Terras

Blauwe steen terras

Blauwe steen terras aanleggen © Carrieresduhainaut.com - Blauwe steen terras aanleggen

Een terras aanlegen in natuursteen is altijd al populair geweest. Van alle beschikbare mogelijkheden die er op de markt zijn terug te vinden is blauwsteen het populairst. Deze steen staat er niet alleen om bekend over een specifieke, natuurlijke uitstraling te beschikken. De blauwe hardsteen beschikt daarnaast ook over een optimale kleurvastheid en is enorm duurzaam..

Ik ben alvast een groot voorstander van een blauwe steen terras. Waarom? Ik vertel het je allemaal in dit artikel.

Welke verschillende soorten blauwe steen er?

Blauwsteen is tegenwoordig verkrijgbaar in enorm veel verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen uit meerdere vormen, verschillende formaten en diverse afwerkingsmogelijkheden.

De voorbije jaren was er een duidelijke evolutie. Ofwel koos men voor de enorm grote, vierkante blauwe hardsteen. Ofwel ging men voor de kleinere tegeltjes. De middenmaat werd dus vaak minder gekozen.

Blauwe steen terras aanleggen
© Carrieresduhainaut.com – Blauwe steen terras aanleggen

Vanwaar is blauwe steen afkomstig?

Wie een blauwe steen terras wenst aan te leggen, heeft de keuze uit héél wat soorten. Ook de afkomst kan bepalend zijn voor de kwaliteit, de duurzaamheid, de kleurvastheid, …

Zo kan blauwe hardsteen afkomstig zijn uit China, Vietnam, Ierland en zelfs België. Ondanks dat al deze soorten blauwe steen perfect geschikt zijn voor buitengebruik zijn er toch enkele verschillen waar je rekening mee moet houden.

1. Blauwe steen uit België en Ierland

Belgische Blauwe Steen
© Impermo – Belgische Blauwe Steen

De klassieke blauwsteen zoals we deze allemaal reeds jarenlang kennen is afkomstig uit België, meer bepaald uit Henegouwen. Dit type is een erg mooie, blauwe hardsteen die zich kenmerkt door de aanwezigheid van fossielen evenals witte adertjes. Belgische blauwe hardsteen wordt ook wel eens ‘petit granit’ genoemd. Het is een kalksteen met een natuurlijke blauwgrijze kleur.

“Belgische Blauwe Hardsteen of ‘Petit granit’ is een kalksteen met een min of meer uitgesproken natuurlijke blauwgrijze kleur. Een van de grote kenmerken is de aanwezigheid van veel zogenaamde crinoïderesten of zeelelieresten”.

Dat geldt niet voor de Ierse uitvoering. Bij dit type van blauwsteen zal je vaststellen dat er sprake is van een zeer egale afwerking. Dat oogt mooier, maar het zorgt er ook voor dat de Ierse blauwsteen heel wat duurder is in vergelijking met de Belgische variant. Hier komen we verder op deze pagina nog uitgebreid op terug.

2. Blauwe steen uit Vietnam en China

Chinese Blauwe Hardsteen
© Impermo – Chinese Blauwe Hardsteen

Het feit dat blauwsteen uit België en Ierland reeds jarenlang wordt ontgonnen heeft er voor gezorgd dat ze vrij schaars is geworden. Omwille van deze reden kiezen steeds meer mensen die een blauwe steen terras willen realiseren er voor om te kijken in de richting van de alternatieven die afkomstig zijn uit China en Vietnam.

In principe leunt de blauwsteen van Vietnam het dichtste aan bij de Belgische uitvoering. Toch moet je er rekening mee houden dat de Vietnamese blauwsteen nog net over wat meer witte lijnen beschikt. Daarnaast gaat ze tijdens het drogen ook sneller vlekken vertonen.

De Chinese blauwsteen heeft een donkerdere kleur en kenmerkt zich door de aanwezigheid van een groot aantal ringen. Op het ogenblik dat de steen nat wordt zal je bovendien merken dat deze een bruine schijnt krijgt.

Op vlak van onderhoud en levensduur zijn er eigenlijk geen verschillen ten opzichte van de Belgische en Ierse varianten.

Belangrijk: Is er een kwaliteitsverschil ?

Ja, er is een verschil in kwaliteit tussen de verschillende soorten blauwe steen.

De Belgische & Vietnamase soort mogen naar mijn mening  ‘blauwe steen’ genoemd worden. Dit omdat de oorsprong, de samenstelling, de drukvastheid en stijlvastheid grote gelijkenissen vertonen. Beide stenen werden op identieke wijze, volgens de Europese normen, getest. De kwaliteit is dus TOP!

De Chinese blauwe hardsteen verschilt hiervan. Dit is een harde kalksteen met een hoog dolomietgehalte. Dat laatste is overigens de oorzaak dat na enkele jaren de steen een lichtbruine verkleuring krijgt. Dit door in aanraking te komen met regen en lucht. Qua borstbestendigheid zit je met deze tegel wel héél goed.

Twijfels over de kwaliteit? Vraag een oorsprongsattest!

Onlangs las ik nog het volgende artikel: Malafide steenkappers verkopen Chinese kalksteen voor Belgische Blauwe Hardsteen. Erg spijtig dit… Kan je de oorsprong van blauwe hardsteen controleren?

Ja dat kan! Maar zelf voor een echte vakman kan het soms moeilijk zijn om met het blote oog de afkomst te zien van de verschillende soorten blauwe steen. Je moet al serieus wat ervaring en kennis hebben. Het best ga je langs bij een betrouwbare verdeler. Deze zal meteen een oorsprongsattest kunnen voorleggen. Zo heb je meteen het nodige bewijs in handen.

Afwerking van je blauwe steen terras

Een blauwe steen terras realiseren zorgt er voor dat je altijd de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit verschillende afwerkingen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen een ruwe en onregelmatige afwerking en een fijne, gladde en rijkelijk bewerkte afwerking. Dit zorgt er voor dat het in de praktijk mogelijk is om de uitstraling van je blauwe hardsteen eigenlijk nagenoeg volledig af te stemmen op je persoonlijke wensen.

Daarnaast is het ook nog eens mogelijk om te kiezen tussen verschillende afmetingen van stenen. Zo gaan ze van 10cmx10cm tot 100cmx100cm. Maar ook rechthoekige formaten zijn perfect mogelijk binnen deze afmetingen.

Geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan netjes gezaagde rechthoeken of kies je liever voor een rustiek landschap door gebruik te maken van een gebroken steen? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

1. Moderne stijl

Wie van een moderne stijl houdt, houdt meestal van grotere tegels. Ze geven een erg eigentijds resultaat.

Om de bloemperken te omheinen kun je een soort van blauwsteen plint gebruiken, zoals te zien op onderstaande foto. Al hoeft dat niet meteen om een mooi resultaat te hebben.

Enkele mogelijkheden:

 • EnoSkin  tegels
 • Gezaagde tegels
 • Geschuurde tegels
 • Blauw gevlamd tegels
Modern Blauwe steen terras
Modern Blauwe steen terras

2. Landelijke stijl

Mag het wat landelijker ogen? Ga dan voor ofwel een donkere, warme kleur of een lichtgrijze kleur. Met een EnoStyl-tegel krijg je in geen tijd een mooi cottage effect, zoals te zien is op deze foto.

Enkele mogelijkheden:

 • Lichte EnoStyl-tegels
 • De Henegouwen Antic-kasseien
 • De KlinkStone-kasseien
Blauwe steen terras in landelijke stijl
Blauwe steen terras in landelijke stijl

Maar waar moet je zeker rekening mee houden?

Voor een buitenterras zal bijna iedere vakman de gezoete afwerking afraden. Niet zozeer omdat deze variant snel verbleekt. Maar eerder om de slipweerstand. Wanneer het regent, wordt de gezoete blauwe hardsteen gevaarlijk glad. Ook de CE-normering test voor buitenmaterialen bevestigt dit.

Daarom wordt in de meeste gevallen de geschuurde, gevlamde afwerking aangeraden. Of er bestaan nog enkele andere antislipafwerkingen. Daarvoor kun je best ten rade bij een erkend vakman.

Hoe een blauwe steen terras onderhouden?

Qua onderhoud zijn er meerdere meningen.

Tijdens mijn onderzoek kwam ik vooral volgende conclusie tegen:

“Op het ogenblik dat je blauwe steen terras niet is overdekt hoef je eigenlijk op vlak van onderhoud met slechts weinig zaken rekening te houden. Met name vetvlekken spoelen gewoon weg door de regen. Is je terras niet overdekt? Dan volstaat het wel om gewoon regelmatig met wat water en ammoniak het oppervlak van je terras schoon te maken. Iets meer aandacht is er vereist tijdens de herfst en de lente. Dan wordt het namelijk aangeraden om de blauwe steen in te smeren met een natuurlijke zeep. Het is niet nodig om je terras na het insmeren af te spoelen. Let op, na verloop van tijd is het mogelijk dat er kleine, zwarte vlekjes opduiken op de steen. Bovendien is het ook mogelijk dat er kleine schilferingen van de stenen loskomen. Dit is absoluut geen reden tot paniek en heeft beslist geen invloed op de duurzaamheid van de stenen.”

Maar na contact op te nemen met een erkend vakman, wijzigde ik mijn mening al snel:

Best gebruik je geen onderhoudsproducten, en al zeker geen zwarte zeep. Waarom? Omdat zeep en andere onderhoudsproducten zullen intrekken in je steen (want de steen zuigt nu éénmaal). En dat zal resulteren in vlekken op je stenen. Met Belgische blauwe hardsteen had deze vakman dit reeds voorgehad.

Lithofin buitenhuisreiniger
Lithofin buitenhuisreiniger

Wat een erkend vakman aanraadt? 

Gebruik geen onderhoudsproducten. Behalve in maart/april. Dan kun je je blauwe steen terras ens een grondige schoonmaakbeurt geven. Dan nog het liefst met Lithofin buitenhuisreiniger.

Deze buitenhuisreiniger bevat natuurlijke voeding en is daarom erg geschikt voor het onderhoud van je blauwe steen terras.

Wat is de prijs van een blauwe steen terras?

Verschillende factoren oefenen een al dan niet directe invloed uit op het prijskaartje dat wordt aangerekend voor de realisatie van een blauwe steen terras. Het gaat hierbij onder meer om:

 • De afkomst van de blauwe steen in kwestie
 • De kwaliteit waarover ze beschikt
 • Het door jou gekozen formaat
 • De afwerking

Rekening houdend met deze factoren komen we uit op volgende prijzen.

Soort Blauwe SteenPrijs per m2
Chinese & Vietnamese blauwsteen€ 70 à € 75
Belgische of Ierse BlauwsteenVanaf € 100

Hoe tot 35% besparen op de kostprijs van je blauwe steen terras?

Afhankelijk van het type blauwsteen waarvoor je hebt gekozen is het mogelijk dat het prijskaartje van je blauwe steen terras behoorlijk oploopt. Gelukkig bestaat er een zeer efficiënte manier om geld te besparen.

Dit is mogelijk door offertes op te vragen bij verschillende vakmensen of bedrijven en deze met elkaar te vergelijken. Wanneer je dit doet zal je snel vaststellen dat je in de praktijk snel tot 35 procent kan uitsparen op jouw investering voor een blauwe steen terras.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.