Interieur

De kracht van sfeervolle kantoorverlichting voor interieur en exterieur

Kantoorverlichting Kantoorverlichting

Het gemiddelde kantoor oogt tegenwoordig ’s avonds steeds vaker verlaten; met de komst van de energietransitie ligt het perspectief immers op zo efficiënt doch zuinig mogelijk verlichten. Overbodige verlichting wordt bijvoorbeeld teruggeschroefd tot een aanvaardbaar peil, wat nog steeds de veiligheid waarborgt van het pand met betrekking tot inbraak bijvoorbeeld. Maar verlichting is meer dan alleen het waarborgen van de veiligheid, of pure functionaliteit op kantoor. Een pand wat gezien mag worden, wil je ook graag laten zien. Verlichting is bij uitstek van grote meerwaarde op interieur en exterieur van kantoorcomplexen. Wat betekent dit in de praktijk?

Meer, of minder verlichting ’s avonds op kantoor?

Binnen een duurzame maatschappij past het gebruik van energiezuinig ledverlichting. Ook binnen kantoorpanden wordt dit breed toegepast en wordt deze urgentie onderkend. Daarnaast is spaarzaam gebruik van duurzame verlichting ’s avonds in kantoorcomplexen steeds meer de norm geworden. Dit wil echter niet zeggen dat er geen buitenverlichting wordt toegepast. Juist buitenverlichting in de vorm van grondspots vormt dan een meerwaarde.

Grondspots buiten, een bijzonder lichtschouwspel

Kantoorpanden kunnen door het toepassen van serie grondspots extra aandacht op hun pand vestigen. Een grondspot buiten, verwerkt in het straatoppervlak, of juist boven het maaiveld gericht op het pand, kunnen een kantoorpand of complex opvallend extra cachet geven. Grondspots zijn absoluut sfeer verhogend. Ieder kantoorpand krijgt dankzij grondspots echt een eigen identiteit; het pand staat letterlijk in de (minimale) schijnwerpers. Daarnaast fungeert de verfijnde buitenlichtbundel als inbraakpreventie; inbrekers houden immers niet van de spotlights.

En kantoren, gevestigd in een historisch stadspand, doen het pand ronduit tekort om er geen buitenverlichting op toe te passen; historie en verlichting gaan hand in hand samen! Vrijwel iedereen, van passant tot zakelijk bezoek, geniet van dit stuk door licht geaccentueerde historie, menig historisch kantoorpand krijgt er zelfs bijna een magisch, sprookjesachtige aanblik van!

Sfeerverlichting aanbrengen op kantoor

Kantoren moeten overdag kraakhelder verlicht zijn; medewerkers moeten immers overduidelijk en gedetailleerd zicht hebben op hun werk. Op vele manieren kan het lichtplan uitgerold zijn over het hele kantoor. Zo kan het systeemplafond voorzien zijn van lichtbakken, er kan systeemverlichting aanwezig zijn, of er zijn bijvoorbeeld ledbalken (vervanging van de oude TL balk) aanwezig. Al met al meer dan prima functionele verlichting, maar hoe zit het met sfeerverlichting op kantoor?

Niet iedere kantoorplek is een echte werkplek. Worden er gasten ontvangen, of is er een directiekamer aanwezig, dan kan sfeerverlichting juist een must zijn. Te denken valt aan wandlampen, staande lampen en bureaulampen bijvoorbeeld. Want al die kraakheldere typische bureau-werkplekken zorgen voor een zakelijke werksfeer, terwijl op kantoren ook deals worden gesloten en er belangrijke zakelijke gesprekken kunnen plaatsvinden, die juist om een wat luxere, sfeerverhogende verlichting vragen. Sfeerverlichting is minder vermoeiend aan de ogen en zorgt voor meer algehele ontspanning – perfect geschikt voor gesprekken en meetings die om wat meer vertrouwdheid vragen. 

Overigens vormen wandlampen altijd een pre op kantoor. Kantoorgangen met een wat natuurlijke, zachte lichtverdeling werkt voor iedereen ontspannend, precies het ingrediënt wat nodig kan zijn op kantoor. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.