Algemeen

Huis bouwen? Elektricien inhuren of zelf aan de slag?

© Pexels - Anete Lusina © Pexels - Anete Lusina

Het bouwen van je eigen huis is een langdurig en ambitieus project, maar het geeft veel voldoening wanneer het eenmaal is voltooid. Als het gaat om het aanleggen van elektriciteit, maken de meeste mensen zich al zorgen over de ontwerpfase, laat staan dat ze dit zelf willen doen. Wat is eigenlijk de beste aanpak als je je eigen huis bouwt? Ga je een elektricien inhuren in Gent of kun je het beter zelf doen?

Wat moet er eigenlijk gebeuren?

Voordat je enthousiast aan de bouw van je huis begint, moet je een helder en gedetailleerd elektrisch plan hebben. De plaatsing van stopcontacten en schakelaars moet eigenlijk al helemaal helder zijn. Dit is een punt waar de meeste huizenbouwers vaak al afhaken.  Wanneer het huis eenmaal staat moeten er sleuven in de nog onbewerkte vloeren en muren gemaakt worden om de draden op de juiste manier aan te leggen. Nadat de bedrading is aangelegd, moet de stroomdistributie op de juiste manier worden geregeld via diverse schakelpanelen. Kortom, het is een behoorlijke taak die niet alleen veel tijd vergt, maar ook veel nadenken en puzzelen. Het is dan ook zeker geen slecht idee om een professional in te huren.

Waarom een elektricien inhuren?

De reden om een klus als deze uit te besteden aan een elektricien is heel eenvoudig: je laat een professional aan het werk. Zelfs als je precies weet wat je doet (wanneer het bovenstaande stukje je geen hoofdpijn heeft bezorgd), kun je er bij een elektricien doorgaans van uitgaan dat deze, op basis van meer ervaring, het werk preciezer en netter zal uitvoeren en rekening zal houden met details. Je kunt het proces begrijpen en misschien zelfs eerder een soortgelijke taak hebben uitgevoerd, maar met een ervaren professional kun je er eigenlijk zeker van zijn dat het sowieso meer dan goed zal verlopen.

Waarom zelf doen?

Waarom zelf doen? De reden hiervoor is ook heel eenvoudig. Een goede elektricien kost al snel meer dan 70 euro per uur. Als je alles aan de elektricien uitbesteedt (het opstellen van het elektrisch plan, het leggen van de draden en het in bedrijf stellen van het hele systeem), loopt de factuur snel op. Het bouwen van een huis is al geen goedkope aangelegenheid en extra kosten zijn niet erg wenselijk. Als je enige kennis hebt van elektriciteit, kun je wellicht slechts 1 of 2 stappen van het proces uitbesteden. In dat geval is het verstandig om in ieder geval het leggen van de draden over te laten aan een elektricien. Hoe ga jij jij het aanpakken?

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.