Algemeen

Kluswoning verbouwen? Zo maak je een goede start!

Verbouwing Verbouwing

Heb je een oude kluswoning weten te bemachtigen en ga je deze de komende tijd grondig verbouwen? Pak eerst de urgente problemen aan en bel een ontstoppingsdienst om afvoer, riool, gootsteen of andere leidingen te ontstoppen zodat het sanitair bruikbaar is en je zo snel mogelijk aan de slag kunt. Maar zo’n groot project kan best overweldigend voelen en je weet misschien niet goed waar je het beste kunt beginnen. Met een goede planning, juiste voorbereiding en methodische aanpak bewaar je het overzicht en kun je voorkomen dat je belangrijke dingen over het hoofd ziet. Lees hier hoe je te werk gaat.

Planning

Start met het maken van een plan voor de verbouwing en begin met wat er in ieder geval móét gebeuren. Maak een globaal overzicht van het kostenplaatje en van je bouwbudget en bepaal wat harde eisen en wat aanvullende wensen zijn, mocht er budget overblijven. Vraag om duidelijke offertes op papier als je samenwerkt met een aannemer of architect en bedenk dat ook het slopen en het daarbij behorende afvoeren van afval geld kost. Ook is de kans groot dat je in een oude kluswoning verrassingen tegen zult komen waar je vooraf niet op berekend bent. Probeer dan ook ruim te rekenen en bouw een buffer in voor onvoorziene kosten. 

Voorbereiding

Als je plannen qua ontwerp en budgettering helder zijn, kun je bepalen wat je zelf gaat doen en welk werk je eventueel gaat uitbesteden. Dan kun je beginnen met de voorbereidingen en is het zaak om de bouwvergunningen aan te vragen. De regels verschillen per gemeente, maar voor sloopwerkzaamheden, het huren van een grofvuilcontainer en het plaatsen van een dakkapel of aanbouw is in de meeste gevallen een vergunning nodig. Start hier zo snel mogelijk mee, want er kan best wat kostbare tijd overheen gaan voordat je de vergunning daadwerkelijk binnen hebt. Nu je plannen helder zijn, is dit ook het moment om buren in te lichten over wat er gaat gebeuren en op de hoogte te stellen van mogelijk geluidsoverlast,

Uitvoering

Als je eenmaal aan de slag gaat met de verbouwing, probeer dan zoveel mogelijk van boven naar beneden te werken. Begin met het sloopwerk en huur een container voor het afvoeren van grofvuil en afval. Bedenk dat er bijna altijd meer sloopafval uit een huis komt dan je verwacht, dus kies bij twijfel liever voor een maatje groter. Ga met een goed lijstje met alle benodigdheden naar de bouwmarkt zodat je kunt zorgen dat je alles in een keer in huis hebt. Er is namelijk niets vervelender dan halverwege een klus mis te grijpen en weer heen en weer te moeten. Laat je niet ontmoedigen en probeer te genieten van je unieke klusproject. Als je deze stappen volgt, ben je alvast verzekerd van een goede start!