Algemeen

Het dilemma: verhuizen of verbouwen?

Verhuizen of verbouwen? Verhuizen of verbouwen?

Als mens krijg je tijdens het leven met verschillende dilemma’s te maken. Welke baan past bij mij? Ga ik samenwonen of blijf ik alleen? Wil ik wel of geen kinderen? Met dergelijke dilemma’s krijg je ongetwijfeld ooit te maken. Daarnaast is er nog een groot dilemma dat een grote impact op je leven heeft. 

Als je niet meer tevreden bent met je huidige woning, dan kun je verhuizen of verbouwen. Veel mensen weten niet precies wat voor hen de beste oplossing is. Dit is ook afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omstandigheden. Uiteindelijk moet je een beslissing nemen en hopelijk kan dit artikel je daar een beetje bij helpen. 

Bevalt de omgeving je nog steeds?

Allereerst is het van belang om na te denken over je omgeving. Bevalt de plek waar je woont je nog of is dat juist niet het geval? De woonlocatie kan om verschillende redenen niet meer bevallen. In de eerste plaats om praktische redenen. Misschien heb je ergens anders werk gevonden en moet je daardoor langer reizen naar je werk. Dan is verhuizen het overwegen waard en een verhuisbedrijf kan je dan ondersteunen.

Maar misschien heb je ook nieuwe buren gekregen en heb je daar geen goede band mee. Of wellicht worden je kinderen ouder en is de omgeving te gevaarlijk, vanwege het verkeer of om een andere reden. 

Bevalt de locatie nog, maar heb je meer ruimte nodig? Vanwege gezinsuitbreiding of omdat je bijvoorbeeld een onderneming aan huis start? Dan kan een verbouwing juist weer de beste optie zijn.

Heb je een mooi nieuw huis op het oog?

Soms zit het lot je ook even mee. Misschien was je voor de grap even aan het zoeken naar huizen en kwam ineens je droomhuis voorbij. Je bespreekt dit vervolgens met je partner en die ziet het ook zitten. 

Jullie hebben de financiën verder ook op orde en de locatie is ideaal. Bij een dergelijke situatie wordt het natuurlijk aantrekkelijker om te verhuizen in plaats van te verbouwen. Je krijgt misschien niet nog zo’n kans, dus dan moet je die pakken. Het leven is immers ook risico’s nemen. 

Wat is je precieze budget?

Het dilemma verhuizen of verbouwen kan soms ook door je financiën worden vergemakkelijkt. Heb je bijvoorbeeld een extra kamer nodig, maar tegelijkertijd ook te maken met een relatief klein budget? Dan is verbouwen doorgaans goedkoper dan een nieuwe woning kopen. Bij een verbouwing kun je namelijk op verschillende zaken besparen. 

Mensen met twee rechterhanden kunnen bijvoorbeeld zelf een deel van de werkzaamheden uitvoeren. Ook kun je tweedehands bouwmaterialen gebruiken voor de verbouwing en zo heb je nog veel meer opties. Met een krap budget is verbouwen vrijwel altijd praktischer dan verhuizen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.