Algemeen

Waarom is de zekeringskast zo belangrijk? We leggen het aan je uit aan de hand van deze 4 redenen

© Pexels - Sami Abdullah © Pexels - Sami Abdullah

In ieder huis is een zekeringkast, in deze kast komt het elektrisch systeem van het huis samen. Het daarom ook dat een zekeringkast een belangrijk onderdeel van iedere woning of bedrijfspand is. In de zekeringkast wordt de elektriciteit verdeeld naar verschillende elektrische circuits in een gebouw. Voor wie niet helemaal begrijpt hoe een zekeringkast precies werkt is dit artikel een kleine handleiding. Aan de hand van 4 redenen leggen we aan je uit hoe de zekeringkast in elkaar zit en hoe je er mee om moet gaan.

Bescherming tegen overbelasting

De Zekeringkast beschermt het elektrische systeem in onze woningen tegen overbelasting. Wanneer er te veel elektriciteit door een circuit stroomt, kan dit leiden tot oververhitting en brandgevaar. De zekeringskast bevat zekeringen van automatische schakelaars die bij overbelasting automatisch uitschakelen. Hierdoor voorkomt de zekeringkast dat er te veel of te weinig elektriciteit door een stroom loopt. Het is belangrijk om regelmatig de zekeringen en schakelaars te controleren en te vervangen indien nodig.

Aarding en veiligheid

In de zekeringkast zitten verschillende schakels die de stroom eerlijk verdelen zoals de aarding. Aarding zorgt ervoor dat ongewenste elektrische spanning veilig wordt afgevoerd naar de aarde. Dit voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan en dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Een goede aarding is dus van groot belang om elektrische schokken te voorkomen. Zorg ervoor dat de aarding in de zekeringskast regelmatig wordt gecontroleerd en dat de aardlekschakelaar correct functioneert.

Periodieke inspectie en onderhoud

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of alles in de zekeringkast nog goed functioneert. Controleer de bedrading op slijtage of beschadiging, en zorg ervoor dat alle aansluitingen stevig vastzitten. Ook is het slim om de zekeringen en schakelaars eens in de zoveel tijd te vervangen zodat ze blijven werken zoals ze zouden moeten. Het inschakelen van een professionele elektricien voor regelmatige inspecties kan helpen om eventuele problemen tijdig te detecteren en op te lossen.

Houd de zekeringskast toegankelijk

Het is belangrijk dat de zekeringskast altijd goed toegankelijk is. Plaats geen meubels of andere objecten voor de kast, zodat deze in geval van nood snel en gemakkelijk bereikbaar is. Wanneer er een stroomuitval is of een andere noodsituatie is het heel erg belangrijk dat je gemakkelijk toegang hebt tot de zekeringkast.

Elektramat België

Het komt eens in de zoveel jaar voor dat er iets met de zekeringkast gedaan moet worden. Het is daarom belangrijk om contactgegevens te hebben van een betrouwbare leverancier en elektricien. Elektramat België is een betrouwbare leverancier voor het aanschaffen van hoogwaardige elektrische componenten. Met een breed assortiment aan producten van gerenommeerde merken, biedt Elektramat België de juiste materialen voor een veilige en goed functionerende zekeringskast.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.