Algemeen

Woning bouwen in Nederland: deze verzekeringen heb je nodig! 

© Pexels - Foto door Pixabay © Pexels - Foto door Pixabay

Overweeg je naar Nederland te emigreren, om daar een woning naar jouw smaak te laten bouwen? Of heb je een nieuwbouwwoning in Nederland gezien, die je verder af wilt werken om deze op jouw persoonlijke wensen aan te laten sluiten? Net als in België heb je ook in Nederland verschillende verzekeringen nodig, om zwaar financieel leed te voorkomen bij schade door een brand, inbraak of bijvoorbeeld storm. Om een voorbeeld te noemen van zo’n verzekering: een woonverzekering. Maak het vergelijken van de verschillende verzekeringen makkelijker, door bijvoorbeeld de woonverzekering op Overstappen.nl te vergelijken bij diverse verzekeraars. Niet alleen vertelt zo’n online tool je welke verzekeraar de laagste premie biedt; ook kun je de verzekering hier direct afsluiten. In dit artikel lees je meer over belangrijke verzekeringen voor woningeigenaren in Nederland. 

Woonverzekering feitelijk een verzameling van verzekeringen

Een woonverzekering is feitelijk een term die gebruikt wordt voor een verzameling van verschillende losse verzekeringen. Denk hierbij aan de inboedel- en opstalverzekering. Een opstalverzekering vergelijken en afsluiten bij een verzekeraar doe je om straks beschermd te zijn tegen schade aan vaste elementen van de woning. Een opstalverzekering dekt de elementen die je niet mee zou nemen bij een verhuizing. Denk aan deuren, de buitenmuur en bijvoorbeeld de gietvloer waarmee je het pand af laat werken. Vaak wordt het afsluiten van een opstalverzekering verplicht door een bank bij het afsluiten van een hypothecaire lening. De woning is immers het onderpand van de bank. 

Aanvulling op de opstalverzekering is een inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt alle losse elementen binnen het pand. Nu gaat het om de elementen die je mee zou nemen bij een verhuizing. Denk aan lampen, je elektronica, het meubilair, enzovoorts. 

Verschillende aanvullende verzekeringen

Waar de woonverzekering de basis vormt, kun je het pakket aanvullen met verschillende extra verzekeringen. Denk bijvoorbeeld aan een losse verzekering specifiek voor schade aan de ruiten in huis. Of denk aan een aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij of je gezinsleden aanrichten aan de woning of bezittingen van anderen. Denk aan een vaas die je per ongeluk omstoot bij een bezoek aan de buren. De aansprakelijkheidsverzekering dekt deze kosten. 

Dekking voor elektronica in huis

Houd in je achterhoofd dat elektronica, zoals smartphones en laptops, niet standaard worden meeverzekerd bij het afsluiten van een inboedelverzekering. Ook komt het voor dat het bedrag tot waar de geleden schade door diefstal van deze elektronica vergoed wordt soms erg laag ligt. Een aanvullende verzekering specifiek voor elektronica kan noodzakelijk zijn. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.