Terras

Terras aanleggen: Materialen & Prijs

Terras aanleggen Terras aanleggen

Het terras aanleggen, meestal één van de laatste stappen wanneer je een nieuwbouw woning gebouwd hebt. Of soms is je huidige terras ook gewon aan vervanging toe. In ieder geval, door het creëren van een terras wordt er gezorgd dat er een mooie overgang ontstaat tussen de woning en je tuin.

Bovendien beschik je op deze manier over een fijne locatie in je tuin om te vertoeven op mooie zomeravonden. Ben jij ook van plan om een terras aan te leggen, maar zou je graag eerst een goed beeld willen hebben van de materialen evenals de kosten die er aan verbonden zijn? Dan kan de informatie op deze pagina je daar zonder enige twijfel bij verder helpen.

Hoeveel kost een terras aanleggen?

Werk je met hout of gepolierd beton voor je terras, dan vallen de prijzen best mee, dan zit je eerder rond de € 800. Van zodra je met composiet wil werken of blauwe hardsteen stijgen die prijzen toch richting de € 1.400 voor een terras van gemiddelde grootte.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het aanleggen van je terras.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Prijs per soort materiaal

Onlosmakelijk verbonden met het type materiaal waarmee je, je terras gaat aanleggen is de kostprijs die er voor moet worden betaald. Zoals eerder op deze pagina aangegeven wordt deze prijs wel beïnvloed door de precieze oppervlakte die moet worden aangelegd. Hoe groter de oppervlakte en hoe meer materialen er in één keer aangelegd kunnen worden, des te lager de kostprijs per vierkante meter komt te liggen. Hoe dan ook, ik heb alvast even de gemiddelde kosten per materiaal voor je terras aan de hand van onderstaande prijstabel op een rijtje gezet.

MateriaalPrijs (Per m2)
Hout€ 60 à € 150
Thermowood€ 70 à € 100
Composiet€ 90 à € 140
Blauwe hardsteen€ 90 à € 140
Gepolierd BetonVanaf € 70

Wil je er zeker van zijn dat je terras aanleggen kan gebeuren tegen de best mogelijke prijs? In dat geval is het altijd een aanrader om offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Door deze offertes vervolgens met elkaar te vergelijken zal je kunnen vaststellen dat er zomaar tot wel 35 procent op de totale kostprijs van je werkzaamheden kan worden bespaard.

Welke materialen gebruiken voor het aanleggen van je terras?

Wil je een terras aanleggen, dan is de eerste keuze die je moet maken: Welk materiaal wens ik te gebruiken hiervoor?

Op dit vlak is het mogelijk om te kiezen tussen tal van verschillende opties. Hout is bijvoorbeeld een populaire optie, maar wat ook te denken van polybeton of terrasklinkers? Of misschien geef je wel de voorkeur aan kasseien?

Waar jouw voorkeur ook naartoe gaat, ik heb de verschillende opties op vlak van materialen alvast even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

1. Een houten terras aanleggen

Een houten terras aanleggen is bijzonder populair. Dit heeft niet in het minst te maken met de warme uitstraling waarover ze beschikt. Bovendien is hout erg veelzijdig, zeker op visueel vlak. Je kan er voor kiezen om hout gewoon naturel te laten of ze te verven in een kleur naar keuze.

Ervoor kiezen om een houten terras te realiseren zorgt er wel voor dat er rekening moet worden gehouden met verschillende aandachtspunten. Zo is hout een natuurlijk materiaal waardoor de levensduur wordt bepaald door de kwaliteit waarover ze beschikt.

Daarnaast dient er ook rekening te worden gehouden met uitzettingsvoegen. Deze dienen te voorkomen dat de planken plots bol trekken.

2. Een terras van polybeton

Indien je de voorkeur geeft aan een terras van polybeton kies je voor een terras welke is samengesteld uit gegoten beton. Tijdens het opdrogen wordt deze gepolierd. Dat is nodig, want alleen zo ontstaat er een egale en gladde afwerking. Er wordt heel wat gezegd over de prijs-kwaliteitverhouding van polybeton terrassen. Op het eerste zicht lijkt dit namelijk een vrij duur materiaal voor je terras. In de praktijk valt dat best wel mee… althans op het ogenblik dat je terras een niet onaanzienlijke oppervlakte bestrijkt. Mede omwille van deze reden worden polybeton werkzaamheden in het merendeel van de gevallen gecombineerd met het aanleggen van de oprit. Kies je er voor om een terras van polybeton te realiseren? Hou er dan wel rekening mee dat er voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen op vlak van gladheid. Polier het beton dan ook niet volledig glad en zorg er voor dat ze jaarlijks grondig wordt gereinigd.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

3. Terrasklinkers

Eveneens een zeer populair materiaal waarmee een terras kan worden aangelegd zijn de zogenaamde terrasklinkers. Ook deze klinkers kunnen perfect worden gebruikt voor het aanleggen van een oprit waardoor beide werkzaamheden met elkaar gecombineerd kunnen worden. De keuze voor terrasklinkers is voor veel mensen één die zeer doelbewust wordt gemaakt.

Terrasklinkers zijn dan ook niet alleen robuust, daarnaast vallen de kosten ook nog eens heel wat voordeliger uit in vergelijking met hout, natuursteen en kasseien. Hou er rekening mee dat je op vlak van terrasklinkers een keuze kan maken tussen beton- en kleiklinkers. Deze laatste worden steeds populairder. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze over een langere levensduur beschikken en bovendien een warmere uitstraling hebben.

4. Kasseien

Vroeger waren kasseien bijzonder populair voor wat het aanleggen van een terras betreft. Door de jaren heen is daar enigszins verandering in gekomen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat kasseien niet zo strak aangelegd kunnen worden. Dit is uiteraard het gevolg van het feit dat het eigenlijk kleine, op maat gemaakte stukjes natuursteen zijn.

In eerste instantie werden kasseien dan ook vooral gebruikt om straten mee aan te leggen. Dit is nog steeds terug te zien in tal van historische steden. Kasseien hebben wel als voordeel dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en een erg lange levensduur hebben. Zou je graag een authentiek terras willen realiseren welke een minimum aan onderhoud vereist? Dan is een kasseien terras wellicht toch nog een interessante keuze.

Benieuwd naar een richtprijs voor het aanleggen van jouw terras? Vraag dan zeker een offerte aan bij meerdere vakmannen.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.