Algemeen

Zo maak je je woonkamer winterklaar

Image by rawpixel.com on Freepik Image by rawpixel.com on Freepik

De dagen worden nu echt wel duidelijk een pak korter, de natuur verandert zijn kleurenpalet van felgroen naar bruin, rood en oranje en de temperatuur zakt bijna laag genoeg om toch eens te overwegen om de verwarming aan te zetten. Misschien heb je ondertussen de zomergarderobe al ingewisseld voor je winterkledij? Slim. Maar doe je ook hetzelfde voor je interieur? Onze leefruimtes hebben in de zomer een heel andere functie dan in de koudere winter- en herfstmaanden. Met deze tips maak je je woonkamer klaar voor winterse gezelligheid.

Haal het tapijt van stal

In de zomer genieten we van de koude vloer tegen onze warme voeten. Maar in de winter mag het wel omgekeerd. Geen zaliger gevoel dan je wintertenen in een hoogpolig tapijt krullen. Als je er nog geen hebt, dan is dit je teken om te investeren in een heerlijk warm wintertapijt. Je zal er geen spijt van krijgen! 

Bouw een cocon rond je woonkamer

Cocoonen, dat doe je in een heerlijke cocon. Om dat te bereiken, is het eigenlijk de bedoeling dat je de koude buitenwereld een beetje buitensluit. Zo kan al je aandacht gaan naar de winterse warmte binnen en de Netflixserie die je aan het bingen bent. 

Om de buitenwereld buiten te houden, maar toch te kunnen blijven genieten van het mooie herfst- en winterlicht overdag, is de keuze van je raamdecoratie essentieel. Werk in laagjes, zodat je zelf kan beslissen hoeveel licht en nieuwsgierige blikken je nog binnenlaat. Mooie zware overgordijnen zijn ideaal om ‘s avonds te sluiten, overdag volstaan bijvoorbeeld lichtdoorlatende rolgordijnen. 

Kies je kleuren slim

In de zomer mag alles – letterlijk – wat koeler. Dan gaan we voor kleuren als blauw, wit en lichtgrijs. Niet voor niets de typische ‘zeekleuren’. In de herfst en de winter trekken we echter graag de warmte wat naar binnen met kleuren als oranje, donkerbruin en bordeauxrood. Vervang je spierwitte plisségordijnen bijvoorbeeld door exemplaren in crèmewit of beige en zie hoe je meteen een warmere sfeer creëert. Vanzelfsprekend is de herfst ook hét moment om al die knusse dekens en kussens in warme tinten uit de lakenkoffer te halen. 

Lekker licht

Onderschat nooit de kracht van goede verlichting in huis. Jammer genoeg zijn de meeste woningen nog niet echt ‘slim’ ingericht als het over de verplichting gaat. Veel kamers hebben een hang- of plafondlamp in het midden van de ruimte – maar echt gezellig is dat licht niet. Verzamel daarom heel veel gezellige tafel- en vloerlampen en plaats ze in elke hoek, op elke kast en naast elke fauteuil. Kleine lichtbronnen – ook kaarsen bijvoorbeeld – zijn zoveel gezelliger dan die ene kille lamp die de hele kamer in fel geel doet baden. 

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.