Bij (ver)bouwprojecten moet je rekening houden met verschillende regels. Denk aan factoren als veiligheid, gezondheid, de omgeving en de buren. Deze reglementen omvatten zaken zoals de omgevingsplannen, welstandseisen en bouwvoorschriften. Ook is het belangrijk om te weten hoe je jezelf kunt beschermen op wettelijk gebied en welke vergunningen je nodig hebt tijdens de verbouwing, fiscaal advocaten kunnen je hier goed bij helpen. Zelfs als blijkt dat je geen vergunning nodig hebt, dienen alle gebouwen aan deze regels te voldoen. Lees verder om een goede voorbereiding te treffen voor je verbouwproject.
Welke vergunningen heb je precies nodig
Voor de meeste verbouwingen is een vergunning vereist, maar niet voor allemaal. Kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een dakraam aan de achterkant van je huis, kunnen vaak zonder vergunning worden uitgevoerd. Voor veel andere verbouwingen is een vergunning wel nodig om de werkzaamheden uit te voeren. Er zijn twee soorten vergunningen: lichte en reguliere vergunningen. Lichte vergunningen worden beoordeeld aan de hand van verschillende criteria en worden binnen 6 weken verleend. Reguliere vergunningen worden beoordeeld op esthetiek, kwaliteit en of de verbouwing past binnen de omgeving. Het besluit over een reguliere vergunning duurt meestal 12 weken.
Het omgevingsplan van de gemeente
Bij een (ver)bouwproject is het verstandig om rekening te houden met het omgevingsplan van de gemeente. Dit plan bepaalt namelijk wat er met de ruimte in de gemeente mag gebeuren, zoals de locaties voor woningen of bedrijven en de toegestane afmetingen daarvan. Het omgevingsplan geeft richtlijnen voor de ruimtelijke ordening en ontwikkeling binnen de gemeente, en het is belangrijk om deze voorschriften te volgen om aan de wettelijke vereisten te voldoen tijdens het plannen en uitvoeren van bouwactiviteiten.
Ontstane schade door verbouwing
Bij een verbouwing is het mogelijk dat er schade ontstaat, daarom is het verstandig om een nulmeting te laten uitvoeren voordat je buren of jijzelf gaat verbouwen. Zo weten jullie zeker dat mocht er schade ontstaan, hoe groot deze daadwerkelijk is. Je kan de schade door een nulmeting beter documenteren. Het is wel zo vriendelijk om dit te bespreken met de buren en omwonenden. Degene waarbij schade ontstaat, kan namelijk de verbouwende partij aansprakelijk stellen.
Regels voor uitbouw
Voordat je een uitbouw plaatst, is het belangrijk om te controleren of je plannen voldoen aan alle regelgeving en indien nodig een omgevingsvergunning aan te vragen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om over de erfgrens te bouwen of een dakterras op de aanbouw te maken zonder aparte vergunning. Bovendien dien je rekening te houden met de buren. Het plaatsen van ramen binnen twee meter van de erfgrens die direct uitkijken op de buren is bijvoorbeeld niet toegestaan. Het naleven van deze regels is belangrijk om conflicten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je verbouwingsplannen voldoen aan de wettelijke vereisten en normen binnen jouw gemeente.