Terras

Houten terras aanleggen

Houten terras aanleggen: Voordelen & Prijs Houten terras aanleggen: Voordelen & Prijs

In de praktijk wordt er steeds vaker gekozen voor een houten terras in plaats van een stenen terras. Dit omdat hout een natuurlijk materiaal is en daardoor een natuurlijke, warme uitstraling teweegbrengt.

Daarnaast valt ze ook eenvoudig te bewerken waardoor ze haast volledig kan worden afgestemd op je persoonlijke voorkeur. De import van tropisch hardhout zorgt er bovendien voor dat een terras van hout tegenwoordig heel wat onderhoudsvriendelijker is dan vroeger.

Denk jij ook aan de realisatie van een houten terras, maar wil je graag eerst wat meer informatie? Dan ben je op deze pagina aan het juiste adres!

Houten terras aanleggen: Voordelen & Prijs
Houten terras aanleggen: Voordelen & Prijs

Keuze uit verschillende houtsoorten

Vooraleer je kan beginnen met de realisatie van je houten terras is het belangrijk om goed na te denken over een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hoe onderhoudsvriendelijk is het type hout dat ik wens
 • Hoe kwalitatief / duurzaam is het? Welke levensduur heeft het?
 • Welke dikte en constructie wens ik?
 • Wat voor doel heeft het terras? Rond een zwembad of eerder tegen je woning?
 • Welke stijl heeft je huis en je tuin?

Zoals je merkt zijn er héél wat vragen die je jezelf kunt stellen om te weten te komen welk type hout nu ideaal is voor het houten terras dat jij wenst.

Ik maak het je daarom graag iets gemakkelijker en bespreek iedere houtsoort even apart.

1. Een terras van tropisch hardhout

Zou je graag een onderhoudsvriendelijk terras willen realiseren uit hout? In dat geval is kiezen voor tropisch hardhout een zeer interessante optie

Het hout moet niet behandeld worden met vernis en zal na verloop van tijd mooi vergrijzen (of als je ’t vergrijzen niet mooi vindt kun je ’t alsnog vernissen, maar dat hoeft dus niet).

Hardhout wordt veelal gebruikt om steigers mee te maken. Dit toont meteen aan hoe stevig en duurzaam het hout is.

In de praktijk wordt er gebruik gemaakt van verschillende tropische houtsoorten. De meest gekende zijn:

 • Padouk
 • Ipé
 • Massaranduba
 • Afzelia
 • Azobe
 • Bankirai

Hou er rekening mee dat de duurzaamheid tussen deze verschillende soorten tropisch hardhout sterk kan verschillen.

Door te kiezen voor een terras van tropisch hardhout ben je doorgaans verzekerd van een levensduur gaande van 20 tot zelfs 100 jaar.

2. Een terras van Europees hout

Zou je graag een mooi en ecologisch verantwoord houten terras willen realiseren in je tuin? In dat geval kan je ook kijken in de richting van Europees hout. Dank denk ik vooral aan:

 • Siberische Lariks
 • Europese Eik
 • Kastanje

Deze zijn alle drie prima geschikt om een stijlvol en duurzaam terras mee te creëren. In principe vergrijzen deze houtsoorten ook op dezelfde, mooie wijze als tropische houtsoorten.

Een bijkomend voordeel indien je kiest voor kastanje is terug te vinden in het feit dat ze vocht- en schimmelbestendig is.

Ben jij ook van plan om je terras te realiseren met Europees hout? Controleer dan altijd of de houten planken PEFC of FSC gecertificeerd zijn. Alleen op deze manier ben je namelijk verzekerd van een duurzame afkomst.

3. Een ThermoWood terras

Het zogenaamde ThermoWood vindt haar oorsprong in het prachtige Scandinavië. Het is dennenhout dat thermisch behandeld is. Het bewerkingsproces zorgt er voor dat er een duurzame houtsoort tot stand komt dat over vergelijkbare eigenschappen beschikt met tropische houtsoorten. Dit alles bovendien zonder dat er chemicaliën aan te pas moeten komen.

In de praktijk wordt er niet alleen in de tuin gebruik gemaakt van ThermoWood voor het realiseren van een houten terras. Ook binnen wordt het erg vaak gebruikt. Dit type van hout wordt namelijk erg vaak gebruikt in de interieurbouw.

ThermoWood beschikt over een duurzaamheidsklasse 2 waardoor je bent verzekerd van een levensduur van meer dan 20 jaar.

4. Een houtcomposiet terras

Door te kiezen voor houtcomposiet ziet het er naar uit dat je beschikt over een terras van hout terwijl er eigenlijk gebruik wordt gemaakt van een gerecycleerd materiaal. Houtcomposiet is dan ook opgebouwd uit 60 procent houtvezels en 40 procent gerecycleerd plastic.

Kenmerkend voor dit materiaal is verder dat ze nauwelijks water opneemt met als gevolg dat ze niet splintert, rot, splijt en/of kromtrekt. Vanuit verschillende opzichten vormt een composiet terras dan ook een zeer waardevol alternatief in vergelijking met tropische houtsoorten. Deze zit binnen dezelfde prijscategorie en is ook qua duurzaamheid een erg goede keuze.

Op vlak van duurzaamheid scoort houtcomposiet sowieso uitstekend. Met een beetje geluk heb je er namelijk je hele leven lang genot van.

Inspiratie

Een houten terras biedt erg veel mogelijkheden. Graag toon ik enkele voorbeelden ter inspiratie.

Apart hoekje op houten terras
Apart hoekje op houten terras

1. Een apart hoekje creëren

Wens je een apart hoekje te maken op je houten terras? Dan is het een idee om de houten planken van dat hoekje dat je wenst in een andere richting te aan te leggen.

Kijk bijvoorbeeld naar de foto hiernaast. Daar heeft men voor de zitbank de houten planken in de andere richting gelegd. Het resultaat mag er zijn vind ik persoonlijk.

Daarnaast kun je ook een stenen vloer overwegen. Want hout combineren met een mooie steen, zoals blauwe steen, zorgt ook altijd voor een erg geslaagd effect.

Laat je hier vooral adviseren door een tuinarchitect. Om te weten in welke richting je het hout het beste legt of met welke steen je jouw houtkeuze het beste kunt combineren.

2. Hout rond je zwembad

Ook een erg mooi resultaat is om je houten terras te laten doorlopen rond je zwembad. Het resultaat daarvan vind je op deze foto.

Houten terras laten doorlopen rond zwembad
Houten terras laten doorlopen rond zwembad

3. Hout op het dakterras

Bij een dakterras is hout ook ideaal te gebruiken. Het weegt niet te zwaar, zodat je dakconstructie het goed kan dragen. Daarnaast oogt het altijd lekker warm wanneer je je bed uitkomt. Lekker met je blote voeten op de houten vloer om in het zonnetje te ontbijten.

Eventueel kun je met een haag of sparren een groene afscheiding maken. Zo creëer je voldoende privacy. Een rieten mat kan ook een mooi resultaat geven. Op deze foto gebruikte men ook dezelfde planken voor het maken van de bloembak. Daar ben ik persoonlijk geen voorstander van.

Houten dakterras
Houten dakterras

Hierbij nog een ander voorbeeld van een dakterras.

Houten dakterras met natuurlijke tuinafsluiting
Houten dakterras met natuurlijke tuinafsluiting

Bekijk eventueel onze houten tuinafsluitingen om te weten wat goed zou passen bij je terras of dakterras.

3. Gepolierd beton in de woonkamer combineren met houten terras

Als laatste voorbeeld geef ik jullie graag deze moderne toepassing mee. Een gepolierde betonnen vloer in de woonkamer gecombineerd met een houten terras naar buiten. Erg fijn met een raam met een laag profiel (dus een raam dat onderaan niet uitsteekt). Zo lijkt het alsof de vloer gewoon doorloopt en wordt binnen & buiten één samenhangend geheel. Op de foto een mooi voorbeeld daarvan.

Houten terras gecombineerd met gepolierd beton in de woonkamer
Houten terras gecombineerd met gepolierd beton in de woonkamer

Wat is de prijs om een houten terras aanleggen?

Wat de prijs van een houten terras betreft moet er rekening gehouden worden met het type hout waar gebruik van wordt gemaakt. Wat dit betreft biedt de onderstaande prijstabel je een goede indicatie van de prijs.

Type houtPrijs per m2
Tropisch hardhout60 à 150 euroGratis offerte »
Europees hout60 à 100 euroGratis offerte »
ThermoWood40 à 60 euroGratis offerte »
Houtcomposiet80 à 120 euroGratis offerte »

Dat is de prijs van het hout. Daarnaast moet je rekening houden met volgende prijzen:

 • Bevestigingsmateriaal: € 10 per m2
 • Draagconstructie: € 20 à 30 per m2

Daarnaast hoef je enkel nog de plaatsingskosten in rekening te brengen. Maar die hangen natuurlijk af van vakman tot vakman. En laat het net hier zijn dat je best een pak kunt besparen. Hoe? Lees vooral verder!

Een besparing tot 35% realiseren voor jouw houten terras?

Vakmannen hanteren vaak erg verschillende prijzen. Zowel hun uurloon als de kostprijs voor het materiaal kan erg verschillen. Daarom is het belangrijk om prijzen te vergelijken. Net zoals mij vind je het wellicht niet zo eenvoudig om 4 vakmannen in je eigen buurt te vinden. Wel, daar helpt onderstaand formulier je mee.

Vul je gegevens in en je ontvangt 4 richtprijzen van vakmannen in je eigen regio, en dat binnen de 24u en helemaal gratis! Je kiest zelf of je met één van hen wil samenwerken of niet. Alsook kun je vragen of ze even gratis bij je langs kunnen komen om de situatie te bekijken en een nog betere offerte op maat te maken.

Profiteer dus meteen, vul onderstaand formulier in en bespaar zo tot 35%!

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.