Algemeen

De bouwsector schreeuwt om jong talent

Opleiding bouw Opleiding bouw

Bouwbedrijven hebben dringend nood aan jonge en gemotiveerde vakmensen. De vergrijzing slaat toe, terwijl het aantal bouwprojecten blijft groeien. Om die kloof te dichten, zet de sector steeds meer in op duaal leren, een onderwijssysteem dat theorie en praktijk combineert. 

Door te kiezen voor een slimme mix van lessen op de schoolbanken en actie op de werkvloer, neem je als jongere meteen voorsprong op de arbeidsmarkt. Maar wat houdt de duale opleiding Bouw nu juist in? En vooral, welke toekomstperspectieven biedt dit type van onderwijs? Je leest het allemaal hieronder.  

Leren door te doen, ook op de werf

In plaats van voltijds op de schoolbanken te zitten, breng je als student een groot deel van je opleiding door op de werkvloer. Hier leer je alles over bouwtechniek, constructieopleiding en werktuigbouwkunde, rechtstreeks van ervaren professionals. Zo krijg je niet alleen de theorie mee over de job, maar steek je direct de handen uit de mouwen. Iets wat potentiële werkgevers graag zien. Bovendien krijg je als jongere een maandelijkse leervergoeding én behouden je ouders het recht op kindergeld, wat kiezen voor duaal leren nog aantrekkelijker maakt. 

De bouw, veel meer dan metselen en beton storten

Met een bouwopleiding zet je een stap in een wereld vol uitdagingen, innovatie en afwisseling. Op maandag help je misschien met de fundering van een nieuw appartementsgebouw, terwijl je op donderdag dakconstructies plaatst of een oude gevel renoveert. Van ruwbouw tot afwerking, van hout tot metaal en van elektriciteit tot werktuigbouwkunde, in de bouwsector is er voor ieder wat wils. Kies zelf welke specialisatie aansluit bij jouw talenten en interesses. 

De bouwsector: een stabiele en veelzijdige keuze

Na je opleiding steek je een erkend diploma op zak. Of je nu kiest voor een job als lasser, dakwerker, bekister, schilder, stukadoor of stratenmaker, in de bouwsector liggen er tal van kansen op je te wachten. Bedrijven zijn steeds actief op zoek naar nieuwe talenten en geschoolde vakmensen. 

Dankzij jouw relevante werkervaring, blinkt jouw cv van troeven. Tijdens je opleiding leerde je ook al samenwerken, problemen oplossen en efficiënt plannen, skills die jou onderscheiden van anderen. Dit maakt van jou een interessante werkkracht die meteen inzetbaar is op de werf of in een werkatelier.

Het belang van een goede stageplaats tijdens je opleiding 

Tijdens je duale opleiding bouw wissel je schooldagen af met werken op locatie. Je leert niet alleen uit boeken, maar ervaart hoe het er écht aan toegaat op een werf. Een goede leerplek is hierbij cruciaal. Samen met een leertrajectbegeleider ga je op zoek naar een geschikt bouwbedrijf of werkatelier om aan de slag te gaan. 

Door mee te draaien op een echte werkvloer, krijg je een realistisch beeld van de job. Je leert om gaan met deadlines, samenwerking in team en zelfs communiceren met klanten. Dit soort werkervaring is onbetaalbaar. Je neemt een groot voordeel op anderen die pas na hun studies relevante praktijkervaring opbouwen.  

Een markt met tal van carrièrekansen 

De vraag naar vakmensen is enorm. Net daarom hebben veel afgestudeerden van duaal onderwijs hun plek in de sector al gevonden. Beschik jij over een diploma bouw met bijhorende werkervaring? Dan leren toekomstige werkgevers jou graag kennen. Kies zelf welke weg je inslaat. Ga meteen aan de slag in een leerbedrijf. Kies voor een specialisatie in decoratie- en schilderwerken, ijzervlechter, binnenschrijnwerk of tegelzetter. Of daag jezelf uit. Word zelfstandig ondernemer en start je eigen bouwbedrijf.