Interieur

Hoe schilder je je huis?

© Pexels - Anete Lusina © Pexels - Anete Lusina

Het schilderen van de buitenkant van je huis is een grote klus die je huis compleet kan veranderen. Het kost veel tijd, dus je moet goed plannen. Je kunt een KSM Schilder in Knokke betalen om het voor je te doen, maar als je het zelf wilt doen, hebben we wat advies voor je. Lees verder!

Op welke oppervlakken kan ik schilderen?

Laten we beginnen met de verschillende soorten oppervlakken die je kunt schilderen op je huis. Sommige oppervlakken zijn makkelijker om te schilderen dan andere. Gestructureerde oppervlakken zoals sierpleister zijn lastiger, omdat de oneffenheden ervoor zorgen dat je meerdere verflagen nodig hebt voor een gelijkmatige dekking. Gladde oppervlakken zoals stucwerk zijn meestal eenvoudiger om te schilderen, zolang ze in goede staat zijn. Als ze vlekkerig of vuil zijn, vergt het wat meer werk. Het schilderen van bakstenen is riskanter en het is het beste om met een professional te praten, omdat bakstenen moeten kunnen ademen. Als de bakstenen al geverfd zijn of beschadigd zijn, kun je het misschien wel schilderen, maar het kan op de lange termijn duur zijn.

De benodigde apparatuur

Op dit punt moet je nadenken over de benodigde apparatuur. Je hebt verf voor buitenmuren nodig, zoals muurverf. Gebruik kwasten, rollers en een verfspuit om de verf aan te brengen. Zorg voor beschermende lakens, schilderstape, kwastenreiniger, een ladder, draadborstel en hogedrukreiniger om het oppervlak schoon te maken. Als het oppervlak niet glad is, kun je vulmiddel, schuurpapier en verfverdunner nodig hebben. En als je hogere delen moet schilderen, kan het handig zijn om een steiger te huren om het werk gemakkelijker en veiliger te maken!

Voorbereiding

Nu je alles hebt besproken en weet wat je moet doen, is het tijd om te beginnen met de voorbereiding. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon is, want verven over vuil zal geen goed resultaat geven en de verf kan gaan afbladderen. Als er schimmel of groene groei is, moet je eerst het vochtprobleem oplossen. Gebruik een hogedrukreiniger om je huis schoon te maken, dat is leuk om te doen! Als de muur beschadigd is, zoals scheuren, moet je die mogelijk opnieuw stucen. Laat de muur goed drogen voordat je begint. Als de muur al geverfd is maar in slechte staat verkeert, moet je de afbladderende verf verwijderen, ruwe plekken schuren en gaten in het houtwerk en de muren opvullen. Bescherm delen die je niet wilt schilderen met schilderstape en leg beschermende lakens neer. Het beste moment om te schilderen is op een droge, milde en bewolkte dag. Als het oppervlak schilferig of poederachtig is, gebruik dan een stabiliserende primer voor een goede hechting van de verf en een gladde afwerking. Als het oppervlak glad en gelijkmatig is, kun je direct op de muur schilderen zonder primer.

Schilderen

Je kunt veel tijd besparen als je een verfspuit gebruikt. Het geeft je een gelijkmatige dekking en is minder gedoe. Begin bovenaan en werk naar beneden, zodat je eventuele verfspatten later gemakkelijk kunt bedekken. Houd de verfspuit een paar centimeter van de muur en beweeg je arm soepel. Werk in kleine secties en strek je niet te ver uit, want je staat tenslotte op een ladder! Als je achter regenpijpen verft, wikkel ze dan eerst in krantenpapier om te voorkomen dat er verf op komt. Gebruik een verfkwast voor hoekjes en gaatjes. Als je het juiste voorwerk hebt gedaan, zal het schilderen veel sneller gaan. Volg de instructies op de verfverpakking voor het aantal lagen dat je moet aanbrengen. Verwijder de schilderstape voordat de verf droog is om je nieuwe verfklus niet te beschadigen. Als je twijfelt over het schilderen van bepaalde oppervlakken, vraag dan altijd advies aan een professional voordat je begint. Veel succes met je schilderproject!

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.