Algemeen

Een modern gebouw met grote beglazing, kan dit energiezuinig zijn?

Erskine House, Belfast, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-SR 50N Erskine House, Belfast, Verenigd Koninkrijk. Toegepaste systemen: MB-SR 50N

De natuur binnen handbereik en tegelijkertijd een energiezuinig gebouw, niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor de portefeuille van de gebruiker? Dankzij ramen, deuren en glasgevels in moderne systemen kan tegelijk modern, warm en ecologisch worden gebouwd.

Mooie glazen terrassen of slaapkamers met uitzicht op een zeeklif of bos worden al jaren alleen gebruikt in een klimaat met milde winters en zonder windvlagen. De oorzaak hiervan waren de grote warmteverliezen en het gebrek aan windweerstandsvereisten voor de structuur. Tegenwoordig kunnen we, dankzij moderne technologieën in specifieke systemen voor ramen en deuren, genieten van een onbeperkt uitzicht en elegante beglazing die zelfs de volledige gevel van het gebouw in beslag neemt. 

Exclusieve beglazing – een architecturale trend in lijn met wellbeing

De fascinatie voor het combineren van glas en metaal heeft een lange traditie in België – benadrukt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium nv. Denken we maar aan architectonische pareltjes zoals het Brusselse Old England in art-nouveaustijl of het bibliotheek- en mediacentrumgebouw – De Krook in Gent. Dit laatste is gemaakt met behulp van systemen die worden aangeboden door ons bedrijf.  

De Krook, Gent, België. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N A
De Krook, Gent, België. Toegepaste systemen: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N A

Tegenwoordig is beglazing altijd belangrijk voor architecten, en tal van wetenschappelijke studies en rapporten bewijzen dat een verblijf in gebouwen met optimale toegang tot daglicht een positief effect heeft op onze wellbeing.

Grotere beglazing is een grote verandering. Traditionele ramen hebben één ernstig nadeel. Bij het zitten zien we alleen de hemel. Te hoog geplaatste ramen verhinderen een volledig zicht op de wereld buiten het raam en beperken het contact met de natuur – legt Gregoire uit. – En dit is erg belangrijk voor ons allemaal. 

Het is ook de moeite waard om te onthouden dat ramen met een hoge lateihoogte meer daglicht bieden, wat vooral belangrijk is in dichtbevolkte wijken, en dat ze ook een betere verspreiding van natuurlijk licht bieden in de kamer.

Door de technologische ontwikkeling kan vrijwel elke grote beglazing worden gemaakt. Met de Aluprof MB-77HS balkonschuifdeur kunt u een vleugel inbouwen met een hoogte van 3,24 m en een breedte van 3,30 m. Dit type constructie is zeer geschikt als binnenbeglazing tussen kamers, wintertuin, terras- of tuinuitgang. Deze kan met succes worden gebruikt bij commerciële faciliteiten en eengezinswoningen.

The Link, Antwerpen, België. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+
The Link, Antwerpen, België. Toegepaste systemen: MB-70HI, MB-77HS, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N HI+

Glazen wanden met uitstekende isolatieparameters

Hoewel de esthetische waarde van grote beglazing onbetwistbaar is, is in een wereld waar energie steeds duurder wordt, de energie-efficiëntie van de toegepaste oplossingen ook belangrijk. Zijn glasgevels heilzaam voor het milieu en de portefeuille van investeerders?

Het blijkt dat dit absoluut het geval is. De oplossing omvat passieve gevelsystemen en grote ramen die zelfs aan de hoogste dichtheidsnormen voldoen.

Een voorbeeld zijn speciale systemen voor passiefbouw. Oplossingen zoals MB-104 PassiveMB-79N of MB-86N met extra thermische isolatie zorgen voor thermische efficiëntie van kamers in combinatie met degelijke esthetische en functionele aspecten.

Vermindering van energieverliezen dankzij zonwering, jaloezieën en pergola’s

In de zomer kan grote beglazing problematisch zijn vanwege de kans op overmatige verwarming van het gebouw, maar ook hiervoor werden handige oplossingen gevonden. Buitenzonwering, geveljaloezieën en screens. Afhankelijk van het gebruik van de faciliteit, kunt u een systeem kiezen dat bescherming biedt tegen zonlicht, de privacy van de bewoners beschermt zonder het zicht te beperken, of een systeem dat binnenkomende stralen in het interieur blokkeert om verblinding op schermen te voorkomen.

SKYROLL Aluprof zonwering is een innovatieve oplossing die niet alleen effectief is, maar ook zeer gemakkelijk te installeren en te gebruiken is. In het model SKYFLOW ZIP hebben we een ritssluitingsmechanisme toegepast dat de stof integreert met de geleider, waardoor het systeem windbestendig is en maximale afdichting garandeert. Het is een systeem dat bijgevolg ook geschikt is in de koudere maanden, legt de expert van Aluprof uit.

De nieuwigheden omvatten onder meer de MB-Opensky 120 terraspergola, die zorgt voor een goede werking van het zonlicht, maar ook bescherming biedt tegen neerslag en wind, waardoor extra gebouwoppervlakte in bijna alle weersomstandigheden kan worden aangewend.

Toegepaste systemen: MB-Opensky 120
Toegepaste systemen: MB-Opensky 120

Let’s Build a Better Future

In de moderne bouw zetten we vooral in op dagelijks comfort, esthetiek en lage exploitatiekosten van het gebouw. Het loont echter de moeite om te onthouden dat de bouwsector een van de sectoren is die momenteel het sterkst haar technologie ontwikkelt op het vlak van duurzame ontwikkeling en minimale of zelfs nul impact op de natuurlijke omgeving.

De keuze voor grote beglazing is niet alleen een beslissing die ervoor zorgt dat men een energiezuinige woning bouwt, maar het heeft ook een positieve invloed op het milieu. Aluminium ramen en deuren worden gekenmerkt door een hoge mate van recycling, omdat aluminium en glas onbeperkt kunnen worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies van beide materialen. Bij Aluprof zijn we er trots op dat we tot 65% gerecyclede grondstoffen gebruiken in onze producten. Door aluminium terug te winnen uit schroot kunnen we 95% besparen op de energie die nodig is om primair aluminium te produceren en verminderen we de watervervuiling met 97% , benadrukt Emmanuel Gregoire.  De keuze van onze oplossingen zorgt niet alleen voor een warme woning, maar is ook een eerbetoon aan de planeet, voegt de expert toe.

Artikel gesponsord door Aluprof

Aluprof
Aluprof


ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.