Airconditioning

Airco prijzen per type airco installatie

Wat kost een airco installatie en waaruit kun je kiezen? Wat kost een airco installatie en waaruit kun je kiezen?

Je wil graag een airco kopen, maar heb je al enig idee wat de prijzen zijn? Het is goed dat je je hierin gaat verdiepen. Hoe beter dat je bent voorbereid, hoe beter dat je een keuze kunt maken in welke airco er bij je past. Lees op je gemak alles door over het kiezen en kopen van een airco. Je doet er jezelf een groot plezier mee als je hem eenmaal in huis hebt. 

Waarom een airco kopen?

In de zomer is je woning misschien snel warm en dan krijg je de warmte moeilijk naar buiten. Dit kan erg vervelend zijn en zeker als het boven de 30 graden wordt. Je wil het dan binnen ook frisser hebben. Comfort speelt daarin een grote rol en daarom kan een airco dan een uitkomst bieden. Maar in de winter kan dat ook, als je een model kiest wat je woning dan kan verwarmen. Een ruimte kan dan sneller warm zijn en zo geniet je nog meer van comfort het hele jaar door.  

Airco kosten

Als je op zoek bent naar een airco, dan moet je je goed voorbereiden. De prijs wordt namelijk bepaald door een aantal factoren. Maar daar gaan we later in het artikel dieper op in. We geven je eerst een beeld van de gemiddelde prijzen van een airco. 

Voor een eenvoudige, maar goede mobiele airco zit je rond de € 450. Wil je echter een goede en kwalitatieve vaste airco, dan situeert zich dat toch eerder tussen de € 1.500 à € 2.000. Voor een split airco kan dit oplopen tot € 3.000.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een airco installatie.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG
Type aircoPrijsrange (euro)
Split airco1000 – 2000
Airco zonder buitenunit1300 – 2300
Mobiele airco300 – 700
Multi split airco2000 – 3000
 • Een split airco kost tussen de 1000 en 2000 euro.
 • Een airco zonder buitenunit kost tussen de 1300 en 2300 euro.
 • Een mobiele airco kost je tussen de 300 en 700 euro.
 • Een multi split airco kost tussen de 2000 en 3000 euro. 

Meer over de kosten

Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Maar je moet goed kijken waar je de airco gaat gebruiken. Wil je je hele woning ermee verwarmen of bijvoorbeeld alleen een kantoor? Wil je een model welke kan verwarmen en koelen?

Er zijn verschillende modellen te koop die aan je wensen voldoen. Maar vergelijk dan ook de modellen met elkaar en let ook op je budget. Hoeveel heb jij te besteden en wat wil jij van dat bedrag maximaal besteden aan een airco?

Vraag dan ook goed na wat de kosten zijn om de airco te laten installeren. Meestal is het een totaalbedrag, maar het is beter om dat ook na te vragen, net als de BTW. Je wil toch ook goed voorbereid zijn op wat je gaat kopen?

Vraag dan ook goed naar de kosten en dan kun je zelf een keuze maken welke airco binnen je budget past en aan al je wensen voldoet. Zo is het een stuk eenvoudiger om een keuze te maken.

Welke airco moet je kiezen?

Als je gaat kijken welke soorten airco’s er zijn, dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn namelijk allerlei soorten en modellen te koop. Om je daar goed in wegwijs te maken leggen we je uit welke soorten er bestaan, maar we geven ook aan wat de voordelen en eventuele nadelen zijn per soort. 

Hier alvast een overzicht van de voor- en nadelen van verschillende aircosystemen:

Type aircoVoordelenNadelen
Split unit– Niet veel geluid
– Neemt weinig plaats in beslag
– Energie-efficiënt
– Lange levensduur
– Niet verplaatsbaar
– Hoge installatiekosten
– Vereist doorvoer naar buiten
Multi split airco– Meerdere binnenunits op één buitenunit
– Flexibele temperatuurregeling in verschillende kamers
– Niet verplaatsbaar
– Hoge installatiekosten
– Complexe installatie
– Onderhoud kan lastig zijn
Airco zonder buitenunit– Geen buitenunit nodig
– Geschikt voor ruimtes waar buitenunit niet mogelijk is
– Gemakkelijk te installeren in historische gebouwen
– Niet verplaatsbaar
– Prijzig
– Hoge installatiekosten
– Mogelijk luidruchtiger binnen omdat de compressor binnen is
Mobiele airco– Verplaatsbaar
– Goedkoop
– Eenvoudig op te bergen buiten het seizoen
– Weinig vermogen
– Slang moet altijd naar buiten
– Minder efficiënt
– Esthetisch minder aantrekkelijk door de slang
VRF systeem– Kan meerdere en grote ruimten koelen/verwarmen
– Compleet klimaatsysteem
– Zeer efficiënt in energieverbruik in grotere installaties
– Individuele regeling per ruimte mogelijk
– Erg duur
– Hoge installatiekosten
– Energievreter
– Vereist gespecialiseerde installatie en onderhoud
– Kan complex zijn om te bedienen

Dit gaf je een duidelijk overzicht van de verschillende aircosystemen en hun voor- en nadelen, wat helpt bij het maken van een weloverwogen keuze.

 • Split unit: Een split unit houdt de kamer op de gewenste temperatuur (het deel binnen) en het deel buiten dient als motor. Het voordeel is dat het niet veel geluid veroorzaakt en deze airco neemt ook niet veel plaats in beslag. Het nadeel is dat hij niet te verplaatsen en dat de installatiekosten hoog zijn. 
 • Multi split airco: Multi split airco is hetzelfde als een split airco alleen dan heb je meer binnenunits. Je kunt meerdere binnenunits op een buitenunit aansluiten. Dat is een groot voordeel, het nadeel is dat je hem niet kan verplaatsen en dat de installatiekosten hoog zijn.
 • Airco zonder buitenunit: Je hebt ook een airco zonder buitenunit, dit wil zeggen dat de binnenunit niet te verplaatsen is. Er is geen buitenunit aanwezig wat een voordeel kan zijn en het nadeel is dat je hem niet kunt verplaatsen en het is vrij prijzig (en dat de installatiekosten hoog zijn). 
 • Mobiele airco: Een mobiele airco is een airco die je niet op een plaats hoeft te zetten, deze kun je overal heen verplaatsen. Hij is verplaatsbaar en goedkoop, wat zeker voordelen zijn. Het nadeel is dat er weinig vermogen is en dat de slang altijd naar buiten moet hangen als je de airco aan hebt. Ook kan deze enorm veel lawaai maken, deze is dus niet geschikt als airco op de slaapkamer.
 • VRF systeem: Dan is er nog een VRF systeem en dat is een klimaatsysteem wat compleet is en kan koelen en verwarmen. Het gemak is dat je meerdere ruimten kunt verwarmen en koelen (ook grote ruimten). Een groot nadeel is alleen dat het erg duur is en dat de installatiekosten ook hoog zijn. Tevens is het ook een echte energievreter.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Tips airco kiezen

Het is goed om nog meer te weten waar je op moet letten als je je gaat verdiepen in de airco prijzen. We hebben daarom nog een paar tips voor je:

 • Koelvermogen: Het koelvermogen moet goed zijn van de airco. Je moet nagaan hoe groot de ruimte is die gekoeld moet worden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld 2.5 kW wat goed is voor een ruimte tot 70 m³ en bijvoorbeeld 3.5 kW wat geschikt is voor een ruimte tot 120 m³. 
 • Bediening: Hoe ga je de airco bedienen? Ook daar moet je goed naar kijken. Een afstandsbediening is vaak wel aanwezig, dit is ideaal om hem dan zo met de hand te bedienen. Maar je kunt ook kijken naar een applicatie en dan betaal je wel 100 tot 200 euro extra, maar dan kun je hem wel met Wi-Fi verbinden en via je app bedienen. 
 • Installatie: Wie laat je de airco plaatsen? Het is goed om een professional in te schakelen, dan weet je zeker dat de airco ook goed tegen de muur wordt geplaatst en dat bespaart jou veel tijd en moeite. Je kunt je dan focussen op andere zaken en met alleen betalen ben je klaar. Je weet vooraf wat de airco prijzen zijn en dan heb je achteraf ook niet met verrassingen te maken.

Wat is het juiste koelvermogen van mijn airco voor mijn ruimte?

Bij het kiezen van een airco is het belangrijk om het juiste koelvermogen te bepalen voor de ruimte die je wilt koelen. Het koelvermogen van een airco wordt uitgedrukt in kilowatt (kW) en moet afgestemd zijn op de grootte van de ruimte in kubieke meters (m³).

Een te klein koelvermogen zal de ruimte niet effectief kunnen koelen, terwijl een te groot vermogen onnodig veel energie kan verbruiken.

Koeloppervlakte (m³)Aanbevolen koelvermogen (kW)
Tot 50 m³1.5 kW
50 – 70 m³2.0 kW
70 – 90 m³2.5 kW
90 – 120 m³3.5 kW
120 – 150 m³4.0 kW
150 – 180 m³5.0 kW
180 – 210 m³6.0 kW
210 – 240 m³7.0 kW
Koelvermogen airco

Het kiezen van het juiste koelvermogen voor je airco is essentieel om efficiënt en effectief te kunnen koelen. Bovenstaande tabel geeft een goede indicatie van welk koelvermogen geschikt is voor verschillende ruimtegroottes. Houd bij het bepalen van het benodigde vermogen ook rekening met factoren zoals de isolatie van de ruimte, het aantal ramen en de hoeveelheid zonlicht die binnenkomt. Op deze manier zorg je ervoor dat je airco optimaal presteert en je energiekosten beheersbaar blijven.

Airco bedienen met app of afstandsbediening?

Bij de keuze voor een airco is niet alleen het koelvermogen belangrijk, maar ook de manier waarop je de airco bedient. De bediening kan met een traditionele afstandsbediening of via een app op je smartphone. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften.

BedieningstypeVoordelenNadelenExtra kosten (euro)
Afstandsbediening– Eenvoudig te gebruiken
– Meestal standaard inbegrepen
– Beperkte functionaliteit
– Kan je kwijt raken
Geen extra kosten
App bediening– Bedienbaar op afstand via Wi-Fi
– Geavanceerde instellingen
– Mogelijkheid om schema’s in te stellen
– Vereist Wi-Fi verbinding
– Hogere kosten
100 – 200

De manier waarop je je airco bedient kan een groot verschil maken in gebruiksgemak en functionaliteit. Een afstandsbediening is eenvoudig en meestal standaard inbegrepen, terwijl bediening via een app meer mogelijkheden biedt, zoals bediening op afstand en geavanceerde instellingen. Hoewel app-bediening extra kosten met zich meebrengt, kan het de moeite waard zijn voor diegenen die meer controle en flexibiliteit willen. Door de voor- en nadelen van beide opties af te wegen, kun je de beste keuze maken die past bij jouw levensstijl en behoeften.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoeveel bedragen de montagekosten van een airco installatie?

Bij de aanschaf van een airco is het belangrijk om niet alleen naar de aanschafprijs te kijken, maar ook naar de montagekosten. De installatie van een airco kan complex zijn en vereist vaak een professional om ervoor te zorgen dat alles correct en veilig wordt geïnstalleerd. De kosten voor de installatie kunnen variëren afhankelijk van het type airco en de specificaties van de installatie.

Montagekosten airco

Type aircoGeschatte montagekosten (euro)
Split unit250 – 500
Multi split airco500 – 1000
Airco zonder buitenunit200 – 400
Mobiele aircoGeen montagekosten
VRF systeem1000 – 2500

De montagekosten van een airco-installatie kunnen aanzienlijk variëren afhankelijk van het type airco en de complexiteit van de installatie. Een mobiele airco heeft bijvoorbeeld geen montagekosten, terwijl een VRF-systeem de hoogste installatiekosten heeft vanwege de complexiteit en de schaal van de installatie.

Het is belangrijk om deze kosten mee te nemen in je budgetplanning, zodat je een goed geïnformeerde beslissing kunt maken. Het inhuren van een professional voor de installatie zorgt ervoor dat je airco efficiënt en veilig werkt, wat op de lange termijn kan bijdragen aan lagere energiekosten en een langere levensduur van je apparaat.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over airco prijzen

Hoe bepaal ik de juiste grootte van een airco voor mijn ruimte?

Het juiste koelvermogen van je airco is essentieel om je ruimte effectief en efficiënt te koelen. De grootte van de ruimte, uitgedrukt in kubieke meters (m³), bepaalt welk koelvermogen je nodig hebt. Hoger op deze pagina kun je het juiste koelvermogen vinden.

Hoe kies ik het juiste type airco voor mijn huis?

Om het juiste type airco te kiezen, moet je rekening houden met de grootte van de te koelen ruimte, je budget, en of je de airco wilt verplaatsen. Split units zijn geschikt voor vaste installaties, mobiele airco’s zijn goedkoop en verplaatsbaar, en VRF-systemen zijn ideaal voor grote ruimten maar duur in installatie en gebruik.

Wat zijn de gemiddelde energiekosten van een airco?

De energiekosten van een airco variëren afhankelijk van het type en gebruik. Gemiddeld kost een split airco tussen de €0,15 en €0,30 per uur om te draaien, terwijl mobiele airco’s iets duurder kunnen zijn vanwege hun lagere efficiëntie. VRF-systemen kunnen aanzienlijk meer kosten vanwege hun grotere vermogen en gebruik in grote ruimten.

Hoe onderhoud ik mijn airco voor optimale prestaties?

Wil je een airco reparatie vermijden? Dan is onderhoud belangrijk! Onderhoud je airco door de filters regelmatig te reinigen of te vervangen, minstens één keer per maand tijdens gebruiksseizoenen. Controleer ook de buitenunit op vuil en obstakels, en laat jaarlijks een professional de airco inspecteren en onderhouden voor optimale prestaties en levensduur.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.