Architect

Goedkope architect: Soorten, Tips & Prijs

Voordelen & Prijs van een goedkope architect Voordelen & Prijs van een goedkope architect

Als je een goedkope architect zoekt, is het belangrijk om na te gaan wat je wil laten doen. Gaat het om het simpel uittekenen van een plattegrond. Of wil je echt een volledig ontwerp voor een renovatie- of nieuwbouwproject. Laat je inspireren door ons artikel over wat de werkzaamheden zijn en wat de gemiddelde kosten zijn van een goedkope architect per type werk. We geven je ook nog tips bij het zoeken van een professional.

Wat kost een goedkope architect?

De gemiddelde prijzen voor een goedkope architect die jou begeleidt bij je nieuwbouw- of renovatieproject situeren zich tussen de € 10.000 en € 20.000. Wil je enkel een plan voor een kleine aanbouw, dan ben je er al voor € 500 vanaf. Praten we over een volledige te renoveren woning met uitbreidingen e.d. dan kan dit soms snel oplopen tot € 50.000.

Vul je postcode in en ontvang een gratis offerte voor een goedkope architect.
Hoe verzamelen we deze data?
?
Gemiddelde prijzen in België:
GEMIDDELD
LAAG
HOOG
LAAG HOOG

Je wil graag een architect inhuren en dan moet je goed nagaan wat de kosten zijn. Maar de prijs wordt vastgesteld aan de hand van een aantal factoren en die leggen we je graag uit. Je moet namelijk rekening houden met de prijs per uur, het soort project wat je uit wil laten voeren, de werkzaamheden die je uit wil laten voeren en bouwkundige en technische aspecten die wellicht aangepast moeten worden.

Om je een goed beeld te geven van de mogelijke kosten hebben we een paar projecten gekozen en daarbij de gemiddelde prijs berekend. Dit geeft jou een beeld van de mogelijke kosten:

Soort projectKosten (vanaf)
Woning of aanbouw uittekenen500 euro
Uitbouw begane grond (ontwerp + bouwaanvraag)2500 euro
Aanbouw woning (incl. ontwerp, bouwaanvraag en bestek)9000 euro
Volledig project uitvoeren (uitbreiding huis)10.000 – 15.000 euro
Woning renoveren30.000 – 50.000 euro
  • Als je een woning of aanbouw uit wil laten tekenen, dan kost je dat minimaal 500 euro. 
  • Als je een uitbouw wil van de begane grond en dan gaat het over het ontwerp en de bouwaanvraag, dan moet je denken aan een bedrag vanaf 2500 euro. 
  • Als je een aanbouw van een woning wil en dan inclusief ontwerp, de bouwaanvraag en bestek dan moet je denken aan prijzen vanaf 9000 euro. 
  • Wil je een volledig project uit laten voeren, zoals het uitbreiden van je huis, dan zijn de prijzen gemiddeld tussen de 10.000 en de 15.000 euro. 
  • Het renoveren van een woning kost je tussen de 30.000 en de 50.000 euro. 

Een goedkope architect zal de prijs berekenen aan de hand van een aantal factoren. Om te beginnen zal er gekeken worden naar de prijs per uur, een architect hanteert meestal een uurtarief. Het kan ook zijn dat ze een honorarium berekenen. Dit wil zeggen dat ze dan een percentage krijgen van de totale verbouwingskosten. 

Er zijn ook nog extra opties waar je voor kunt kiezen. Er kan bijvoorbeeld voor een bedrag van tussen de 400 en 500 euro een quickscan worden gedaan. Er wordt dan naar je woning gekeken en dan krijg je nog meer ideeën voor je interieur, je krijgt er ook schetsen van. Sommige mensen vinden het fijn om te weten hoe het resultaat wordt en dan kan een 3D visualisatie een goede keuze zijn. Je betaalt hier een bedrag voor van ongeveer 300 euro. 

Gemak van een goedkope architect

Je wil graag een goedkope architect inhuren, maar dan wil je ook weten wat de voordelen zijn. Zo is het goed om te weten dat je hulp krijgt om je woonwensen om te zetten naar werkelijkheid.

Je gaat verbouwen en dan komt er veel op je af. Je moet nagaan wat voor stijl je wil qua interieur en hoe je dat precies wil hebben. Samen met een goedkope architect kun je naar je eigen stijl kijken en dat dan vertalen naar de vorm die bij je interieur past. Zo kan er een mooi ontwerp worden gemaakt voor je, waarin je je ideeën kwijt kunt.

Misschien moeten er ook wel technische zaken worden geregeld, zoals een vergunning. Door een goedkope architect te benaderen, krijg je advies over wat je zoal moet regelen en hoe je dat aanpakt.

Het kiezen voor een architect bespaart je ook geld. Een architect zal bij de begroting rekening houden met onvoorziene kosten, iets wat je zelf vaak vergeet.

Tips voor het vinden van een goedkope architect

Als je een architect wil vinden die bij je past en niet te duur is, dan is het belangrijk om de tijd te nemen voor je zoektocht.

Je bent je er vast wel van bewust dat het je geld gaat kosten als je een goedkope architect in gaat huren. Maar als je zelf wat werkzaamheden uit gaat voeren, dan kost het je wel tijd, maar kun je wel geld besparen.

Daarnaast moet je ook nog eens nagaan welke goedkope architect je wil inhuren. Je kunt ook een binnenhuisarchitect overwegen.

Je krijgt dan advies over het interieur en over constructies. Maar dit is wel goedkoper dan een gewone architect, dus als je wil besparen, is dit een optie.

Welke opties heb je?

Er is een duidelijk verschil tussen een interieuradviseur, een architect en een binnenhuisarchitect, maar wat zijn de verschillen dan en wat heb je nodig? Als je onze informatie hieronder hebt doorgenomen, dan kun jij je keuze maken en weet je welke goedkope architect het voor jou kan worden.

Interieuradviseur

Je krijgt advies over je interieur, zoals kleuren en aankleding. Denk daarbij dan aan verlichting en meubels. Je krijgt ook advies over materialen, een verlichtingsplan en ze kunnen een plattegrond en moodboard ontwerpen voor je en verkoopstyling is ook een optie. Qua kosten moet je denken aan tussen de 200 en de 800 euro. 

Binnenhuisarchitect

Je krijgt advies over je interieur en advies over bouwkundige constructies. Er wordt onderzoek gedaan naar je woonwensen en je krijgt een interieurontwerp. Er kunnen ook schetsen en tekeningen gemaakt worden, meestal in 2D en 3D. Een offerte opstellen is ook mogelijk, net als bouwbegeleiding en inkoopbegeleiding. Het kost je gemiddeld tussen de 2000 en de 5000 euro. 

Architect

Een architect geeft je ontwerp woningen en gebouwen. Het krijgt vorm door in een ontwerp en een bouwtekening. Je krijgt dan begeleiding bij technische en administratieve handelingen bij je verbouwing. Er worden gesprekken gevoerd met je over je wensen van de verbouwing, er worden ontwerpen gemaakt, er wordt een kostenindicatie gemaakt, net als een planning. Maar je kunt ook rekenen op hulp bij een bouwaanvraag, technische omschrijvingen maken, bouwbegeleiding en budgetbewaking. Een architect kost gemiddeld 5.000-15.000 euro. 

Ontvang vrijblijvend een offerte en bespaar tot 35%

  • Ontvang gratis offertes
  • Van 4 vakmannen uit je eigen regio
  • Door te vergelijken bespaar je tot 35%

Veelgestelde vragen over het vinden van een goedkope architect

Hoe vind ik een betrouwbare en goedkope architect?

Het is belangrijk om referenties te vragen, online reviews te lezen en portfolio’s van verschillende architecten te bekijken. Overweeg ook om offertes van meerdere architecten aan te vragen om de prijzen en diensten te vergelijken. Dat kan via het formulier hierboven.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een goedkope architect?

De kosten kunnen variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, de ervaring van de architect, de locatie van het project, en of er extra diensten nodig zijn zoals vergunningaanvragen of 3D-visualisaties.

Wat zijn de risico’s van het inhuren van een goedkope architect?

Het inhuren van een goedkopere architect kan soms betekenen dat de architect minder ervaring heeft, minder tijd aan je project kan besteden, of dat er mogelijk compromissen worden gemaakt op het gebied van ontwerpkwaliteit en detailniveau. Het is cruciaal om deze aspecten zorgvuldig te overwegen en een goede balans te vinden tussen kosten en kwaliteit.

Vind dé beste vakman voor je project en ontvang gratis offertes.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.