Algemeen

941 Vlaamse leerlingen nemen nu donderdag deel aan grootste schrijnwerkerswedstrijd van België

© Pexels - Foto door Tima Miroshnichenko © Pexels - Foto door Tima Miroshnichenko

Op donderdag 20 april zullen 941 leerlingen uit 65 scholen over heel Vlaanderen deelnemen aan de grootste schrijnwerkerswedstrijd van ons land: de Vlaamse Houtproef. Bij die wedstrijd, een initiatief van Embuild Vlaamse Schrijnwerkers, krijgen leerlingen uit de richting hout of schrijnwerkerij in de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs (BuSO / BSO / TSO) één dag de tijd om een werkstuk te maken. 

De leerlingen krijgen de plannen voor dat werkstuk pas de ochtend van de wedstrijd te zien. Het stuk is zo ontworpen dat de leerlingen verschillende houtbewerkingstechnieken moeten toepassen (zowel manueel als machinaal) en met verschillende houtsoorten moeten werken. Een vakjury van ervaren schrijnwerkers zal de werkstukken nadien evalueren en zal aan het eind per studierichting (BuSO / BSO / TSO) een winnaar uitroepen. 

Embuild Vlaamse Schrijnwerkers wil met deze wedstrijd het belang van praktijklessen onder de aandacht brengen. Door de coronapandemie en het vele deeltijdse afstandsonderwijs hebben de leerlingen de afgelopen jaren veel praktijkuren gemist. Recent luidde de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) ook nog de alarmbel over de ‘prangende tekorten aan programmatie van bouwopleidingen’ in onze middelbare scholen. Vooral de terugval van het aantal opleidingen voor dakdekkers en binnen- en buitenschrijnwerkers is volgens de SERV zorgwekkend. En dat terwijl het beroep van schrijnwerker sinds jaar en dag een knelpuntberoep in Vlaanderen is. Alle schrijnwerkerijen hebben de grootste moeite om geschoold, vakbekwaam personeel te vinden.

Meer info en een overzicht van de deelnemende scholen op www.houtproef.be  

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.