Algemeen

Welke boormachine is het meest geschikt voor jouw verbouwing?

Soorten boormachines Soorten boormachines

Ben jij bezig met de verbouwing van je huis maar zoek je nog naar de beste tools? Een boormachine is dan natuurlijk niet te missen. Er zijn alleen zo veel alternatieven. Welke kan je het beste kiezen? In dit artikel leggen we je uit wat voor boormachines er allemaal zijn en welke je het beste kan gebruiken voor bepaalde klussen en dus welke boormachine je moet kopen. Lees dus gauw verder.

Waar moet je rekening mee houden?

Wil je een boormachine kopen? Dan is het belangrijk dat je vooral kijkt naar wat jij wil realiseren. Met welke klus ben je precies bezig? Dat bepaalt welke boor jij moet gebruiken. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de boormachine zo goed mogelijk presteert. In dat geval moet je rekening houden met het toerental en de koppel. De koppel gaat over de rotatie en kracht combinatie. Deze moet goed werken anders kan je überhaupt niet boren.

Het voltage is ook nog een factor die je in de gaten moet houden. Hoe hoger het voltage, hoe krachtiger de boor. Vraag je dus af wat je precies gaat boren en of je een hoog of laag voltage nodig hebt. Dat geldt natuurlijk ook voor een accuboormachine. Met een hoge accu kan je meer dan met een lage accu. Het ligt dus aan de klus en aan waar je doorheen moet boren, welke machine bij jou past.

In principe zijn er in elk geval vier verschillende boormachines. Dit zijn er stiekem natuurlijk veel meer maar met deze vier zou je al een heel eind op weg moeten komen. 

De klopboormachine

Deze machine doet precies wat in de naam staat, hij klopt terwijl hij boort. De boorkoop gaat als het ware heen en weer door middel van een mechanisme. Als je bijvoorbeeld in een harde bakstenen muur moet boren, kan dit de perfecte boor zijn voor jou. Deze boormachine klopt namelijk krachtig door de steen heen. 

Boorhamer of boorcombihamer

Dit is een mix tussen een boormachine en een hamer. Dat betekent dan ook dat deze behoorlijk hard kan slaan en dus een flinke slagkracht heeft. Er zit namelijk een pneumatisch hamersysteem is waarmee je door beton kan boren zonder dat je hard kracht moet zetten om door het materiaal heen te komen. Het maakt dat deze boor eigenlijk een beetje hetzelfde effect heeft als een klopboor, alleen is deze wat lichter en makkelijker te hanteren. 

Accuboormachine

In deze boormachine zit geen snoer, maar een accu. Dit is een veelzijdig apparaat dat bij veel materialen kan worden ingezet, zoals voor hout, metaal of een zacht muurtje. Daarbij komt hij handig van pas wanneer je jouw bed of kast in elkaar of uit elkaar moet halen. De accuboormachine kan namelijk heel goed met schroeven werken. Deze kan het apparaat er zowel in – als uitschroeven. Ook is er nog de accuschroefmachine. Deze is iets kleiner en lichter dan een accuboormachine maar werkt zoals de naam het als zegt, ook op een accu. Lekker makkelijk en handig voor kleine klusjes. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.