Algemeen

Dit moet je weten over tuinoverkappingen

© Pexels - Max Vakhtbovycn © Pexels - Max Vakhtbovycn

Een tuinoverkapping is een geweldige manier om extra leefruimte te creëren en tegelijkertijd optimaal te genieten van je tuin. Hierbij maken de weersomstandigheden niet uit. In ieder geval biedt een tuinoverkapping eindeloze mogelijkheden. Er zijn wel een aantal belangrijke zaken die je moet weten voordat je begint aan een overkapping in je tuin. In dit artikel bespreken we een aantal belangrijke aspecten die je helpen bij het kiezen en plaatsen van de perfecte tuinoverkapping.

De verschillende soorten tuinoverkappingen

Tuinoverkappingen zijn er in allerlei soorten, maten en materialen. Waar je voor kiest is natuurlijk afhankelijk van je stijl en je budget. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor hout, aluminium of een combinatie van beide. Houten overkappingen zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling en passen goed in vrijwel elke tuin. Aluminium overkappingen daarentegen zijn strak en modern. Daarnaast vereisen ze minder onderhoud. 

Ook het type dak is een belangrijke keuze. Maak voor jezelf de keuze wat je voorkeur heeft. Ga je voor een plat dak, een zadeldak of een gebogen dak? Overkappingen met een plat dak zijn minimalistisch en perfect voor moderne tuinen. Zadeldaken zorgen juist voor een klassieke uitstraling en extra ruimte onder de overkapping. Denk daarnaast na over de functionaliteit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een open constructie of juist zijwanden voor extra bescherming tegen wind en regen. Het is ook mogelijk om een schuur te plaatsen in de tuin. Bij het kiezen van een overkapping of schuur is het slim om samen te werken met een specialist zoals De Geldersche Houtbouw. Op die manier kun je profiteren van de maatwerkoplossingen die zij bieden. 

Duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen

Het materiaal van je tuinoverkapping heeft een grote impact op de duurzaamheid en het onderhoud. Houten overkappingen hebben een warme, authentieke uitstraling. Het nadeel is alleen dat ze regelmatig onderhoud vereisen om ze in goede conditie te houden. Denk aan het behandelen van het hout met beits of lak om het te beschermen tegen vocht, insecten en UV-straling. Het kan zijn dat je weinig tijd wilt besteden aan onderhoud. In dat geval kan aluminium een betere keuze zijn. Dit materiaal is bestand tegen roest en corrosie. Ook hoeft het alleen af en toe gereinigd te worden. Ben je op zoek naar een combinatie tussen deze voordelen? Kies dan voor een houten frame in combinatie met een aluminium dak. Op die manier kun je genieten van een natuurlijke uitstraling en profiteer je ook nog van lage onderhoudskosten. Overweeg ook de dakbedekking. Polycarbonaatplaten zijn lichtdoorlatend en zorgen voor een heldere en open sfeer. Dakpannen of een groen sedumdak bieden juist extra isolatie en zorgen voor een huiselijk gevoel. 

Vergunningen en regelgeving

Voordat je begint met het bouwen van een tuinoverkapping, is het belangrijk om te controleren of je een vergunning nodig hebt. In Nederland mag je in veel gevallen bouwen zonder vergunning. Je moet alleen wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Soms kan een overkapping in strijd zijn met het bestemmingsplan van de gemeente. In dat geval heb je wel een vergunning nodig. Daarnaast zijn er praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de fundering. Een stevige basis is essentieel om verzakkingen te voorkomen. Dit geldt vooral bij zwaardere installaties van hout of met dakpannen.

Een functioneel en sfeervol ontwerp

Het ontwerp is bepalend voor de functionaliteit en hoe de installatie eruit komt te zien in de tuin. Denk goed na over de indeling en het gebruik. Verlichting speelt ook een grote rol in de sfeer. Met ingebouwde LED-spots of sfeerverlichting maak je van je overkapping een gezellige plek. Voeg eventueel een terrasverwarmer toe om ervoor te zorgen dat je langer van de ruimte gebruik kunt maken.  Qua inrichting kun je kiezen voor comfortabele tuinmeubels, stijlvolle accessoires en natuurlijk groen. Deze elementen maken je overkapping niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk en uitnodigend.