Tuinafsluitingen

Houten Tuinafsluitingen laten plaatsen: Bekijk de Soorten en Vergelijk Prijzen

Gevlochten tuinschermen Foto: Jadimex

Een nieuwbouwwoning geplaatst en op zoek naar een moderne of klassieke houten tuinafsluiting die bij je woning past? Of wil je je bestaande afsluiting vervangen door een houten constructie? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vergelijken alle soorten houten tuinafsluitingen en gaan dieper in op hun voordelen en de bijhorende prijs.

Wij geven je graag meer informatie over de mogelijkheden en de prijzen.

Benieuwd wat jouw project zou kosten? Dan kun je ook meteen een gratis offerte aanvragen bij onze vakmannen.

Voordelen van een Houten afsluiting

Naar onze mening heeft een houten afsluiting erg veel voordelen in vergelijking met andere soorten afsluitingen. Het voelt warm aan en het zorgt voor de nodige privacy. Je hebt ze in zoveel verschillende vormen, kleuren en formaten. Of je het liever modern of klassiek hebt. Een combinatie met beton wenst of niet, … alles is mogelijk.

Bovendien heeft hout een erg lange levensduur en vergt het veel minder onderhoud dan bijvoorbeeld een haag.

Soorten tuinafsluitingen uit hout

We onderscheiden altijd 3 soorten afsluitingen. Als eerste het typische tuinscherm, gevolgd door een gevlochten tuinscherm. Als laatste bespreken we de landelijke kastanje treillage.

1. Houten tuinschermen

Houten tuinschermen
Foto: Hekwerkshop

Houten tuinschermen zijn ideaal voor wie privacy wenst en geen zin heeft in al te veel onderhoud. Jaarlijks kun je ze even afspuiten met de hogedruk en afhankelijk van de houtsoort hoef je deze maar eens om de zoveel jaar (5 à 10) eens extra te behandelen tegen de regen.

Het best kies je voor een betonnen plaat aan de onderkant. Zo kan grondvocht en water niet in contact komen met het hout en zal je afsluiting niet rotten.

Liever niet met beton werken? Op deze foto zie je een erg mooi alternatief. Iets moderner en dit past bij vele soorten huizen en tuinen.

Moderne houten tuinafsluiting
Foto: Wesa Tuinhout

2. Gevlochten houten afsluitingen

Gevlochten tuinschermen
Foto: Jadimex

Als tweede zijn er de gevlochten tuinschermen. Dit heeft een iets klassiekere en landelijkere look. Ideaal voor wie houdt van het wilde tuin concept. Wel heb je iets minder privacy met deze afsluiting, daar men eenvoudig tussen de vlechten heen kan kijken.

Hier heb je absoluut geen onderhoud aan. Eventueel eens het grootste vuil afspuiten met de hogedruk om de x aantal jaar. Maar daar stopt het dan ook. Tevens een afsluiting die erg duurzaam is omdat deze best lang meegaat.

Een nadeel hier is dat de afsluiting een lage levensduur heeft. De geschatte levensduur bedraagt hier 5 à 10 jaar.

Meer over Gevlochten afsluitingen

3. Kastanje afsluiting

Kastanje afsluiting
Foto: Natuurhout.be

Modern maar toch landelijk, de kastanje houten afsluiting. Een afsluiting die je erg veel ziet opduiken bij de gerenoveerde hoeves, pastoriewoningen of modern-landelijke woningen.

Ook is dit soort afsluiting ideaal om bepaalde zones in je tuin af te bakenen. Denk hierbij aan je moestuin, een ruimte voor je kippen, of de weide met schapen. Of een afscheiding tussen je oprit & tuin.

De levensduur van een kastanje afsluiting wordt geschat op 15 à 20 jaar. Wat een erg mooie periode is voor een tuinafsluiting.

Meer over Kastanje Afsluitingen

4. Composiet tuinafsluiting

De naam zegt het zelf, deze afsluiting is niet in hout, maar bestaat uit een soort kunststof. Tegenwoordig zijn er composiet afsluitingen met een houtstructuur. Je merkt amper het verschil met een houten tuinafsluiting.

Het grote voordeel is dat deze zeer lang meegaan en amper / geen onderhoud nodig hebben. Ook zijn ze een pak eenvoudiger te plaatsen dan bijvoorbeeld een betonnen afsluiting.

Meer over Composiet tuinafsluitingen

De kleur van je houten omheining

We hebben het gehad over verschillende modellen van houten tuinafsluitingen, maar heb je eigenlijk al wel nagedacht over de kleur? Ofwel het soort hout.

Verschillende soorten houten worden gebruikt voor houten tuinafsluitingen. Onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van één van de volgende houtsoorten:

  1. Tropisch hardhout
  2. Europees hardhout
  3. Geïmpregneerd hout

Tropisch is het beste hout met de langste levensduur. Meer hierover vind je in de tabel bij de prijzen.

Is je huis wit? Dan is het misschien juist wel heel erg mooi om ook voor een witte omheining te kiezen? Het vergt wat onderhoud om je witte tuinafsluiting ook wit te houden, maar het is zeker de moeite waard. Een passende kleur voor huis en afsluiting zal het plaatje helemaal compleet maken. Het straalt luxe en klasse uit voor een moderne, maar ook een landelijke woning of boerderij.

Houtafsluiting Prijzen

Ook de prijzen variëren en zijn afhankelijk van je wensen en eisen. Om je alvast een indicatie te kunnen geven hebben wij onderstaande info voor jou op een rijtje gezet.

UitvoeringPrijs/Lopende meter *Levensduur
Tuinscherm Geïmpregneerd hout€ 3010 - 15 jaar
Tuinscherm Europhees hardhout€ 5015 - 25 jaar
Tuinscherm Tropisch hardhout€ 8020 - 40 jaar
Gevlochten tuinscherm€ 355 - 10 jaar
Kastanje hekwerk€ 1015 - 20 jaar

* Voor een schutting geldt een standaard hoogte van 180 centimeter. Daarnaast is het van belang om te weten dat bij bovengenoemde prijsindicaties geen rekening is gehouden met kosten voor plaatsing.

Hoe een Houten tuinafsluiting onderhouden?

De levensduur van je houten tuinafsluiting is afhankelijk van vele verschillende factoren. Denk onder meer aan:

  • Welk hout kies je?
  • Wat is de dikte van je hout?
  • Kies je voor behandeld of onbehandeld hout

Je kunt zelf aan de slag om de levensduur van je houten tuinafsluiting te verlengen. In principe is geïmpregneerd hout behandeld en zou het alle weersomstandigheden aan moeten kunnen.

Toch kan het zijn dat je hout vanwege het zonlicht wat vergrijst. Om dit tegen te gaan is het van belang dat je je houten tuinafsluiting af en toe behandelt met een olie of beits.

Wist je dat? Wil je een afsluiting zonder enig onderhoud, dan kies je best voor een draadafsluiting, steenkorven of een kunsthaag.

Reinigen met tuinslang

Voor een optimaal resultaat is het daarbij belangrijk dat je bijvoorbeeld je schutting eerst goed reinigt met een tuinslang en een spons. Ook hardhouten omheiningen zullen niet snel verrotten, maar ook hier geldt dat wanneer je je omheining langer mooi wilt houden, je er goed aan doet om het regelmatig te behandelen met een olie of beits.

Wens je passend advies omtrent het onderhoud? Vraag dit dan aan onze vakmannen en zij helpen je graag verder.

Op zoek naar de juiste houten afsluiting? Wij helpen graag

Genoeg geïnformeerd, wil je nu gewoon advies voor je eigen tuin of een vrijblijvende offerte ontvangen voor een houten afsluiting? Stuur ons dan jouw wensen en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Wij zoeken erkende vakmannen bij jou in de buurt en zoeken de meest geschikte materialen voor jouw project. Waarbij de juiste prijs/kwaliteit verhouding bij ons altijd voorop staat. Door deze vakmannen met elkaar te vergelijken kun je tot 35% besparen.

Stuur ons dus meteen jouw wensen, dan kunt u komende zomer al genieten van een prachtige houten tuinafsluiting.

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.