Terras

Bankirai terras

Bankirai Terras: Voordelen, Onderhoud & Prijs Bankirai Terras: Voordelen, Onderhoud & Prijs

Bankirai is een bijzonder populaire vorm van hardhout dat vaak gebruikt wordt de aanleg van een terras. Een bankirai terras kenmerkt zich door een fijne houtstructuur die daarnaast ook eenvoudig te bewerken is. Voeg daar een uitstekende duurzaamheid aan toe en het is meteen duidelijk waarom Bankirai zo populair is.

Denk jij er ook aan om een terras aan te leggen met behulp van Bankirai, maar wil je in eerste instantie een goed zicht hebben op de mogelijkheden, de voordelen en de prijs? In dat geval kan de informatie op deze pagina je daar ongetwijfeld bij verder helpen!

Wat is Bankirai en wat zijn de voordelen?

Bankirai is een soort van tropisch hardhout dat haar oorsprong vindt in Zuidoost-Azië. In het bijzonder in de landen Maleisië en Indonesië wordt Bankirai veelvuldig verhandeld.

Bankirai heeft een fijne structuur en beschikt bovendien over een mooie, lichte houtnerftekening. Qua kleur is is het eerder een geel tot bruinachtige kleur, maar het kan vaak ook bepaalde roodtinten bevatten.

Eveneens een opvallend feit dat is verbonden aan Bankirai is dat je bij dit type van tropisch hardhout niet snel fouten zal tegenkomen. Bovendien heeft dit hout van nature een uitstekende weerbaarheid tegen schimmels. Het is hoogstwaarschijnlijk deels door deze eigenschap dat Bankirai zo vaak wordt gebruikt bij de aanleg van terrassen, tuinafsluitingen, poorten en pergola’s.

Wat zijn de voordelen van een Bankirai terras?
Wat zijn de voordelen van een Bankirai terras?

Wat veel mensen niet weten is dat Bankirai hardhout slechts één van de verschillende houtsoorten is welke afkomstig is van de ‘Shorea-boom’. Er bestaan dan ook nog meerdere vergelijkbare soorten zoals Selangan, Balau en Batu.

Bankirai heeft als laatste voordeel dat ze vrij eenvoudig kan bewerkt worden. Dat neemt niet weg dat het een zeer harde houtsoort is waardoor er specifiek en vooral erg scherp gereedschap is vereist. Wanneer deze voor handen is kan Bankirai wel op efficiënte wijze op maat worden gezaagd en geschaafd.

Ben je van plan om Bankirai te gebruiken voor het aanleggen van je terras? Dan moet je er wel nog rekening mee houden dat je de terrasplanken dient voor te boren vooraleer ze te schroeven of te spijkeren.

Het onderhouden van je Bankirai terras

Een Bankirai terras moet regelmatig onderhoud worden. Dan heb ik het niet over een maandelijks onderhoud, maar één keer per jaar een goede onderhoudsbeurt.

Deze reiniging kan zeer eenvoudig gebeuren met een gewone bezem en geschikte zeep voor Bankirai hout. Zand, maar ook ander vuil zoals losse bladeren kunnen op deze manier erg eenvoudig van het terras worden verwijderd.

Onderhouden met een hogedrukreiniger
Onderhouden met een hogedrukreiniger

Is je terras echt sterk vervuild? In dat geval kan je zwaarder geschut hanteren zoals een hogedrukreiniger. Hou er in dit geval wel rekening mee dat er voldoende afstand moet gehanteerd worden en de druk niet te groot mag zijn. Verlies je één van deze twee zaken uit het oog? Dan is het mogelijk dat je Bankirai terrasplanken hierdoor worden beschadigd. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Een tweede factor waar je rekening mee dient te houden is dat je voor een grondigere reiniging niet zomaar eender welk schoonmaakmiddel mag gebruiken. Wil je graag op een milieuvriendelijke manier je Bankirai terras schoonmaken? Dan is kiezen voor een groene zeep nog altijd een prima keuze.

Voor het verwijderen van groene aanslag kan er gebruik worden gemaakt van een oplossing bestaande uit water en azijn. De combinatie water en javel is eventueel ook nog een optie las ik, maar sommige mensen melden mij dat ze hiervan een te groot kleurverschil kregen.

Bankirai terrasplanken met of zonder groeven kiezen?

In het merendeel van de gevallen kiezen mensen die Bankirai gebruiken voor het aanleggen van hun terras voor terrasplanken die voorzien zijn van groeven. Dat is mogelijk, maar geen vereiste.

In de praktijk wordt er vaak gesteld dat deze groeven noodzakelijk zijn omdat het terras anders te glad wordt. Dat is niet zo. Eigenlijk is zelfs het tegendeel waar. Het feit dat er groeven in je terrasplanken zijn terug te vinden kan er namelijk voor zorgen dat er veel sneller mos zal verschijnen. Dit betekent niet alleen dat je terras sneller vuil zal worden, maar ook een pak gladder.

Of je nu uiteindelijk zal kiezen voor Bankirai met of zonder groeven is dus vooral een persoonlijke keuze. Bankirai is zowel geschikt bij een modern huis als een iets klassieker huis. Hierbij een voorbeeld bij een modern huis.

Bankirai Terras bij modern huis
Bankirai Terras bij modern huis

Op bovenstaande foto zie je een voorbeeld van Bankirai bij een modern huis. Gecombineerd met een stenen vloer waar de tafel staat en een open haard voorzien is met een terrasoverkapping. Rechts van de Bankirai planken bevindt zich nog een vijver, maar dat is niet zichtbaar op de foto.

Een bankirai terras wordt vaak gecombineerd met gepolierd beton of blauwe steen.

Wat is de prijs voor een Bankirai terras?

De prijs voor een Bankirai situeert zich tussen de 85 en 145 euro per vierkante meter. In deze prijs zijn de volgende zaken inbegrepen:

  • De Bankirai terrasplank
  • Een worteldoek
  • De vereiste balken voor de ondergrond
  • De arbeidsuren
  • De overige materiaalkosten

Zou je er graag zeker van willen zijn dat je voor jouw Bankirai terras niet teveel betaalt? In dat geval is het altijd een aanrader om offertes bij meerdere bedrijven aan te vragen. Hierdoor krijg je meteen een goed beeld van de scherpste prijs.

Daardoor kun je tot wel 35 procent op de uiteindelijke prijs besparen. Op deze manier wordt de realisatie van jouw Bankirai terras financieel heel wat toegankelijker!

Benieuwd naar de richtprijzen? Vul dan helemaal gratis onderstaand formulier in.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.