Terrasoverkapping

Een pergola als onderdeel van landschapsarchitectuur: integratie met de omgeving en creatie van harmonieuze ruimtes

blank

De pergola is een architectuurvorm die in het oude Egypte al rond 1500 vóór Christus bekend was. Ondanks zijn oude wortels past hij perfect bij de noden van de moderne architectuur. Het volstaat om een vorm te kiezen die complementair is aan het gebouw waarin het voorkomt.

Pergola – een hybride vorm van een open en een gesloten ruimte

De 21e eeuw heeft ons geleerd zaken te combineren die elkaar schijnbaar uitsluiten. ”Work-life balance” geeft ons de mogelijkheid ons privéleven te combineren met onze job, wat voor een grote groep mensen een ”hybride” vorm heeft aangenomen, die gedeeltelijk thuiswerken mogelijk maakt. Een pergola is ook een hybride vorm. Het is een ruimte die tegelijkertijd open en gesloten is. Het kan onderdeel zijn van het gebouw, maar het kan er ook fysiek van gescheiden zijn en er alleen qua vorm of kleur naar verwijzen.

Men bereikt een consistente verwijzing naar de architectuur van het gebouw door de kleur van de pergola af te stemmen op het raamschrijnwerk. De MB-OPENSKY 120 pergola van Aluprof zijn verkrijgbaar in 12 kleuren uit het RAL-kleursysteem, waardoor het uiterlijk ervan probleemloos op de gevel kan worden afgestemd.

Bij het ontwerpen van de pergola hadden we voor ogen om deze harmonieus met de omgeving te laten integreren. We legden niet alleen veel nadruk op de stabiliteit en het comfort van de constructie, maar ook op de esthetische kwaliteiten ervan. De bevestigingsbeugels zijn verborgen, evenals de aandrijvingen en de waterafvoersystemen. De verbindingen tussen de profielen zijn praktisch onzichtbaar en eventuele aanvullende elementen – zoals de montagepunten voor terrasverwarmers, zijn zo gemaakt dat het geheel eruitziet als één samenhangende structuur die in harmonie is met het gebouw – vertelt Emmanuel Gregoire, Managing Director bij Aluprof Belgium NV.

Pergola OpenSky 120
Pergola OpenSky 120

Moderne terraspergola’s

Schaduwbiedende tuinoverkappingen vergezellen ons al heel lang. De vorm, de grootte en de materialen waarvan ze zijn gemaakt zijn echter in de loop van de geschiedenis gewijzigd. In de 15e en 16e eeuw ging de voorkeur vooral uit naar houten constructies versierd met klimplanten, in de 17e eeuw werden luxueuze pergola’s met gladde stenen pilaren populair. Nu is het tijd voor aluminium!

Het gebruik van aluminium heeft het mogelijk gemaakt om een pergola te creëren die gebruikers niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door ten dienste staat, ongeacht het weer.

Een dak bestaande uit beweegbare lamellen die een variabele hellingshoek hebben van 0 tot 135°en zijn uitgerust met afdichtingspakkingen is een oplossing waarmee men zelfs op een regenachtige dag van deze ruimte kan genieten. Regenwater is geen probleem, dankzij een drainagesysteem in de palen dat het water afvoert.

Pergola OpenSky 120
Pergola OpenSky 120

Optionele zijschermen, zoals de volledig glazen MB-Slide schuifdeur of de SkyRoll screens, bieden beschutting tegen zowel regen als wind en wanneer ze niet nodig zijn kunnen ze eenvoudig worden ingeklapt of weggeschoven. 

De kers op de taart zijn de ingebouwde verlichtingssystemen en de mogelijkheid om de constructie van het gebouw door te trekken, dankzij de wandpergola met geïntegreerd bedieningspaneel die muurisolatie mogelijk maakt. 

Aluminium pergola’s zijn ook een ode aan het milieu, een aspect waaraan steeds meer belang wordt gehecht in de bouwsector. Het is een volledig recyclebaar materiaal dat kan worden gebruikt in de circulaire economie die we nastreven.

Niet alleen woningen – een pergola in de stad!

Een pergola is niet alleen geschikt voor een huis met een tuin. Dit type kleine architectuur doet het ook goed in het stadscentrum. Er worden steeds vaker pergola’s gebouwd op daken van gebouwen, waaronder bedrijfsgebouwen, om extra ruimte te bieden aan mensen die het gebouw gebruiken. 

Een pergola is een geweldig idee om het platte dak van een kantoorgebouw aantrekkelijker te maken, met toegang voor werknemers. Er zijn velerlei toepassingen – van ontspanningszone tot plek voor werknemersbijeenkomsten in een iets schilderachtigere omgeving.

Onze OpenSky 120 pergola is hiervoor uitstekend geschikt. Dankzij de aanzienlijke afmetingen (tot 6 m lang en 4 m breed) kunnen we een ruimte van 24 m2 creëren. Dankzij het elektrisch bestuurbare dak met de mogelijkheid om de hoek van de lamellen in te stellen, kan men er op elk moment van het jaar gebruik van maken. De pergola kan een vergaderruimte worden, een extra ontmoetingsplek voor werknemers of zelfs een optie voor een comfortabel minikantoor als deze is uitgerust met SkyRoll screens die de schittering op beeldschermen minimaliseren en toch een onbelemmerd zicht naar buiten bieden – benadrukt Emmanuel Gregoire.

Pergola OpenSky 120
Pergola OpenSky 120

Dit type pergola wordt steeds populairder in kantoorgebouwen. Men kan er de ruimte op het dak of terras van het gebouw actief mee ontwikkelen en tegelijkertijd past de moderne vorm qua architectuur perfect bij moderne glazen kantoorgebouwen. 

Let’s build a better future

Aluminium pergola’s zijn een combinatie van functionaliteit en esthetiek.  Ze passen perfect bij de moderne bouw en hun multifunctionaliteit maakt ze uitermate geschikt voor zowel privéwoningen, bv. als terrasoverkapping of buitenpatio, een esthetisch aantrekkelijke ingang van het huis, een optie voor een eetkamer in de buitenlucht, maar ook in kantoor- en openbare gebouwen, als comfortabele ontmoetingsplaats, een open vergaderruimte of een uitbreiding van de gebruiksoppervlakte van het gebouw.

Artikel gesponsord door Aluprof


ALUPROF BELGIUM NV
TVA BE: 0631.791.484
BTW BE: 0631.791.484
Zeelsebaan 61, 9200 Dendermonde
+32 52 258 110
aluprof.com/nl

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.