Terras

Kasseien terras

Soort Kassei: Belgisch porfier - © Vanlangenaker-transport.be

Kasseien zijn geen nieuw materiaal, in tegendeel. Ze woorden reeds vele eeuwen lang gebruikt als bestrating voor niet alleen opritten en terrassen, maar ook voor het aanleggen van wegen. Niet in het minst is in België en Noord-Frankrijk het gebruik ervan voor een oprit of voor een kasseien terras bijzonder populair.

De reden hiervoor is niet ver te zoeken. Kies je voor een terras met kasseien? Dan ben je verzekerd van een authentieke uitstraling terwijl je je ook nog eens geen zorgen hoeft te maken over het vereiste onderhoud.

Welke soorten bestaan er? In welke voeren zijn ze beschikbaar? En wat met het onderhoud en de prijs voor een kasseien terras? Ik bespreek het graag allemaal in dit artikel.

De foto’s zijn op dit moment vooral van kasseien opritten, waarvoor mijne excuses. We hopen weldra nieuwe foto’s te hebben van kasseien terrassen.

Welke soorten kasseien zijn er?

Kasseien zijn één van de weinige materialen die in de praktijk vaker gebruikt (tweedehands) dan nieuw worden aangekocht. De authentieke, gebruikte soorten worden door de jaren wel steeds zeldzamer. Tegenwoordig zijn ze dan ook niet altijd even frequent verkrijgbaar en ook de prijs van deze kasseien is in de loop der jaren omhoog gegaan.

Dit geldt vooral voor de kasseien van Belgisch porfier. Betekent de ‘verplichting’ om te kiezen voor nieuwe exemplaren dat je geen aanspraak meer kan maken op het authentieke karakter van kasseien? Absoluut niet. Ze kunnen immers op mechanische wijze verouderd worden.

Hoe dat kan en welke soorten kasseien er nog bestaan lees je hieronder.

1. Belgisch porfier

Eén van de vaakst gebruikte kasseien, zeker in België, is Belgisch pofier. Dit type van kassei kenmerkt zich door een overwegend blauwgroene of blauwgrijze kleur. Porfier komt uit de groeve van Quenast waar men sinds het jaar 1970 is gestopt met de productie er van. Dit betekent dat de Belgisch porfier kasseien uitsluitend nog verkrijgbaar zijn op de tweedehandse markt.

Soort Kassei: Belgisch porfier
Soort Kassei: Belgisch porfier – © Vanlangenaker NV

Enkele foto’s op deze pagina zijn van Valangenaker NV. Ondere iedere foto van hen staat de vermelding erbij. Waarvoor dank!

2. Belgisch Gres

Belgisch Gres is een soort van zandsteen waardoor ze opvallend minder hard is in vergelijking met Porfier. Het minder robuuste karakter van deze kassei zorgt er voor dat ze na verloop van tijd mooi vlak gaat afslijten. Omdat het een tamelijk vlakke kassei is, is het ideaal voor een kasseien terras. Belgisch Gres beschikt in de praktijk in het bijzonder over een grijs-beige kleur.

Belgisch Gres prachtig gecombineerd met oude blauwe borderen
Belgisch Gres prachtig gecombineerd met oude blauwe borderen – © Vanlangenaker NV

3. Zweeds Graniet

Dit type kassei, Zweeds graniet, staat er om bekend over een tint van grijs en roze te beschikken. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat ze ijzererts bevat. Wanneer het zonlicht er op valt zal je kunnen vaststellen dat de steen een mooie glinstering heeft. Ook deze is ideaal voor een kasseien terras, omdat het helemaal afgevlakt is met een mooie voeg.

Kassei in Zweeds Graniet
Kassei in Zweeds Graniet – © Vanlangenaker NV

4. Kandla kasseien

Kandla is een Indische zandsteen welke in meerdere kleuren kan worden aangekocht. We onderscheiden op dit vlak grijze en bruine tinten. Belangrijk om rekening mee te houden is dat er bij de grijze kasseien nadat deze zijn gelegd een soort van roestvorming kan optreden. Dit komt omdat dit type van steen over een vrij hoog ijzergehalte beschikt.

Bij moderne hoeves wordt dit steeds vaker gebruikt. Eventueel wordt het zelf doorgetrokken naar binnen.

Trap bij deur in Kandla Kasseien
Trap bij deur in Kandla Kasseien – © Vanlangenaker NV

In welke vormen zijn kasseien beschikbaar?

Niet alleen zijn er op de markt verschillende types van kasseien terug te vinden, daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met de uiteenlopende vormen waarover ze kunnen beschikken. Omdat deze uiteraard voor een niet onaanzienlijk deel mee bepalend zijn voor de uiteindelijke uitstraling van je terras heb ik ook deze even voor jou op een rijtje gezet.

1. Platines

Platines zijn kasseien die over een platte vormgeving beschikken. Dit zorgt er voor dat ze veelal in grote vlakken en tevens in diverse patronen worden gelegd. Bekende voorbeelden van platines zijn de bruine en grijze Kandla.

kenmerkend voor dit type van kassei is dat ze met de hand worden gekapt en leverbaar zijn in verschillende vormen. Wat dit betreft wordt er een onderscheid gemaakt tussen de vierkante en langwerpige uitvoeringen.

Tegenwoordig zijn ook platines van basalt erg populair. Deze beschikken over een enorm hard karakter en zijn uitsluitend verkrijgbaar in het zwart.

Kandla kasseien / platines
Kandla kasseien / Platines

2.  Mozaïek kasseien

Mozaïek kasseien zijn zoals de naam reeds laat vermoeden kleine kasseitjes die beschikken over een grootte van 7×7 of 9×9 centimeter. Mensen die er voor kiezen om gebruik te maken van dergelijke kasseien plaatsen ze veelal in cirkelvormige patronen.

Door dit type van kasseien toe te passen wordt er een intiem karakter gerealiseerd waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor de creatie van een tijdloos terras.

Mozaïek kasseien
Mozaïek kasseien

3. Boeren kasseien

In principe is er bij boeren kasseien geen sprake van één type kassei, maar wel van een mix van soorten. De stenen worden vaak in een soort van wildverband gelegd, maar ook cirkelpatronen duiken vrij frequent op.

In vergelijking met andere kasseien dient er te worden vastgesteld dat de voegen bij boeren kasseien vaak flink wat dikker zijn. Dit heeft uiteraard een zekere invloed op de uitstraling van het terras.

Voorbeeld van Boeren Kasseien
Voorbeeld van Boeren Kasseien

Hoe een kasseien terras onderhouden?

Een kasseien terras heeft amper onderhoud nodig, een pak minder zelfs in vergelijking met een houten terras zoals Bankirai of Padouk. Bladeren, zand of slijk kun je zo met een bezem wegvegen.

Is de vloer echt vuil dan kun je deze schuren met een natuurlijke zeep. Schuur niet te hard, zodat de voeg van je kasseien niet stukgaat. Anders moet dit opnieuw toe gevoegd of opgevuld worden.

Voor vlekken van vet of oliën bestaat er een apart schoonmaakmiddel.

Wat is de prijs van een kasseien terras?

Het lijkt er misschien niet zo naar uit te zien, maar een terras dat is opgebouwd uit kasseien is behoorlijk duur. Twee oorzaken liggen hiervan aan de basis.

  1. In eerste instantie zijn er de hoge aankoopkosten van de kasseien op zich,
  2. maar daarnaast is er ook de zware arbeidskost.

Wat de kasseien zelf betreft kan je rekening houden met een prijskaartje van tussen de 25 en 45 euro per vierkante meter. De arbeidskost is in deze bijna even hoog. Deze kosten daarvan liggen gemiddeld tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

De prijs zorgt er voor dat het realiseren van een kasseien terras absoluut niet voor iedereen interessant/haalbaar is.

Gelukkig bestaat er wel een mogelijkheid om het totale prijskaartje enigszins te drukken. Het is in de praktijk namelijk mogelijk om tot wel 35 procent te besparen op de prijs van je kasseien terras, enkel en alleen door offertes op te vragen bij verschillende bedrijven.

Vergelijk de offertes en kies uiteindelijk voor die ene partij die jou de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding weet aan te bieden. Zo wordt een kasseien terras ook voor jou een behoorlijk stuk betaalbaarder.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Terras aanleggen offerte aanvragenJe wil toch niet teveel betalen voor het laten aanleggen van je terras! Bespaar dankzij ons tot wel 35%!

Kom in contact met 4 vakmannen in je eigen regio. Ze sturen je allen een richtprijs. Zo kun je ze vergelijken en bespaar je veel geld. Indien nodig kun je vragen om bij je langs te komen. En dat allemaal gratis!

  • Ontvang Snel en Gratis Richtprijzen
  • Keuze uit tot wel 4 bedrijven uit je eigen buurt
  • Vergelijk gratis alle offertes
  • Bespaar zo tot 35%!

Vul daarvoor nu dit formulier in.

Geef een reactie