Algemeen

Het perfecte verwarmingssysteem voor jouw woning kiezen 

Het perfecte verwarmingssysteem Het perfecte verwarmingssysteem

Vloerverwarming, radiatoren of toch meer die vertrouwde kachel? De keuze van je verwarmingssysteem heeft een grote invloed op je leven. Het gaat immers niet alleen om je dagelijkse comfort, maar ook om je maandelijkse energierekening en je algemene impact op onze planeet. 

Het perfecte verwarmingssysteem is voor iedereen verschillend. Je maakt een gerichte keuze door te weten welke methodes er bestaan, hoe ze werken en wat de bijhorende voor- en nadelen zijn. En precies dat ontdek je in dit artikel. 

Radiatoren 

Al decennia lang verwarmen we onze gebouwen met de convectiewarmte van radiatoren. Het hete water dat door deze ijzeren toestellen stroomt, warmt de omgevingslucht op, waardoor die stijgt en de hele ruimte een aangename temperatuur geeft. Radiatoren bevestig je relatief eenvoudig aan de muren, waarna je ze aansluit op de waterbuizen of het elektriciteitsnet. 

In combinatie met het beperktere gebruik van materialen betekent dat dat radiatoren een budgetvriendelijke investering zijn. De hoge watertemperatuur en de convectiewarmte zorgen ervoor dat ruimtes snel opwarmen, maar ook dat je meer energie verbruikt en dus een hogere factuur krijgt aan het einde van de maand. 

Kachels 

Vroeger noemden we het eenvoudigweg een stoof, vandaag is het een kachel op biomassa. Het principe blijft hetzelfde: door brandstoffen zoals hout of landbouwresten te verbranden, produceren ze de nodige warmte, die zich al dan niet efficiënt verspreidt in de ruimte. Nog een stap verder gaan de pelletkachels, die korrels van samengeperst zaagsel of andere houtresten gebruiken. Kachels zijn nog steeds erg geliefd, maar ze moeten doorlopend gevoed worden en hun duurzaamheid is sterk afhankelijk van de herkomst van de brandstoffen. 

Vloerverwarming 

Vloerverwarmingssystemen bestaan uit leidingen die je onder je vloer plaatst en waar warm water of elektriciteit doorheen stromen. De zo ontstane warmte wordt gelijkmatig afgegeven aan de bovenliggende ruimte. Vloerverwarming werkt met een lagere watertemperatuur dan radiatoren. In tegenstelling tot radiatoren en kachels neemt het geen plaats in in je interieur. 

De installatie van vloerverwarming heeft letterlijk en figuurlijk meer voeten in de aarde. Bij een nieuwbouw wordt vloerverwarming nat systeem toegepast: de waterbuizen worden geplaatst en daarna weggewerkt in de chape. Bij een renovatie is het mogelijk om sleuven te frezen in de ondervloer. Vaker wordt dan gekozen voor elektrische vloerverwarming, die weggewerkt is in isolerende matten of platen. 

Luchtverwarming en warmtepompen 

De noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de technologische vooruitgang leiden tot de ontwikkeling van innovatieve verwarmingssystemen op basis van lucht en pompen. Luchtverwarmingssystemen blazen verwarmde lucht door een netwerk van kanalen en ventilatieopeningen om een gebouw te verwarmen. Een warmtepomp functioneert op basis van het verplaatsen van warmte van de ene plaats naar de andere. Beide systemen zorgen voor een snelle en efficiënte opwarming en hebben meestal de mogelijkheid om ook te koelen. 

Combineer verschillende verwarmingssystemen 

Het ene verwarmingssysteem hoeft het andere niet uit te sluiten. In veelgebruikte ruimtes wordt vaak gekozen voor zowel hoofdverwarming als bijverwarming. Zo is het perfect mogelijk om in de woonkamer vloerverwarming met radiatoren te combineren. Of plaats je een infraroodpaneel aan de badkamermuur, als extra boost voor en na het douchen of baden. 

Kies het perfect verwarmingssysteem voor jouw woning 

De keuze van jouw verwarmingsmethode bepaal je aan de hand van onder meer je woningtype, je budget en je wensen. Een herenhuis waar het doorlopend 22°C moet zijn heeft een andere systeem nodig dan een nieuwbouw waar enkel ’s ochtends en ’s avonds geleefd wordt. Omdat het efficiënt, esthetisch, comfortabel, gezond en relatief goedkoop is, wordt in nieuwbouwwoningen bijna uitsluitend vloerverwarming geplaatst. Lees je in of vraag advies op maat van een ervaren professional om de beste optie voor jouw specifieke situatie te kiezen.