Algemeen

Waarom is een ergonomische werkplek zo belangrijk?

Ergonomische werkplek Ergonomische werkplek

Thuiswerken is de afgelopen jaren steeds meer een trend geworden. Op dit moment moet het overgrote deel van de bevolking thuiswerken. Je brengt nu erg veel tijd door op je bureaustoel, achter je bureau. Het is daardoor belangrijker dan ooit om een ergonomische werkplek te hebben! Hoe zorg je ervoor dat jouw bureau en bureaustoel jouw lichaam goed ondersteunen?

Voorkom lichamelijke klachten

Het gebruik van een verkeerde bureaustoel of een bureau op de verkeerde hoogte kan allerlei klachten veroorzaken. Denk hierbij aan RSI, heup-, rug- en schouderklachten. Het is in elk geval verstandig om zitten, lopen en staan regelmatig af te wisselen. Een ergonomische bureaustoel kan hierbij ook helpend zijn. Deze is op verschillende hoogten in te stellen en ondersteunt alle delen van het lichaam goed.

Een ergonomische bureaustoel

Het is belangrijk dat een bureaustoel ergonomisch is. Dit houdt in dat je de verschillende onderdelen van de stoel kan instellen. Het gaat hierbij om de zithoogte, het zitvlak, de armleuningen, de rugleuning en de lendensteun. Als deze onderdelen apart ingesteld kunnen worden, lijkt de bureaustoel perfect. Dit weet je echter niet voordat je het zelf getest hebt. Het kan perfect lijken maar als het niet helemaal aansluit op jouw lichaam, krijg je er alsnog last van. Zorg ervoor dat je een bureaustoel een tijdje test. 

Het materiaal van de stoel is ook belangrijk. Een bureaustoel van kunststof is van heel andere kwaliteit dan een bureaustoel van metaal. Bij een breed bureau is het ook handig dat de bureaustoel goede zwenkwielen heeft waardoor je makkelijk kan verplaatsen.

Zorg ook voor een verstelbaar bureau

Naast een goede bureaustoel moet je ook een goed bureau hebben. De beste bureaus zijn in hoogte verstelbaar zodat je deze perfect aanpast op jouw lengte en bureaustoel, om zo klachten te voorkomen. Zoek je een bureau en bureaustoel voor een ergonomische werkplek? Neem eens een kijkje op OfficeCity.be.

Andere tips

Er zijn nog een aantal tips waarmee je jouw werkplek zo ergonomisch mogelijk inricht:

  • Kijkafstand: het formaat van het beeldscherm en de kijkafstand moeten op elkaar afgestemd zijn. Bij een beeldscherm van 14 inch is bijvoorbeeld een kijkafstand van 50 cm optimaal, 50-70 cm is acceptabel. Bij elke inch groter moet je 10 cm afstand extra rekenen.
  • Kijkhoek: de optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22 graden.
  • Hoek bovenarm-onderarm: de optimale hoek van de boven- en onderarm is 90 graden. De schouders zijn hierbij ontspannen.
  • Als je veel met documenten werkt is het handig om een documenthouder te hebben waardoor de documenten rechtop staan.
  • Het toetsenbord staat idealiter 10 cm van de rand van het bureau af.
  • Als je op je stoel zit, staan je onder- en bovenbenen in een hoek van 90 graden.
  • De vrije beenruimte onder de tafel moet minimaal 65 cm diep zijn en 60 cm breed op de plaatsen waar je aan een beeldscherm werkt.

Waar kan ik het beste een bureaustoel kopen? 

Bureaustoelen zijn tegenwoordig overal te koop: bij bouwmarkten, groothandels, Ikea, leveranciers van kantoormeubilair en natuurlijk online. Laatstgenoemde is de beste keuze. Een specialist op het gebied van kantoormeubilair weet precies welke bureaustoelen het beste zitten en kunnen je daarin adviseren.

Bij het kopen van een bureaustoel wordt vaak gelet op trends, uiterlijk en natuurlijk de prijs. Als je op basis daarvan een bureaustoel aanschaft, gaat deze waarschijnlijk niet lang mee. Een bureaustoel is een hele investering, je wil niet dat deze na een jaar alweer kapot is, of dat je alsnog last krijgt van je rug en schouders.

Je hebt nu de belangrijkste punten gelezen waar op gelet moet worden bij het inrichten van een ergonomische werkplek. Het belangrijkste hiervoor is een ergonomische bureaustoel waarbij de verschillende onderdelen los van elkaar in te stellen zijn.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.