klinkt het (laten) bouwen van een woning als muziek in de oren. Je hebt een grote mate van vrijheid om het huis van je dromen te bouwen. Geheel conform jouw wensen, mits je daarbij voldoet aan de plaatselijke regels. Je zult immers eerst een bouwvergunning moeten aanvragen en daarvoor wordt je bouwplan eerst getoetst aan de stedenbouwkundige eisen. Maar er zijn nog meer administratieve zaken om rekening mee te houden.

Financiële procedure

Wanneer je zelf een woning laat bouwen, krijg je te maken met verschillende financiële aspecten. Op de eerste plaats zul je de aannemer natuurlijk moeten betalen voor het werk. Mogelijk ben je zelf ook in staat om mee te helpen, waardoor die kosten mogelijk flink gedrukt kunnen worden. Maar daarmee zijn we er nog niet. Je zult een btw-tarief van 21 procent moeten betalen over de totaalwaarde van de nieuwe woning. Bij het toekennen van de stedenbouwkundige vergunning licht de gemeente direct de betreffende belastingdienst in. Deze dienst stuurt vervolgens het formulier waarmee de aangifte kan worden gedaan.

Verzekeren

Het is belangrijk om je nieuwe huis direct goed te verzekeren. Met een brandverzekering ben je niet alleen verzekerd van schadevergoeding in geval van brand, maar ook bij bliksem-, storm- of waterschade. Ook wanneer een luchtvaartuig neerstort op je woning, krijg je via deze verzekering geld uitgekeerd. Bovendien zijn diverse aanvullende dekkingen nodig, zoals de kosten voor tijdelijke huisvesting elders, wanneer de woning door de ontstane schade onbewoonbaar is geworden. Een brandverzekering wordt daarom tegenwoordig ook vaak als woonverzekering aangeduid. Je bent niet verplicht om zo’n verzekering af te sluiten, maar het is zeker aan te bevelen.

Schuldsaldo

Om een woning te kunnen (laten) bouwen, moet je flink investeren. Hetzelfde geldt overigens voor het kopen van een bestaande woning. De meeste mensen hebben zo’n groot geldbedrag niet paraat en zullen hiervoor een hypothecaire lening moeten afsluiten. Maar wat gebeurt er wanneer je komt te overlijden voordat die lening is afgelost? In dat geval zouden je nabestaanden met een schuldsaldo achterblijven. Je kunt dit voorkomen door een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Simpel gezegd komt het erop neer dat deze verzekering de restschuld met de geldverstrekker vereffent. Hierdoor hoeven je nabestaanden dus geen privégeld af te staan om jouw schulden te kunnen afkopen. Met deze verzekering zorg je er dus voor dat je alles netjes regelt.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.