Terras

Terrasplanken: Soorten hout, voordelen & Prijs

Terrasplanken: Voordelen, Soorten & Prijs Terrasplanken: Voordelen, Soorten & Prijs - © Nova Concepts

Op zoek naar de geschikte terrasplanken die ideaal bij jouw woning & tuin aanleunen? Ik leg je graag uit hoe je jouw terras de warme uitstraling geeft die het verdient! Terrasplanken zijn hier ideaal voor. Ze voelen warm aan en vanwege de rechte lijnen creëer je een ruimtegevoel en lijkt je tuin dus een pak groter.

Maar zo zijn er nog tal van redenen om een houten terras aan te leggen met terrasplanken. Ik licht de verschillende soorten graag toe met bijhorend hun prijs. Lees dus vooral snel verder om alle mogelijkheden te weten.

Wat is de prijs voor terrasplanken?

De prijs die in rekening wordt gebracht is altijd afhankelijk van het soort materiaal waaruit ze zijn vervaardigd. De voordeligste terrasplanken zijn deze die zijn gemaakt van ThermoWood. De duurste zijn in principe kunststof of composiet planken, maar die gaan dan ook het langst mee.

Voor een terras van 32 vierkante meter situeert de prijs zich tussen de € 1.280 en € 4.160. Dit is vooral afhankelijk van het gekozen materiaal en de moeilijkheidsgraad van je terras.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor het aanleggen van terrasplanken.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Om er voor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de verschillende mogelijkheden evenals de prijzen die er aan verbonden zijn heb ik alles even op een rijtje gezet in onderstaande tabel.

Soort terrasplankPrijs per m2
Hardhout of tropisch hout€ 60 à € 120Gratis offerte »
Europees hout€ 60 à € 100Gratis offerte »
ThermoWood€ 40 à € 60Gratis offerte »
Kunststof of composiet€ 75 à € 130Gratis offerte »

Zou je er graag absoluut zeker van willen zijn dat je jouw terrasplanken kan laten leveren en plaatsen tegen de best mogelijke prijs? Dan is het altijd een aanrader om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven. Op het ogenblik dat je deze offertes ontvangt kan je ze uiterst eenvoudig vergelijken.

Hierdoor is het in de praktijk al snel mogelijk om tot maar liefst 35 procent te besparen. Als dat niet mooi meegenomen is!

Prijs van terrasplanken bij moderne woning
Prijs van terrasplanken bij moderne woning

Terrasplanken in verschillende uitvoeringen

Voor het vervaardigen van je terras zijn er héél wat verschillende houtsoorten beschikbaar. Maar moet het echt wel hout zijn? Zo bestaan er ook planken uit kunststof en composiet.

Alles hangt af van hoe duurzaam het moet zijn, of je veel onderhoud wenst of niet, hoe dik de planken mogen zijn, wat je budget is en natuurlijk ook wat je mooi vindt. Ik bespreek graag met jou alle mogelijkheden.

1. Terrasplanken van hardhout of tropisch hout

Terrasplanken vervaardigt uit Tropisch Hardhout
Terrasplanken vervaardigt uit Tropisch Hardhout – © Jadimex

Terrasplanken in hardhout zijn bijzonder populair geworden binnen de wereld van de terrasbouw. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat ze niet behandeld moeten worden. Bovendien beschikken ze over een uitstekende levensduur van zomaar even 30 jaar.

Geef je de voorkeur aan een houtsoort die beschikt over een duurzaamheidsklasse I zoals bijvoorbeeld Padouk of Ipé? In dat geval is het mogelijk dat deze een leven lang (tot wel 100 jaar) mee blijven gaan.

De manier waarop het bevestigen van je terrasplanken van tropisch hout of hardhout gebeurt is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. De bevestiging kan namelijk gebeuren door middel van het vastschroeven van de planken of door ze verdoken te plaatsen.

De gemiddelde dikte van hardhout of tropisch hout terrasplanken bedraagt 2 centimeter. De breedte van deze planken kan variëren van 10 tot 20 centimeter.

2. Terrasplanken van Europees hout

Terras uit Europees hout
Terras uit Europees hout – © Pigeolet

Waarom moeten we het altijd zo ver zoeken? Ook in onze eigen omgeving is enorm kwalitatief hout terug te vinden. Hout dat perfect is voor een houten terras.

Kiezen voor Europees hout voor je terras betekent dat je kan rekenen op een ecologische oplossing dat bovendien ook nog eens op financieel vlak een stuk interessanter is.

Europese eik evenals kastanje en de Siberische lariks staan er om bekend de sterkste houtsoorten op aarde te zijn. Ze beschikken dan ook over duurzaamheidsklasse 2.

Kies je Europees hout voor je terrasplanken? Let er dan altijd op dat deze FSC gecertificeerd zijn.

De levensduur van terrasplanken die zijn gemaakt van Europees hout bedraagt tussen de 15 en 60 jaar.

3. Terrasplanken van ThermoWood

ThermoWood Terras aanleggen
ThermoWood Terras aanleggen – © Timber Projects

Een andere mogelijkheid is kiezen voor terrasplanken die zijn vervaardigd van ThermoWood. Het gaat hier om hout dat versterkt wordt door middel van een thermische behandeling.

Deze thermische behandeling omvat een combinatie van stoom en hitte. Dit proces heeft als doel om minder duurzaam hout te versterken zonder dat er daarvoor gebruik dient te worden gemaakt van chemicaliën.

ThermoWood terrasplanken zijn in de basis vervaardigd van Scandinavisch dennenhout. Dit dennenhout staat er om bekend zeer snel te groeien. Na afloop van de thermische behandeling wordt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengd. Hierdoor komt de levensduur in lijn te liggen met bijvoorbeeld Europese eik, lariks en kastanje (= tot wel 60 jaar!).

4. Terrasplanken van composiet en kunststof

Composiet terras aanleggen: Prijs & Voordelen
Composiet terras aanleggen: Prijs & Voordelen

Voor veel mensen is het van belang dat ze op milieuvriendelijke wijze een mooi terras kunnen realiseren. Hiervoor kan er gebruik worden gemaakt van kunststof of composiet terrasplanken. Deze planken zijn gemaakt van 60 procent gerecycleerde houtvezels en 40 procent gerecycleerde kunststof.

Een belangrijke eigenschap van deze terrasplanken is dat ze geen water opnemen waardoor je, in tegenstelling tot bij verschillende andere materialen, geen hinder zal ondervinden van splinters, kromtrekkende terrasplanken of rottend hout. Daarom gaan kunststof & composiet terrasplanken levenslang mee.

Composiet kan worden aangekocht in verschillende kleuren en vormt een volwaardig alternatief voor hardhout. Beiden vallen bovendien in dezelfde prijsklasse.

PS: Ook tuinafsluitingen in composiet worden steeds vaker gekozen.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.