Tuinafsluitingen

Composiet tuinafsluitingen: Voordelen & Nadelen, Prijs & Inspiratie

Foto door J-Technics

Composiet afsluiting: Een tuinscherm met weinig onderhoud aan een gunstige prijs.

De Composiet tuinafsluiting wordt steeds vaker gekozen. Waarom? Wanneer je kiest voor een tuinscherm van composiet, maak je een bewuste keuze voor de toekomst, want deze is zeer duurzaam. Een composiet tuinafsluiting biedt je namelijk alle voordelen van een houten tuinafsluiting, maar niet de nadelen. Dat is toch fantastisch?

Zo lijkt het dus bij een composieten afsluiting net of je er gewoon een van hout hebt, alleen kan deze niet wegrotten, kan er geen schimmel op komen en kun je er geen splinters aan oplopen. Daarom behoren de composiet afsluitingen tot de meest gekozen soorten tuinafsluitingen.

De prijs ligt daardoor ietwat hoger dan bij een houten afsluiting. Maar wie goed vergelijkt betaalt nooit teveel.

Vergelijk verschillende vakmannen in je eigen buurt en bespaar tot 35%! Vraag vrijblijvend offertes aan.

Wat is composiet?

Wat is composiet nu? En welke soorten bestaan er?

Composiet is gemaakt van twee verschillende materialen. Bij een tuinscherm in composiet worden kunststof en hout samengeperst tot één plaat. Het eindresultaat noemen we composiet.

Composiet lamellen
Foto door J-Technics

2 Soorten composiet

Dan moet je er nog rekening mee houden dat er eigenlijk twee soorten composiet bestaan. Je hebt namelijk verschillende soorten hout en daarmee wordt dus geëxperimenteerd.

Onderzoekers hebben dus gekeken, welke houtsoorten het beste geschikt waren voor een duurzaam tuinscherm in composiet.

Uit de test kwamen volgende 2 soorten:

 1. Hardhout
 2. Bamboe

1. Hardhout composiet tuinafsluiting

Vooral bij de Engelse variant van composiet wordt hardhout gebruikt. Dit komt voornamelijk uit houtzagerijen. Om er dan composiet van te kunnen maken wordt het samengeperst met polyethyleen.

Om een goede schutting van composiet te maken, die hard genoeg is en slijtvast, is het van belang dat de juiste verhouding hout/plastic wordt gebruikt. Daarnaast is ook de kwaliteit van de gebruikte grondstoffen van groot belang.

Informeer jezelf dus steeds goed bij de aankoop van dergelijke tuinafsluiting.

2. Bamboe composiet tuinafsluiting

Bij de Belgische variant van composiet wordt voornamelijk Bamboe gebruikt. Wanneer je er dus voor kiest om een composieten tuinscherm aan te schaffen uit een Belgische fabriek, is deze hoogst waarschijnlijk gemaakt van Bamboe.

Bij deze moderne composiet soort, wordt het Bamboe ook weer samengeperst met Polyethyleen.

Bamboe is een erg sterke houtsoort, de kwaliteit van een Bamboe composieten tuinafsluiting is dan ook vele malen hoger als die van een hardhout composieten schutting. Wel is de prijs dan ook weer een stukje duurder. De vraag ligt dan vooral bij wat jou wensen en eisen zijn.

Twijfel je nog? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan voor zowel hardhout composiet als Bamboe composiet.

Voordelen en nadelen van composiet

Natuurlijk heeft een composieten tuinafsluiting niet alleen maar voordelen, net als iedere andere tuinafsluiting zijn er nadelen. Daarom beginnen we met het opsommen van de nadelen. Zo kunnen we toch weer positief afsluiten met de voordelen.

Nadelen van de Composiet tuinafsluiting

 1. Composiet is gevoeliger voor krassen dan bijvoorbeeld hout. Bij lichte krassen kun je je composiet nog schuren, maar bij diepe krassen is het helaas een verloren zaak.
 2. Heb je gekozen voor een goedkoop soort composiet dan is deze zeer gevoelig voor vervorming. Je hebt dan speciaal bevestigingsmateriaal nodig om je composieten tuinscherm netjes te houden. Ook bij duurder composiet wordt dit speciale bevestigingsmateriaal wel aangeraden.
 3. Het oogt iets minder natuurlijker dan een kastanje tuinafsluiting

Voordelen van een Composiet tuinafsluiting

 1. Composiet hoeft niet geolied of geverfd te worden, er zit weinig onderhoud aan.
 2. Composiet rot niet (dus nooit last van vochtproblemen) en is bestand tegen insecten (houtworm, termieten), dit maakt het een duurzaam materiaal.
 3. Een Composiet tuinafsluiting scheurt niet, splintert niet en is op dezelfde manier te verwerken als hout
 4. De Composiet tuinschutting is kleurvast, het verkleurt niet of nauwelijks in de zon.
 5. Composiet is recyclebaar.
 6. Het neemt geen plaats in (in vergelijking met een steenkorven tuinafsluiting), daar de composiet afsluiting erg dun materiaal is.

Door de voor- en nadelen van composiet op een rijtje te zetten zie je al snel dat wanneer je een keuze maakt voor een wat duurder soort composiet en daar voorzichtig mee omgaat, je composieten tuinafsluiting jaren mee gaat.

Het is onderhoudsvrij en jij hebt jaren plezier van je eigen tuin, zonder dat de buren mee kijken of zo even binnen komen wandelen.

Welke Soorten / Mogelijkheden heb je bij een Composiet tuinafsluiting?

Een composiet tuinafsluiting is standaard te verkrijgen in schermen met volgende afmetingen:

 • 1.80 meter bij 1.80 meter
 • of 1.80 meter bij 0,90 meter.

Daarnaast kan je helemaal zelf je eigen kleur kiezen. De meest gangbare kleuren zijn

 • grijs,
 • bruin en
 • antraciet

Maar wil jij Ashley blauw of pimpel paars dan kan dat ook.

De horizontale liggers in je composieten tuinscherm zijn vaak gemaakt van aluminium of gewoon van composiet. Deze schermen zijn dan ook weer te combineren met de speciale tralies schermen.

Gepoedercoated staaldraad worden dan gevormd tot een draad scherm. Deze schermen worden vaak ingezet om je tuin een wat natuurlijker uiterlijk te geven. Je kan er namelijk heel gemakkelijk klimop of een andere plant overheen laten groeien.

Ander groot voordeel is dat het prijskaartje van deze draad schermen ook een stuk gunstiger is.

Nieuwsgierig? Vraag hier gerust een vrijblijvende offerte aan en bespaar eenvoudig tot 35% door verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken.

Composiet tuinschutting Prijs
Foto door J-Technics

Wat is de prijs voor een Composieten afsluiting?

Vanwege de vele opties die er zijn bij de keuze voor een schutting van composiet is het lastig om hier een prijs te noemen. Om je alvast enige indicatie te kunnen bieden, hier toch een klein prijsvoorbeeld.

1. Prijs Hardhout composiet

Ben je tevreden met een tuinafsluiting van hardhout composiet, dan ligt de prijs voor een standaard composieten scherm van 180 cm bij 180 cm op ongeveer 120 euro.

Afhankelijk van kwaliteit en merk kan dit oplopen tot 400 euro.

2. Prijs Bamboe composiet

Kies je voor een composieten tuinscherm van Bamboe composiet, dan gaat dat nog iets meer van je portemonnee vragen. De standaardafmeting van 1,8 meter bij 1,8 meter kost in Bamboe composiet namelijk 150 euro.

Ook hier kan afhankelijk van merk en kwaliteit de prijs weer oplopen tot 450 euro.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

Vraag helemaal gratis een offerte aan voor een tuinafsluiting in je eigen buurt. Door prijzen te vergelijken bespaar je snel tot 35%. Indien gewenst komt deze vakman gratis bij je langs.
 • Ontvang meerdere gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Dus betaal niet teveel en ontvang meteen prijzen door onderstaand formulier in te vullen. Deze service is helemaal gratis.
Vraag hier gratis een offerte aan voor uw project
We ontvingen vandaag al 14 aanvragen. Gemiddeld werden deze binnen de 2 uur gratis beantwoord.

Geef een reactie