Ben je aan het verbouwen of staat er binnenkort een verhuizing op de planning? Zorg dan alvast voor een functionele en gebruiksvriendelijke magnetron. Geen toestel dat – vooral op dergelijke momenten – praktischer is dan de magnetron. Niet verwonderlijk dus dat er vandaag de dag al heel wat verschillende soorten magnetrons op de markt worden aangeboden. Benieuwd? Aarzel dan niet en lees alvast even verder alvorens de zoektocht naar de perfecte magnetron aan te vatten.
Waarom de magnetron onmisbaar is
Bepaalde keukenapparatuur en huishoudtoestellen zijn door de jaren heen vrijwel onmisbaar geworden en het moet gezegd dat de oerdegelijke magnetron alvast koploper is van dit rijtje. De relatief compacte uitvoering en hun unieke veelzijdigheid maken van de magnetron een praktisch keukentoestel dat zijn investering meer dan waard is.
Wanneer je bijvoorbeeld aan het bouwen/ verbouwen bent en er nog geen volwaardige keuken voorhanden is; zorgt de magnetron alsnog voor de mogelijkheid tot een volwaardige en deftige maaltijd. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten, bieden – afhankelijk van het type – diverse functiemogelijkheden en zorgen er op die manier voor dat de stress van het renoveren, bouwen en/ of verhuizen zoveel mogelijk ondermijnd kan worden.
Het type magnetron
Ben je overtuigd en besluit je uiteindelijk op zoek te gaan naar een geschikte magnetron, dan zul je versteld staan van de keuzemogelijkheid die er vandaag de dag op de markt voorhanden is.
Zo kunnen we in eerste instantie een onderscheid maken op basis van aansluiting en plaatsing waarbij je enerzijds voor een vrijstaande magnetron en anderzijds voor een ingebouwde exemplaar kunt kiezen. Hoewel de beide apparaten op het stroomnetwerk moeten worden aangesloten, garanderen ze op tal van andere vlakken veel verschillen. Zo is de vrijstaande magnetron makkelijk overal mee naartoe te nemen en eender waar in het stopcontact te pluggen terwijl de ingebouwde variant ergens in het gekozen keukenmeubilair dient te worden ingebouwd. Dat betekent meteen ook dat de keuze inzake formaat beperkter zullen zijn bij de ingebouwde magnetron.
Naast het onderscheid op basis van plaatsing en installatie, kunnen we de magnetrons uiteraard ook groeperen naargelang hun opties en functiemogelijkheden. Zo is er onder meer een onderscheid tussen een solo dan wel een combi magnetron waarbij – in het tweede geval – meerdere functies moeiteloos met elkaar worden gecombineerd wat het prijskaartje eveneens de hoogte in stuurt. Een solo of standaard magnetron is uiteraard goedkoper en uitermate geschikt om een kant-en-klare maaltijd op te warmen en/ of voedsel te ontdooien. Echter zijn ze niet in staat om etenswaren te bakken, grillen of roosteren.
Formaat, inhoud en bijkomende functies
Zoals in het voorgaande stukje reeds min of meer duidelijk werd, bestaan er heel wat mogelijkheden op het gebied van magnetrons wat gelijk betekent dat je op verschillende gebieden – soms moeilijke – knopen zult moeten doorhakken. Zo ook wat betreft formaat, inhoud en eventuele extra functiemogelijkheden. Het spreekt voor zich dat het formaat alsook de inhoud in grote mate bepaald zullen worden door de keuze voor een bepaald type magnetron. Kies je voor het ingebouwde exemplaar dan zullen de formaatmogelijkheden afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in het gekozen keukenmeubilair. De keuze voor een vrijstaande magnetron biedt dan weer iets meer ruimte op het gebied van formaat en inhoud.
Het gekozen formaat zal vervolgens de netto en bruto inhoud van de magnetron bepalen. Uiteraard is het hierbij eveneens belangrijk om aandachtig te zijn voor de leden binnen het gezin en/ of de vooropgestelde doelstellingen. Het hoeft geen uitleg dat een magnetron binnen een horeca- of restaurant een grotere capaciteit dient te waarborgen dan een exemplaar dat dienst doet voor een standaard gezin van 4 à 5 leden of iemand die alleen woont. Rekening houdend met het voorbeeld inzake solo dan wel combi magnetrons kan de inhoud makkelijk verschillen van zo’n 17 tot maar liefst 40 liter; soms wel meer.
Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op eventuele extra functies die afhankelijk zijn van het type magnetron waarvoor jij kiest. Zo kun je opteren voor een standaard exemplaar waarbij het eten kan worden opgewarmd al dan niet ontdooit. Mag het best wel wat meer zijn dan zijn er tegenwoordig ook heel wat apparaten inclusief een heteluchtfunctie, grillfunctie, bak- én roosterfunctie, boven- én/ of onderwarmte en opwarmfunctie.