Algemeen

Vertragingen in Bouwprojecten als Gevolg van Extreme Weersomstandigheden

Slecht weer vertraagt de bouwsector Slecht weer vertraagt de bouwsector

De afgelopen maanden hebben bouwbedrijven die zich bezighouden met buitenwerkzaamheden te kampen gehad met aanzienlijke vertragingen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden, met name overmatige regenval. Gemiddeld hebben deze bedrijven twee tot vier weken vertraging ervaren bij de uitvoering van hun projecten. Zelfs wanneer werkzaamheden konden worden voortgezet, werden ze geconfronteerd met tal van problemen, variërend van extra verstevigingen van de bouwplaatsen tot moeilijkheden bij de uitvoering als gevolg van een drassige ondergrond.

Niko Demeester, de gedelegeerd bestuurder van bouwfederatie Embuild, benadrukt het belang van begrip van klanten voor deze vertragingen. Hij erkent dat een latere oplevering niet ideaal is, maar wijst op de uitzonderlijke weersomstandigheden die bouwbedrijven hebben moeten trotseren. Demeester legt uit: “We vragen begrip aan onze klanten, gezien de buitengewone weersomstandigheden. We realiseren ons dat een vertraagde oplevering niet prettig is, maar de onvoorziene weersomstandigheden lieten geen andere keuze.”

Volgens gegevens van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) viel er in september, oktober en november in Ukkel aanzienlijk meer neerslag dan het gemiddelde, namelijk 283,7 mm vergeleken met het normale gemiddelde van 209,3 mm. Dit vertegenwoordigt de vierde grootste hoeveelheid neerslag die ooit is gemeten. De maand november brak zelfs records met regenval op maar liefst 26 dagen. De combinatie van frequente regenval en enkele stormen resulteerde in vertragingen van 2 tot 4 weken voor bouwbedrijven die buitenwerkzaamheden uitvoeren, zoals ruwbouwwerken en dakwerken.

Demeester benadrukt de impact van deze ongunstige weersomstandigheden op de werkomstandigheden van bouwbedrijven: “In dergelijke omstandigheden is het uitermate moeilijk voor deze bedrijven om efficiënt te werken. Extra veiligheidsmaatregelen, zoals het oppompen van water, zijn noodzakelijk en brengen bovendien extra kosten met zich mee.”

Ondanks de uitdagingen verzekert Demeester de klanten dat de bouwbedrijven er alles aan zullen doen om de vertragingen zo effectief mogelijk in te halen. Hij concludeert: “Klanten kunnen erop vertrouwen dat bouwbedrijven zich zullen inspannen om deze onvoorziene vertragingen zo snel en efficiënt mogelijk weg te werken, met behoud van veiligheid en kwaliteit in de uitvoering van de projecten.”

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.