Ruwbouw

Putprobleem laten verhelpen

Putproblemen Putproblemen

Wanneer je kampt met een putprobleem is dat buitengewoon vervelend. Een verstopte septische put kan jouw woongenot namelijk behoorlijk verstoren. Deze verstoring kan zelfs inhouden dat je jouw sanitaire voorzieningen in huis niet meer kunt gebruiken. Merk je dat jouw septische put niet meer naar behoren functioneert? Schakel dan een rioolspecialist in voor het verhelpen van jouw putprobleem. Door adequaat te handelen kun je grote overlast voorkomen.

Om welke soort put gaat het?

Bij een woning of bedrijfspand kun je te maken hebben met een beerput of een septische put. In de meeste gevallen gaat het om een septische put. De originele beerput komt tegenwoordig eigenlijk nooit meer voor. Dit was een gemetselde put waarin menselijke uitwerpselen worden opgevangen. Een septische put kun je eigenlijk zien als een moderne beerput. Het is een put die bestaat uit twee compartimenten waarin al het huishoudelijke afvalwater wordt opgevangen. In de put wordt het water op natuurlijke wijze gezuiverd door allerlei bacteriën. Wanneer de balans van deze bacteriën in de put verstoord is, kan er een verstopping ontstaan. De verstopping kan soms dusdanig omvangrijk zijn, dat de put geledigd moet worden. Hiervoor kun je de rioolspecialisten van Putprobleemkwijt inschakelen.

Wat kun je zelf doen bij een putprobleem?

Het legen van een septische put betreft een stukje vakmanschap. Er wordt nog weleens gedacht dat men zelf gemakkelijk de put kan legen. Maar dit is te allen tijde af te raden. In een septische put hangen namelijk allerlei gevaarlijke dampen. Wanneer je niet weet hoe je te werk moet gaan, kan dit een levensgevaarlijke situatie opleveren. Schakel voor het legen van de septische put daarom altijd een expert in. In sommige gevallen hoeft de put niet direct geleegd te worden. Als de balans van de bacteriën in de put licht verstoord is, kun je dit vaak zelf oplossen. Je kunt dit doen door bacteriën of een biologische activator aan de put toe te voegen.

Bacteriën in de septische put

Een septische put is een bak waarin het afvalwater uit jouw huishouden wordt gezuiverd. Dit zuiveringsproces verloopt op een natuurlijke manier. Voor de zuivering worden namelijk bacteriën gebruikt. Het afvalwater bevat uiteraard allerlei verschillende stoffen. De organische stoffen zoals zeepresten en dode huidcellen zakken in de septische put naar beneden. Hier bevinden zich anaerobe bacteriën die de voornoemde stoffen afbreken. Een septische put is dus enkel functioneel als de balans van de benodigde bacteriën goed is. Deze balans kan verstoord raken door diverse factoren. Wanneer er sprake is van een verstoorde balans, is het zaak deze balans snel terug te brengen. Zo voorkom je dat jouw putprobleem verder in omvang toeneemt.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.