Terras

Padouk terras

Padouk terras: Prijs, Voordelen & Inspiratie - © RB Wood & Garden

Een Padouk terras wordt steeds populairder. Veel mensen houden er van om voor hun terras gebruik te maken van hout. En dan nog het liefst kiezen we voor een duurzame houtsoort zoals Padouk. Goedkoop is het niet, maar je terras gaat wel enorm lang mee!

Een Padouk terras heeft een uitstekende levensduur en een zeer stijlvol karakter. Bovendien is een dergelijk terras ook op vlak van onderhoud zeer interessant.

Heb je interesse in de realisatie van een mooi terras met deze houtsoort, maar wil je eerst graag een goed beeld hebben van de prijs en de voordelen ervan? Super! Want ik geef je alle info die je wenst in dit artikel. Heb je nog een vraag? Stel ze hieronder in de comments!

Wat zijn de voordelen van een Padouk terras?

In de praktijk wordt er vaak naar Padouk verwezen als ‘Padoek’. Je kunt er dus vanuit gaan dat dit hetzelfde is. Maar wat zijn nu de voornaamste voordelen en kenmerken van een terras in Padouk?

 1. Het is een enorm duurzame houtsoort van klasse I dat haar oorsprong vindt in Midden- en West-Afrika.
 2. De meest herkenbare eigenschap is de (rood)bruine tint waarover het hout beschikt.
 3. Padouk heeft een gelijkmatige structuur. Dat zorgt ervoor dat het bijzonder geschikt is om een terras aan te leggen.
 4. De Padouk planken krimpen niet. En splinters zul je ook niet snel voorhebben.
 5. Padouk wordt in de praktijk vaak gebruikt voor buitenschrijnwerk
 6. Maar daarnaast worden er ook instrumenten en meubelen (voor binnen & buiten) vervaardigd uit Padouk?

Dit alles maakt duidelijk dat het hier echt om een zeer kwalitatieve houtsoort gaat.

Wat zijn de voordelen van een Padouk Terras?
Wat zijn de voordelen van een Padouk Terras? – © RB Wood & Garden

De foto’s in dit artikel zijn overigens van RB Wood & Garden. Echte specialisten in hun vak!

Een Padouk terras zelf plaatsen? Vaak geen goed idee!

Wie er aan denkt om zelf een Padouk terras aan te leggen, dient rekening te houden met meerdere, zeer belangrijke aandachtspunten.

 1. Een Padouk terras aanleggen dient altijd te gebeuren op een stabiele ondergrond van stabilisé of beton.
 2. Een mogelijk alternatief kan zijn om het terras op de volle grond te plaatsen met behulp van paaltjes.
 3. Bij een Padouk terras geldt wel dat je steeds zeker moet zijn dat je ondergrond geschikt is voor drainage  drainerende. Alleen op die manier kan het regenwater op een efficiënte wijze afgevoerd worden.

Om bovenstaande te kunnen realiseren wordt er eerst een laag geotextiel voorzien. Het betreft hier een semi-doorlatende laag dat er om bekend staat onkruidgroei tegen te houden. Bovendien beschikt het ook nog eens over een beschermende functie die opstijgend vocht tegengaat .

Hoe een Padouk Terras aanleggen?
Hoe een Padouk Terras aanleggen? – © RB Wood & Garden

De planken die deel uitmaken van je terras kunnen tot slot door gebruik te maken van speciale clips op een houten raamwerk worden geschroefd. De schroeven worden daarbij op nette wijze weggewerkt.

In de praktijk is het zo dat er bij de realisatie van een Padouk terras heel wat fout kan gaan. In het bijzonder de afvoer van regenwater is een pijnpunt waar veel doe-het-zelvers tegenaan lopen. En je wil vooral niet voorhebben dat je ondergrond daardoor onstabiel wordt.

Omwille van deze reden wordt het dan ook sterk aangeraden om voor de realisatie van je Padouk terras een beroep te doen op een vakman.

Padouk terras laten plaatsen
Padouk terras laten plaatsen – © RB Wood & Garden

Je Padouk terras laten vergrijzen of niet?

Wie een Padouk terras laat plaatsen zal na verloop van tijd opmerken dat de kleur wat lichter wordt. Dit is een zeer natuurlijk proces dat veroorzaakt wordt door de invloed van UV-straling. Veel mensen vinden deze natuurlijke vergrijzing fantastisch omdat hun terras op die manier een modernere uitstraling krijgt.

Er zijn echter ook mensen die deze vergrijzing het liefst tegen willen gaan. Ook dat is mogelijk. Het tegengaan van de vergrijzing van je terras is mogelijk door ze op regelmatige basis te onderhouden met een gepigmenteerde olie met UV-beschermer.

Ben je wel te vinden voor de natuurlijke vergrijzing? In dat geval is er wel nog steeds een zeker onderhoud vereist. Dit onderhoud wordt in deze situatie uitgevoerd door gebruik te maken van een transparant onderhoudsproduct. Meer daarover in volgende alinea.

Padouk terras laten vergrijzen?
Padouk terras laten vergrijzen? – © RB Wood & Garden

Het reinigen van je Padouk terras

Het wordt aangeraden om een Padouk terras te reinigen door gebruik te maken van een biologisch reinigingsmiddel.

Of als je terras echt vervuild is, kan je gewoon gebruik maken van een emmer water, gecombineerd met een borstel en een half pak zout. Een belangrijke voorwaarde hier is ook dat er geen planten in de buurt van je terras mogen staan. Want de wortels zouden beschadigd worden.

Eénmaal per jaar een padouk terras onderhouden is voldoende. Bvb. bij het begin van de lente.

Wat is de prijs van een Padouk terras?

Ondertussen mag het duidelijk zijn dat de realisatie van een Padouk terras gepaard gaat met een aantal zeer interessante voordelen. Anderzijds hebben we ook reeds opgemerkt dat de kostprijs van een dergelijk terras net wat hoger ligt in vergelijking met het aanleggen van andere terrassen.

Dit vooral omdat Padouk, net als bijvoorbeeld Ipé, een relatief exclusieve houtsoort is.

De prijs van Padouk bedraagt ongeveer 80 à 85 euro per vierkante meter. Dit is exclusief plaatsingskosten.

Wie dit te duur vindt, kan eventueel Bankirai of Cumaru overwegen. Ook dit zijn twee uitstekende houtsoorten voor het aanleggen van een terras. De prijs per vierkante meter bedraagt er 60 à 70 euro. Voor een terras van 30 vierkante meter scheelt dat zo’n 600 euro in totaal.

Tot 35% besparen op de realisatie van jouw Padouk terras

Geef je toch eerder de voorkeur aan het gebruik van Padouk voor jouw terras, maar ben je op zoek naar een eenvoudige mogelijkheid om de kosten wat te kunnen drukken? Dat kan.

Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar vooral in de plaatsingskosten gaat een niet onbelangrijk verschil schuil. Vooraleer een beroep te doen op een bepaalde vakman is het dan ook altijd de moeite waard om offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen.

Vergelijk deze offertes vervolgens en je zal meteen kunnen vaststellen dat je tot wel 35 procent op de standaard kostprijs van je Padouk terras kan besparen! Vul daarvoor simpelweg onderstaand formulier in.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Terras aanleggen offerte aanvragenJe wil toch niet teveel betalen voor het laten aanleggen van je terras! Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

 • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
 • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
 • Vergelijk gratis alle offertes
 • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie