Techniek

Van Luxe tot Noodzaak: De Integratie van Geluid in Slimme Woningen

© ArtSound © ArtSound

In de hedendaagse wereld zijn slimme technologieën in huis, ofwel de automatisering van en in de woning, niet meer weg te denken. Van automatische lichtschakelaars tot gordijnen die opengaan wanneer we dat willen: in een smart home passen we steeds meer aspecten van ons dagelijks leven aan onze levensstijl aan. Het Belgische bedrijf ArtSound speelt hierop in door muziek en geluid een centrale rol te geven in deze evolutie en samen te werken met verschillende ontwikkelaars van slimme woningsystemen, waaronder Qbus, Teletask, Dobiss en KNX.

In de afgelopen twee jaar is de vraag naar smart home-systemen explosief gestegen. Wat ooit als een luxe extra werd beschouwd, is nu een essentiële behoefte geworden. Volgens Michaël Bingé, Master of Ceremony bij ArtSound, zijn er verschillende redenen voor deze verschuiving.

Ten eerste heeft de stijging van de energieprijzen een aanzienlijke impact gehad. “De oorlog in Oekraïne heeft de prijs van elektriciteit doen stijgen, en de invoering van het capaciteitstarief heeft geleid tot nieuwe berekeningsmethoden voor energierekeningen. Hierdoor zijn we genoodzaakt om manieren te vinden om efficiënter met onze elektrische energie om te gaan”, legt hij uit. “Met smart home-technologie kunnen we ons energieverbruik volledig beheersen, aangezien een slim systeem niet alleen ongebruikte zonne-energie verdeelt, maar ook reageert op de actuele energietarieven. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

Daarnaast zijn we steeds meer op zoek naar comfort en autonomie. “Met een smart home-systeem zijn we minder afhankelijk van de prijsstelling van energieleveranciers”, voegt Tom Vanden Bussche, CEO van Qbus, toe. “Het systeem optimaliseert ons energieverbruik op momenten dat energie duur is en slaat opgewekte energie op voor later gebruik. Bovendien kan het smart home-systeem verschillende taken van ons overnemen, waardoor onze woning volledig is aangepast aan onze persoonlijke behoeften, wensen en levensstijl.”

Daarnaast heeft de democratizatie van smart home-technologie het toegankelijker gemaakt, en het wordt steeds vaker geïntegreerd in particuliere woningen en zelfs in nieuwbouwprojecten. Het is een flexibel product dat kan worden uitgebreid en aangepast aan de veranderende behoeften (bijvoorbeeld gezinsuitbreiding), aldus Tom Vanden Bussche.

© ArtSound
© ArtSound

Met de SMART HYDE-versterker van ArtSound wordt muziek en geluid een integraal onderdeel van de slimme technologie in huis. Doordat het apparaat voortdurend is verbonden met het internet, kan het eenvoudig worden geïntegreerd in een smart home-systeem. “Door deze samenwerking worden niet alleen nieuwe functies gecreëerd, maar introduceren we vooral een geheel nieuwe geluidsbeleving”, aldus Michaël Bingé. “Waar we vroeger actief naar muziek luisterden, fungeert het nu eerder als sfeermaker die onze emoties en humeur beïnvloedt.”

Begin 2024 zal ArtSound de SMART EVO-versterker lanceren als opvolger van de SMART HYDE.

© ArtSound - iPad app
© ArtSound – iPad app

Geluidsintegratie in een smart home biedt een breed scala aan mogelijkheden:

a. Voor de professionele markt

Hoewel muziek een belangrijke rol speelt, gaat slim geluid verder dan alleen muziek. Geluid kan worden gebruikt als een veiligheidshulpmiddel naast bestaande alarmsystemen, waarbij muziek wordt afgespeeld alsof er iemand aanwezig is. Het kan ook worden gesynchroniseerd met de agenda van vergaderruimtes, zodat verlichting en muziek worden geactiveerd wanneer de ruimte in gebruik is. In commerciële bedrijven, zoals supermarkten of winkels, kan slim geluid worden gebruikt in omroepsystemen.

b. Voor particulieren

Dankzij de grotere toegankelijkheid van slimme technologieën kunnen particulieren nu ook profiteren. Als je ’s ochtends graag naar muziek luistert, kun je het systeem zo instellen dat muziek op vaste tijdstippen in bepaalde ruimtes wordt afgespeeld. Het geluid volgt je dan als het ware door het huis tijdens je ochtendritueel. Met geprogrammeerde sferen kun je geluid ook combineren met verlichting om een speciale sfeer te creëren. En als je bezoek hebt, kun je met één druk op de knop overschakelen naar een feestelijke sfeer. De veiligheidstoepassingen komen hier ook terug.

De SMART EVO van ArtSound zal begin 2024 beschikbaar zijn voor een prijs van €599. © ArtSound
De SMART EVO van ArtSound zal begin 2024 beschikbaar zijn voor een prijs van €599. © ArtSound

Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen maanden veel aandacht gekregen, en volgens Michaël Bingé zal het ook in de geluidssector in de (nabije) toekomst steeds belangrijker worden. “Er zal meer nadruk worden gelegd op personalisatie, en stemintegratie of -herkenning zal de nieuwe norm worden. Hoewel deze technologie uitdagingen met zich meebrengt, ben ik ervan overtuigd dat het zal slagen.”

ArtSound zal binnenkort twee nieuwe producten op de smart home-markt introduceren. De SMART EVO-versterker zal de huidige SMART HYDE-variant vervangen en wordt begin volgend jaar gelanceerd. Daarnaast zal de geheel nieuwe SMART IN-inbouwspeaker dezelfde technologie bevatten en wordt deze beschikbaar rond maart 2024.

Wij kijken alvast uit naar de lancering om deze uitgebreid te kunnen testen! 🙂

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.