Algemeen

Tip voor verduurzaming in huis: meubels opknappen!

Meubels renoveren Meubels renoveren

Steeds meer mensen willen op een duurzame manier omgaan met hun bezittingen, zodat er niet onnodig spullen bij het afval belanden. Maar waar veel mensen niet aan denken is om ook hun meubilair een tweede leven te geven. Op die manier hoef je geen nieuwe kasten of stoelen aan te schaffen en dus je oude meubels ook niet weg te gooien. Hieronder lees je alles over meubels opknappen!

Meubels opknappen: leuk én duurzaam

Meubels opknappen is een leuke en duurzame manier om je interieur een nieuwe look en feel te geven. Een likje verf doet wonderen! Kies je voor de trend Nordic Green of ga je liever voor andere tinten? Tip: schuur van tevoren je meubel en breng daarna een laag grondverf aan. Voor je het weet is jouw oude meubel weer zo goed als nieuw! Je kunt ook oud of nieuw deurbeslag gebruiken om je meubels mee op te leuken, zo krijgen deze ook weer een nieuw leven!

Houten meubels opknappen

Houten meubels zijn ideaal om op te knappen. Zo wordt het bruine kastje van je oma een echte eyecatcher in jouw interieur! Maar: voordat je gaat verven moet je eerst achterhalen waarmee het hout is behandeld. Dit kun je gemakkelijk te weten komen door een druppel terpentine op het hout te laten vallen. Als de druppel het hout blank maakt, dan weet je dat het behandeld is met olie of was. Dit kun je verwijderen met een staalborstel en wasremover! Tip: druppel de terpentine op een niet-zichtbare plek. Zo zorg je ervoor dat deze later niet per ongeluk te zien is!

Houten meubel behandeld met lak of vernis

Komt er geen blanke plek op het hout na het druppelen met terpentine? Dan is het meubel behandeld met lak of vernis. Dit kun je verwijderen met een schuurmachine maar ook met een kwast, afbijtmiddel en een krabber. Het meubel kun je daarna reinigen met water en aceton. Tip: haal van te voren eerst het meubelbeslag van de meubels af! 

Stoel opnieuw bekleden

Je hoeft niet perse al je meubels te verven om een nieuwe look te krijgen. Het opnieuw bekleden van je stoel zorgt al voor een hele andere sfeer in je huis! Kies bijvoorbeeld voor een vrolijk effen pastel kleurtje om je huis wat op te vrolijken. Je kunt ook variëren met de stof. Had de stoel eerst een grove geweven stof? Kies dan nu voor een fijn geweven stof.

Bekleed je stoel opnieuw met deze tips:

  1. Haal eerst de zitting los
  2. Speld de oude stof op de nieuwe stof en teken de vorm uit.
  3. Knip de lappen stof uit.
  4. Vul eventueel de stoelvulling aan.
  5. Plaats het zitvlak ondersteboven
  6. Gebruik een nietpistool om de stof te bevestigen. Let op: bevestig dit aan één kant.
  7. Trek de stof strak naar de andere kant.
  8. Niet de andere zijde ook vast.
  9. Niet de overgebleven stof vast aan de rest van de stoel.
  10. Werk de stof netjes af aan de onderzijde.

En klaar ben je! Let op dat je altijd voldoende stof hebt. 

Creatieve accessoires

Heb je je meubels een opknapbeurt gegeven? Super! Maak je interieur af met leuke creatieve accessoires. Pak een lege wijnfles met een mooi etiket. Steek hier een lange druipkaars in en voilà, niet alleen een prachtige accessoire maar ook een herinnering aan een mooie avond! Gooi ook je oude bloemen niet weg. Als het boeket aan zijn einde is, pak je de mooiste bloemen eruit en bind je steeltjes aan elkaar vast met een touwtje. Hang deze drie weken lang op zijn kop. De bloemen zullen in tact blijven en drogen prachtig op. Spuit ze na drie weken in met stevige haarlak en tada: je eigen droogbloemen! 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.