Tuinafsluitingen

Steenkorven tuinafsluiting / Schanskorven plaatsen: Voordelen en Kostprijs

Steenkorven zijn er in alle kleuren & maten. Wat zijn de Voordelen & Nadelen van deze tuinschutting?

Steenkorven tuinafsluiting Foto door Bouw-Line

Wil je een unieke, duurzame en natuurlijke omheining van je tuin? Dan kies je voor een steenkorven tuinafsluiting. Deze stoere, eerder robuuste, soort tuinafsluiting is helemaal in en geeft je tuin een extra dimensie.

Als je alles wilt weten over steenkorven dan moet je even verder lezen. Ik ga dieper in op het plaatsen van een steenkorven tuinafsluiting, maar ook de prijs en de voor- en nadelen komen aan bod.

Wil je direct een vrijblijvende offerte ontvangen? Klik dan hier en bespaar tot 35% door meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken.

Hoe worden Steenkorven geplaatst?

Een andere naam voor steenkorven is ook wel schanskorven. Schanskorven bieden heel wat privacy en passen zowel in een landelijke als in een moderne tuin.

Bij het plaatsen van steenkorven in jouw tuin is het eerst en vooral te bepalen hoeveel meter steenkorf je wenst.

1. Palen & Panelen plaatsen

Voor een kleine steenkorf is een stevige ondergrond voldoende, maar wil je echt een grote steenkorf dan moeten er eerst een aantal ondersteuningspalen in de grond worden geboord. Deze palen zullen voorkomen dat jouw mooie steenkorven niet in de grond weg zakken of zelfs omvallen.

De korven/panelen worden dan vastgemaakt aan deze palen. Ze zorgen ervoor dat de steenkorven netjes op hun plek blijven staan.

Steenkorven kunnen in sommige gevallen bovenop betonplaten geplaatst worden, toch als ze stevig verankerd kunnen worden.

2. Vullen

Wanneer de ondergrond bepaald is kan de steenkorf ofwel schanskorf gevuld worden. Heb je gekozen voor een kleine steenkorf dan gebeurt dit vaak met een bobcat.

Bij een grote steenkorf is er wat meer werk. Want dit moet allemaal met de hand worden gedaan. Het is bij de grote korven namelijk van belang dat je de steunpalen niet meer ziet. Daarvoor dient de steenkorf op de juiste manier gevuld te worden.

Schanskorf vullen
Steenkorven tuinafsluiting die gevuld wordt

Afmetingen van Steenkorven?

Een afsluiting heeft vaak een standaard maat, het leuke aan een steenkorf tuinafsluiting is dat je zelf zijn afmetingen kan bepalen. Wil je een dikke lage steenkorf of juist een smalle hoge?

Of misschien wel iets er tussen in, bij steenkorven tuinafsluitingen is alles mogelijk. Dat maakt dat je gegarandeerd een unieke stenen afsluiting om je tuin heen krijgt.

Vooraf gevulde steenkorven

Ook kun je overigens kiezen voor vooraf gevulde steenkorven. Dat spaart een pak werk uit, maar om dit te vervoeren en te plaatsen heb je wel de nodige machines nodig.

Steenkorven onderhoud
Hoe een steenkorven tuinafsluiting onderhouden?

Verschillende soorten steenkorven

Nu je weet hoe steenkorven tuinafsluitingen geplaatst worden, wil je natuurlijk weten hoe het er ongeveer uit gaat zien. Wel, dat is helemaal aan jou.

1. Materiaalkeuze

Allereerst wil je voorkomen dat je steenkorf roest. Daarom raden wij je aan staal te nemen dat zowel inwendig als uitwendig verzinkt is en gecoat met polyester.

Dit zorgt ervoor dat het staal beschermt is en voorkomt dus roesten.

2. Kleur

Daarnaast zijn er verschillende kleuren beschikbaar. Zowel voor de panelen als voor de stenen zelf.

De meest gekozen kleuren voor de panelen zijn uiteraard lichtgrijs, donkergrijs tot zwart.

Voor de stenen zelf zijn er oneindig veel kleuren mogelijk. Enkele kleuren die in België populair zijn:

 • Belgisch blauw (Blauw-grijze steen)
 • Grafrado (Mat wit)
 • Carrara (Wit)
 • Belgisch rood (Rood)
 • Lavasteen (Crème, Beige)
 • Breuksteen (Grijs met bruine plekken, niet zichtbaar op onderstaande foto)
Steenkorven kleuren
Foto door Van Akelyen NV – Steenkorven tuinafsluiting, de meest courante kleuren

3. Soorten panelen

We onderscheiden twee soorten “panelen” voor steenkorven.

1.1. Verzinkte panelen

Wanneer je kiest voor een steenkorf die compleet uit staal bestaat heeft dat als voordeel dat het er meteen uitziet als een mooi samenhangend geheel.

Niet alleen de panelen, maar ook het staal is in dezelfde kleur afgewerkt. Het staal is bijna helemaal weg te werken, waardoor het één lange tuinafsluiting lijkt.

1.2. Panelen uit hardhout

Vind je steenkorven wel heel erg mooi, maar heeft het je voorkeur om het te combineren met een ander natuurlijk materiaal? Kies dan voor hout.

Steenkorven gaan mooi samen met hout en het geeft een natuurlijke uitstraling aan je tuin. Het harde hout en de koele stenen zijn een mooi contrast en het geeft je tuin een wat warmere uitstraling. Zelf met een kastanje tuinafsluiting of een andere houten tuinafsluiting valt het ideaal te combineren.

Omdat je werkt met hardhout moet je er wel rekening mee houden dat het hout na verloop van tijd een grijzige kleur krijgt. Deze kleur kleurt mooi bij de stenen. Ook dien je het hout te onderhouden.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Stylingtip: Kies je voor steenkorven gecombineerd met hout? Combineer ze dan eens met zitbanken.[/perfectpullquote]

Een wat lagere steenkorf kan mooi afgewerkt worden met een houten zitvlak. Dit maakt het plaatje helemaal compleet. Zo gaat je zitbank bijna op in je tuinafsluiting en blijft het geheel ruimtelijk.

Klik hier en bespaar tot 35% door meerdere vakmannen met elkaar te vergelijken.

4. Opvulling

Naast de twee soorten panelen waaruit je kan kiezen, moet je ook nog kiezen voor een opvulling naar wens. De meest gebruikte stenen zijn:

 • Lavasteen
 • Keien
 • Graniet
 • Kalksteen

Vul je je schanskorf liever met een natuurlijkmateriaal? Dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld boomschors.

Deze laatste optie wordt ook vaak gebruikt door klanten waarbij het budget iets uit de hand is gelopen.

Door boomschors als tijdelijke vulling te kiezen, kun je nog een aantal jaren sparen voor een vulling van steen en heb je tevens over een paar jaar weer wat nieuws. Dat is dus dubbel zo leuk.

5. Led verlichting

Een leuk extraatje dat je soms ziet is dat men LED verlichting onderaan de schanskorven plaatst. Zo krijg je ene mooi beeld over je tuin. Of verlicht het je oprit indirect wanneer je thuiskomt.

Steenkorven verlichting
Foto door Bouw-Line

Steenkorven tuinafsluiting onderhoud

Onderhoud steenkorven met een Hogedrukreiniger Het grote voordeel van een schanskorven tuinafsluiting is dat ze bijna geen onderhoud nodig hebben. Heb je helemaal geen zin om te poetsen aan je tuinomheining, kies dan een zo donker mogelijke steen.

Het kan namelijk zo zijn dat op plekken waar weinig tot geen zon komt er mos op de stenen komt te liggen. Dit is echter zeer gemakkelijk weer te reinigen met een hogedrukreiniger.

De prijs van een Steenkorven tuinafsluiting

Vele wensen, vele verschillende prijzen. Het is niet eenvoudig om een richting te geven voor een prijs als er zoveel verschillende opties zijn. Daarom geven we je enige indicatie van een basis steenkorven tuinafsluiting.

Prijs voor een Steenkorven afsluiting
Foto door Vinckier

Je moet er rekening mee houden dat plaatsingskosten hierbij niet inbegrepen zijn. Omdat het echt wel een zware klus is, raden wij aan om de steenkorven tuinafsluiting niet zelf te plaatsen. Alleen wanneer een specialist wordt ingeschakeld is er garantie op een levenslange levensduur en een mooi resultaat.

Prijsvoorbeeld

Het prijsvoorbeeld is voor een steenkorven tuinafsluiting met volgende eigenschappen:

 • Hoogte: 1 meter
 • Lange: 5 meter
 • Diepte: 30 centimeter

De prijs voor deze steenkorven afsluiting bedraagt ongeveer € 150 euro per lopende meter, inclusief basisopvulling.

Totaalprijs: Voor vijf vierkante meter geldt dan dus een bedrag van € 750 euro.

Heb jij te maken met een andere afmeting of wil je weten wat het hele totaalpakket gaat kosten ingericht naar jouw wensen?

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

 • Ontvang gratis offertes
 • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
 • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.