Ruwbouw

Dakrenovatie met dakplaten

Dakrenovatie met dakplaten Dakrenovatie met dakplaten

Daken krijgen veel te verduren: ze doorstaan gure winters, hete zomers en beschermen ons tegen alle weersomstandigheden. Een dak is gemiddeld na 30 jaar aan vervanging toe. Door uw dak tijdig te vernieuwen voorkomt u schade aan de dakconstructie en dat kan u heel wat kosten besparen.

Opties voor dakrenovatie 

Is uw dak toe aan vernieuwing? Afhankelijk van uw dak(constructie) zijn er verschillende opties om uw dak te renoveren.

Dakbedekking renoveren

Als uw dakconstructie nog in goede staat is, volstaat het om enkel de dakbedekking van uw dak te vernieuwen. De huidige dakbedekking wordt verwijderd en er wordt een nieuwe bedekking geplaatst op de bestaande dakconstructie.

Dak-op-dak: het overzetdak

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om een nieuw dak boven op uw huidige dak te plaatsen. Dit wordt een overzetdak genoemd. In dit geval hebt u geen kosten aan afbraakwerken, waardoor u geld kan uitsparen.

Om een dak-op-dak-constructie te plaatsen, moet uw dak wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo is het enkel toegestaan een overzetdak te plaatsen op een asbestvrij dak. Als uw dak asbest bevat, is vernieuwen de enige optie.

Daarnaast moet uw dakconstructie sterk genoeg zijn om het oude en het nieuwe dak te dragen. Om het gewicht te beperken, zijn metalen dakpanplaten een goede optie. Ze wegen aanzienlijk minder dan dakpannen.

De volledige dakconstructie renoveren

Wanneer ook uw dakconstructie aan vervanging toe is, bijvoorbeeld door vochtschade, is het noodzakelijk om deze te renoveren. De dakbedekking wordt verwijderd en de dakconstructie wordt vernieuwd, verstevigd en/of aangepast. Daarna wordt de nieuwe dakbedekking op de nieuwe dakconstructie geplaatst. 

Als er enkel op bepaalde stukken in de constructie schade is, volstaat het vaak om enkel deze zwakke plekken te vervangen.

Renoveren met dakplaten

Dakplaten zijn een goede optie om uw dak mee te renoveren. Zeker in vergelijking met dakpannen hebben ze veel voordelen:

  • Budgetvriendelijker: Dakpanelen zijn goedkoper dan dakpannen, maar gaan minstens even lang mee.
  • Levensduur: Dakpanelen gaan, afhankelijk van de het type, tot wel 50 jaar mee.
  • Licht in gewicht: Voor het plaatsen van een overzetdak zijn metalen dakplaten een goede keuze omdat ze licht in gewicht zijn. Dat maakt het plaatsen ook vlotter.
  • Geïsoleerd: Naast gewone dakplaten, bestaan er ook geïsoleerde dakplaten. Deze zijn ideaal als dakbedekking voor uw woning.

Dakplaten met of zonder isolatie

Of u kiest voor dakplaten met of zonder isolatie is afhankelijk van waarop het dak komt te liggen. Renoveert u het dak van uw woning? Dan is isolatie verplicht. Maar ook voor stallen, loodsen en tuinhuizen kan een geïsoleerd dak handig zijn.

Geïsoleerde dakplaten hebben meerdere voordelen:

  • In de winter zorgt een geïsoleerd dak ervoor dat de warmte niet ontsnapt. Tijdens de zomermaanden blijft het binnen lekker koel.
  • De isolatielaag zorgt ook voor minder geluidsoverlast van bijvoorbeeld regen en hagel.
  • Met geïsoleerde dakplaten hebt u geen last van condens. Wanneer u geen isolatie nodig heeft maar condens wil vermijden, kiest u voor anti-condens dakplaten.

Dakpanelen met isolatie kosten wel iets meer dan dakplaten zonder isolatie. 

Dakpanplaten in plaats van dakpannen

Dakpanplaten zien eruit als dakpannen maar hebben alle voordelen van dakplaten. Ze bestaan in verschillende uitvoeringen: enkelwandig, anti-condens en geïsoleerd. 

Ze zijn net zoals gewone dakpanelen goedkoper dan dakpannen en de plaatsing verloopt vlotter. Met dakpanplaten plaatst u als het ware meerdere dakpannen tegelijkertijd.

Renovatie van wanden

Is niet enkel uw dak aan renovatie toe? Voor een vlotte renovatie van industriële gebouwen, scheidingswanden of plafondbekleding kan u kiezen voor sandwichpanelen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.