Terras

Keramische terrastegels: Voordelen, Prijs & Advies

Terras met keramische tegels

Keramische terrastegels zijn beschikbaar in héél wat verschillende kleuren, afmetingen en afwerkingen. Ze zijn geschikt voor zowel binnen- als buitenshuis. Kenmerkend voor keramische terrastegels is verder dat ze krasvast zijn en hun kleur niet verandert. Daardoor zijn ze keramische tegels ideaal voor je terras.

Daarbovenop zorgt de harde toplaag er voor dat ze erg eenvoudig schoongemaakt kunnen worden. Benieuwd naar de voordelen, de mogelijkheden en de prijs? Ik licht het graag allemaal toe in dit artikel. Lees vooral verder.

Wat is de prijs van keramische terrastegels?

Het realiseren van een terras met keramische terrastegels is niet echt goedkoop. In vergelijking met bijvoorbeeld een terras in betontegels is het eerder duur. Maar daartegenover staat wel dat je levenslang plezier kunt hebben van deze tegel. Zonder dat hij verlies doet aan kleur of kwaliteit.

De prijs voor keramische terrastegels situeert zich tussen 85 en 150 euro per vierkante meter. Voor een terras van 24 vierkante meter situeert de prijs zich tussen de € 2.040 en € 3.600.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor keramische terrastegels.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

De prijs ligt iets hoger dan bij andere terrasvloeren (bvb. houten terrasvloer) omdat het aanleggen van de stabiele ondergrond meer tijd vereist. Keramische tegels kunnen iet zomaar in een zandbed worden geplaatst, anders zouden ze breken.

Finale TIP: Door meerdere offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven en deze daarna met elkaar te vergelijken is het al snel mogelijk om tot 35% te besparen. Vul daarvoor onderstaand formulier in.

De voordelen van keramische terrastegels?

Keramische terrastegels zijn door de jaren heen enkel populairder geworden. Dit logischer wijze omwille van de vele voordelen die de keramische terrastegel biedt.

Welke voordelen dit precies zijn en hoe ze ook voor jouw terras een meerwaarde kunnen betekenen som ik graag even voor je op.

1. Krasbestendig

Keramische terrastegels staan er om bekend zeer hard te zijn. Dit zorgt er voor dat er niet snel krassen in kunnen komen.

Uitzondering: Wel is het belangrijk om aandachtig te zijn voor andere materialen die mogelijks over dezelfde hardheid beschikken. Denk hierbij aan keramische bloempotten. Wanneer je deze gaat verschuiven zal je namelijk kunnen vaststellen dat er wel krasvorming kan optreden.

Voordelen van Keramische Terrastegels
Voordelen van Keramische Terrastegels

2. Vuilafstotend en vlekvast

Keramische terrastegels beschikken niet over poreuze eigenschappen zoals gepolierd beton. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee. Op deze manier is het voor vet en vuil bijvoorbeeld niet mogelijk om door te dringen tot in het tegeloppervlak.

Wordt er eens een sausje of bijvoorbeeld olie gemorst op je keramische tegels? Dan is het doorgaans geen probleem om deze meteen schoon te maken. (Verder in dit artikel vertel ik je nog meer over het onderhoud.)

3. Geen last van algen of mosvorming

Algen en mossen zijn een groot probleem in vele tuinen. Zeker als je terras soms in de schaduw ligt. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van keramische terrastegels zal je dit probleem niet zo snel ervaren.

Dit heeft alles te maken met het feit dat zowel mossen als algen zich nauwelijks kunnen hechten aan het gladde, keramische oppervlak. Mocht er op een zeker ogenblik toch mosvorming optreden, dan kan deze in een handomdraai worden verwijderd.

4. Kleurvast

In vergelijking met andere populaire materialen die gebruikt worden bij het realiseren van een terras is het zo dat keramische tegels levenslang hun kleur blijven behouden. Op dit vlak is er dan ook geen sprake van ook maar enige vorm van slijtage.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

Zijn er naast de vele voordelen van keramische terrastegels ook nadelen?

Zelf kan ik maar één minput opnoemen. En da tis dat het een iets duurdere tegel is. Keramische tegels zijn vrij duur in aankoop. Toch zeker in vergelijking met betontegels. Maar ze zijn wel goedkoper vergeleken met natuursteen.

Een ander minpunt is dat de tegels erg glad kunnen zijn wanneer het geregend heeft. Tenzij ze voorzien zijn van een grove oppervlaktestructuur. Dan zullen ze niet gladder zijn dan een betontegel of een natuursteen.

Terras met Keramische tegels aanleggen

Waar moet je rekening mee houden tijdens het aanleggen van keramische terrastegels? Eigenlijk maar met één iets…

Voor keramische tegels geldt dat de ondergrond zeer stabiel moet zijn en goed gedraineerd.  Is dat niet het geval? Dan loop je het risico dat de tegels barsten.

Wat zijn de nadelen van Keramische terrastegels?
Wat zijn de nadelen van Keramische terrastegels?

Hoe keramische terrastegels onderhouden?

Zoals ik reeds verteld heb in dit artikel zijn keramische terrastegels niet poreus. Dit zorgt er voor dat ze op zeer eenvoudige wijze onderhouden kunnen worden.

Vocht en vuil heeft sowieso al niet de mogelijkheid om eenvoudig door te dringen tot op het steenoppervlak. Het schoonmaken van keramische tegels kan zeer eenvoudig gebeuren door middel van een tuinslang, een borstel en het geschikte schoonmaakmiddel. Eventueel kan er ook gebruik worden gemaakt van een hogedrukreiniger. In dit geval is het wel belangrijk om voldoende afstand aan te houden en geen vuilfrees te gebruiken.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Welk schoonmaakproduct is geschikt?

Keramische terrastegels onderhouden met Lithofin KF onderhoudsreiniger
Keramische terrastegels onderhouden met Lithofin KF onderhoudsreiniger

Ik adviseer graag Lithofin KF onderhoudsreiniger voor de periodieke reiniging. Daarmee ziet je vloer er als nieuw uit.

Is de keramische vloer vettig (na bvb. een barbecue waarbij vettige etensresten op de vloer terecht kwamen)? Dan adviseer ik het product Lithofin KF intensiefreiniger. Daarmee kun je een vettige vloer helemaal proper krijgen.

Beide reinigers zijn beschikbaar in 1 liter & 5 liter. De onderhoudsreiniger raad ik aan om één van 5 liter te kopen. De intensiefreiniger één van 1 liter, daar je dit minder zult gebruiken.

Verschil in kwaliteit bij keramische terrastegels

Door de jaren heen is het assortiment met keramische terrastegels aanzienlijk uitgebreid. Dit heeft er voor gezorgd dat er tegenwoordig sprake is van een bepaald verschil in kwaliteit tussen de verschillende exemplaren die op de markt terug te vinden zijn.

Persoonlijk vind ik dat je vooral voorzichtig moet zijn met imitatieproducten die afkomstig zijn uit China. Vaak is het zo dat hun toplaag niet zo kwalitatief is. En dat resulteer dan uiteraard wel in krassen.

Wens je dus keramische terrastegels, dan kan ik je enkel aanraden om een beroep te doen op een gekende tegelfabrikant. Deze werkt bij voorkeur met tegels uit Europa of Amerika.

Om helemaal zeker te zijn kun je het oorsprongsattest van de tegel die je wenst opvragen. Alleen op deze manier beschik je met 100% zekerheid over een echt kwalitatieve, volkeramische tegels die na een langere periode nog altijd even mooi zal zijn.

TIP: Ben je iemand die een voorkeur heeft voor design? In dat geval kan het de moeite waard zijn om eens op zoek te gaan naar keramische terrastegels van Italiaanse makelij. Erg kwalitatief en creatief!

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%
Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.