Algemeen

Woning verduurzamen: stap voor stap

Hoe je woning verduurzamen? Hoe je woning verduurzamen?

Nu de energiekosten almaar stijgen zijn de aanvragen voor verduurzamen niet aan te slepen. Iedereen wil besparen op energiekosten, zonder comfort in te leveren. En dat kan. Stap voor stap kun je een woning duurzamer maken waarbij vooral energieverspilling tegengegaan wordt. 

Verduurzamen: begint bij jezelf

De eerste stappen in energiebesparing zijn kleine: bijvoorbeeld alle gloeilampen vervangen door LED-lampen. Deze lampen verbruiken aanzienlijk minder stroom. Het is op het grote geheel een druppel op de gloeiende plaat, maar je moet ergens beginnen. Ook een tochtstrip plaatsen is eenvoudig en doeltreffend. 

Hoe je woning verduurzamen?
Hoe je woning verduurzamen?

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

Met een speciale energiemeter kun je bekijken welke apparaten in een huis veel stroom verbruiken. Het is schrikbarend wat bijvoorbeeld die oude koelkast in je schuur verbruikt. Die is leuk voor de warme zomeravonden, maar de rest van het jaar staat het apparaat vooral stroom te verspillen. Met de energiemeter weet je wat het sluipverbruik is van je elektrische apparatuur. 

De cv-installatie: kan die eruit?

Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Gelukkig zijn er ook hybride systemen, die meer binnen handbereik van veel budgetten liggen. Met een hybride systeem onttrek je warmte uit de lucht of het grondwater waarmee de woning verwarmd wordt. Dit scheelt veel in gasverbruik. Goed nieuws, want fossiele brandstoffen zijn niet eeuwig voorradig. Hoe zuiniger we daarmee omgaan, hoe beter.

Het grote werk

Echt meters maak je als je zonnepanelen neerlegt. Het advies is tegenwoordig om het aantal panelen neer te leggen die nodig zijn voor je eigen energieverbruik. Ook zaken als spouwmuurisolatie of dakisolatie werken goed. Het zijn kostbare ingrepen, maar wel ingrepen die je binnen afzienbare tijd terug verdient. 

Laat je adviseren

Speciaal voor het verduurzamen van woningen zijn energiecoaches aangesteld. Dit zijn vaak opgeleide vrijwilligers die alles weten over het verduurzamen van woningen. Met speciale apparatuur als bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera laten zij zien waar winst te halen valt. Zo kan het zijn dat de woning warmte lekt door de fundering. Zaken waar je zelf niet snel aan denkt, maar die wel flink wat energieverspilling opleveren. Een adviseur weet wellicht ook welke subsidieregelingen in geval van verduurzaming gelden.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.