Ruwbouw

Gevelbekleding van gebouwen steeds vaker in kunststof uitgevoerd

Kunststof gevelbekleding Kunststof gevelbekleding

Daar kunststoffen een aantal voordelen hebben ten opzichte van de traditionele materialen wordt er bij de realisatie van nieuwbouw- en renovatieprojecten steeds vaker kunststof gevelbekleding ingezet Voorbeelden van deze voordelen, die ook relevant zijn voor de gevelbouw, zijn onder andere het lichte gewicht, de weerbestendigheid en de vormbaarheid. Naast deze voordelen is, gedurende de laatste jaren, het aantal keuzemogelijkheden ook nog sterk toegenomen. Tegenwoordig kunnen architecten en vormgevers kiezen uit veel verschillende designs, kleuren en oppervlakteafwerkingen. Dit geeft veel vrijheid tijdens de ontwerpfase en zorgt er mede voor dat de uiteindelijke bewoners een woonruimte verkrijgen die voldoet aan hun specifieke wensen. Het voorbewerken en monteren van de kunststof gevelpanelen gaat eenvoudig en snel. Dit levert aannemers en uitvoerders tijdwinst op bij de uitvoering van het project.

Niet alle kunststof soorten zijn geschikt voor het gebruik als gevelpaneel. Dit omdat iedere kunststof zijn eigen specifieke eigenschappen heeft. HPL-, ACP- en Reelwood panelen zijn voorbeelden van kunststoffen die vaak als gevelpaneel toegepast worden. Op vinkkunststoffen.nl is meer informatie over deze producten te vinden.

HPL platen

High Pressure Laminate is de volledige omschrijving van de afkorting HPL. Deze harde en stijve platen worden geproduceerd onder een hoge druk en temperatuur en daarna meestal voorzien van een UV-beschermende en gekleurde toplaag. Door deze UV-beschermende toplaag zijn de platen goed weerbestendig. Voorbeelden van HPL geveltoepassingen zijn: balkons, boeiboorden, dakkapellen en gevelbekledingen. Trespa®, Resoplan en Kronoart® zijn bekende HPL merken en worden door Vink op voorraad gehouden in verschillende uitvoeringen, dikten en afmetingen.

ACP platen

ACP is de afkorting van Aluminium Composiet plaat. Deze sterke, stijve en relatief lichte panelen zijn samengesteld uit een Polyethyleen kern met twee Aluminium platen aan de buitenzijde. De meeste ACP platen zijn weerbestendig en corrosievrij. Binnen het ACP leveringsprogramma van Vink zijn een aantal uitvoeringen beschikbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor geveltoepassingen.

Reelwood panelen

Reelwood panelen worden geproduceerd uit PVC granulaat en zijn voorzien van een UV-bestendige toplaag. Deze onderhoudsarme panelen zijn speciaal ontwikkeld voor geveltoepassingen, zijn eenvoudig te installeren en  leverbaar in verschillende kleuren. Reelwood panelen worden ingezet voor toepassingen zoals boeidelen, gevelbekledingen, dakkapelwanden en borstweringen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.