Algemeen

Regenvertragingen leiden tot financiële moeilijkheden bij 2 op de 3 bouw- en installatiebedrijven

Vertraging in de bouw door regen Vertraging in de bouw door regen

Eindelijk zomert het een beetje in ons land. Door het slechte weer van de voorbije 8 maanden kampen 9 op de 10 bouw- en installatiebedrijven met buitenwerkzaamheden met achterstanden, die intussen in veel gevallen zijn opgelopen tot 1 à 3 maanden. Om die vertragingen weg te werken, zullen 4 op de 10 bouwbedrijven de komende weken meer overuren dan normaal laten presteren. Aan het bouwverlof wordt, logischerwijs, amper geraakt: 83% past het niet aan. Wie dat toch doet, verschuift het beperkt met een aantal dagen tot een week. Dat kan, als de werknemers daarmee akkoord gaan natuurlijk. Door de regenvertragingen vallen de inkomsten van de bouwbedrijven terug, terwijl hun vaste kosten doorlopen. Twee derde van de bouw- en installatieondernemingen kampt door het regenweer dan ook met financiële moeilijkheden. “Net zoals tijdens corona vragen we daarom een uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild.

Het mag nu dan eindelijk een beetje zomeren, maar er is volgens het KMI sinds het begin van de metingen nog nooit zoveel neerslag gevallen als tussen oktober 2023 en mei 2024. En ook tijdens de eerste drie weken van de maand juni viel de regen met bakken uit de lucht. Die recordhoeveelheid regen bracht ook de bouw- en installatiesector in de problemen: maar liefst 89% van de ondernemingen die buitenwerkzaamheden verrichten kampt momenteel met achterstanden. Bij de helft van de bouwbedrijven zijn de vertragingen opgelopen tot liefst 1 à 3 maanden en bij 12% zelfs tot meer dan 3 maanden.

Niko Demeester, CEO van Embuild: “68% van de klanten toont intussen gelukkig begrip voor deze vertragingen en ze kunnen erop aan dat onze bedrijven die achterstanden zo snel mogelijk zullen wegwerken. Gegeven de grote opgelopen vertragingen zal dat onmogelijk nog volledig voor het bouwverlof kunnen. Ook na het bouwverlof zullen we een tandje moeten bijsteken om de achterstanden geleidelijk weg te werken.” 39% van de bouw- en installatiebedrijven zal hun werknemers de komende weken meer overuren dan normaal laten presteren om die vertragingen aan te pakken.

Aan het bouwverlof, dat in de meeste provincies ingaat vanaf de tweede week van juli, zal er wellicht niet geraakt worden om achterstanden op te lossen. 83% van de bouw- en installatiebedrijven behoudt het bouwverlof zoals het eerder werd afgesproken en dat ondanks de stevige achterstanden door de recordregen van de afgelopen maanden. “Dat is logisch, want werknemers en bedrijfsleiders in de bouw hebben hun vakantieplannen in onderling overleg al veel eerder vastgelegd. Daar nu van afwijken zal in de praktijk zeer zelden voorkomen. Onze bouwvakkers hebben immers ook recht op vakantie”, weet Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild. Bedrijven die het bouwverlof toch aanpassen, doen dat slechts beperkt, met een aantal dagen tot maximum een week vakantie die wordt verschoven.

Het bijzonder natte weer heeft ook financiële repercussies: 66% van de bouw- en installatiebedrijven ondervindt er financiële moeilijkheden door, 4% zelfs heel zware. De vaste kosten lopen door, terwijl de inkomsten uitblijven en dat zet meer en meer bouwbedrijven zwaar onder druk qua kaspositie. Embuild pleit daarom voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen, net zoals dat tijdens de coronaperiode van toepassing was. Ook eventuele boetes voor laattijdige oplevering zijn nu volgens de bouwfederatie ongepast.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.