Terrasoverkapping

Lamellen terrasoverkapping

Lamellen terrasoverkapping met Houten Lamellen en Screens

Een lamellen terrasoverkapping wordt steeds vaker gekozen. Het oogt natuurlijk, oogt modern, maar past ook perfect bij landelijke woningen. De lamellen kun je regelen om meer of minder zonlicht door te laten. Zowel langs de boven- als de zijkanten. Ontdek in dit artikel alle mogelijkheden, voordelen, nadelen en de prijs voor een lamellen terrasoverkapping.

Een lamellen terrasoverkapping laat je toe zelf te kiezen hoeveel zonlicht je toelaat.

Ontdek hier alle mogelijkheden, voordelen & de prijs.

Offertes aanvragen bij vakmannen

Vergelijk tot drie bedrijven in je eigen regio die gespecialiseerd zijn in terrasoverkappingen. Door te vergelijken bespaar je tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag gratis offertes aan »

De constructie van een terrasoverkapping met lamellen

Terrasoverkappingen worden van verschillende materialen gemaakt en hebben daardoor ook ieder hun eigen constructie. Een terrasoverkapping met lamellen bestaat steeds uit:

  1. Een aluminium basisconstructie
  2. Lamellen uit hout of aluminium langs de boven- en/of zijkanten van de basisconstructie.

De terrasoverkapping met lamellen wordt gemaakt vanuit een aluminium constructie die als basis dient.

Vervolgens worden aan elkaar geschakelde aluminium of houten lamellen geplaatst aan de bovenkant en/of de zijkanten van de basisconstructie. De lamellen kunnen op gelijk welke stand worden ingesteld. Zo kunnen deze lamellen tot 160 graden om hun eigen as heen draaien, wat jou de mogelijkheid geeft om volop met de lichtinval te spelen. De breedte van de lamellen kun je zelf bepalen. De afmetingen variëren van 16 tot 21 centimeter.

De maximale oppervlakte dat je kunt overspannen is 7 x 7 meter. Dit zijn de mogelijkheden uit 1 dak element. Wanneer je een grotere oppervlakte wilt overbrengen kun je er voor kiezen om systemen onderling te koppelen. Een systeem heeft de afmeting van 7 x 3,5 meter. Deze kun je zowel over de lengte als de breedte met elkaar koppelen, en zo dus de door jou gewenste oppervlakte creëren. Echter bestaan er ook vele merken met andere systemen. Een vakman kan je hier dus alle mogelijkheden uitleggen.

Lamellen overkapping voor je terras © Terco overkappingen
Lamellen overkapping voor je terras © Terco overkappingen

Mogelijkheden van de terrasoverkapping met lamellen

Wanneer je een terrasoverkapping met lamellen het geplaatst, of laten plaatsen, wil je natuurlijk de lamellen in alle posities kunnen draaien. Hiervoor heb je de mogelijkheid om dit handmatig te doen of helemaal elektrisch te laten doen. Je kunt de lamellen open zetten om zo de zon en het lichtinval te regelen. Wanneer de lamellen compleet gesloten zijn, bijvoorbeeld tijdens een zomerse regenbui, word het regenwater netjes afgevoerd via de geïntegreerde regengoten die onderling gekoppeld zijn. Deze voeren het hemelwater af naar een andere afvoer, welke onzichtbaar zijn weggewerkt in de zij staanders.

Sommigen combineren hun lamellen terrasoverkapping ook met een screen, om zo maximaal zicht te hebben wanneer gewenst. Zie een voorbeeld daarvan in onderstaande foto.

Houten Lamellen terrasoverkapping met screens
Lamellen terrasoverkapping met houten lamellen en screens

In bovenstaande hebben we het steeds gehad over een terrasoverkapping met lamellen die vast gepositioneerd zijn. Er is echter ook een uitvoering van de terrasoverkapping met lamellen waarbij het dak volledig open kan.

Deze nieuwste uitvoering maakt het niet alleen mogelijk de lamellen open of dicht te zetten, maar ook om ze in zijn geheel opzij te schuiven. Op deze manier kun je ook 100% lichtinval creëren. De bij elkaar geschoven lamellen vormen dan nog 15% van het gehele dak, wat betekend dat er 85% geheel open dak ontstaat.

Slim bedienen van de terrasoverkapping met lamellen

Op de markt zijn er sinds enkele jaren systemen waarmee je alles in en rondom jouw huis elektronisch kan bedienen via een smartphone of tablet. Ook de elektrische lamellen kun je hier op aan sluiten. Zo heb je de mogelijkheid om het dak te bedienen vanuit de tuin, vanuit je huis en zelfs vanuit onderweg. Makkelijk als je even boodschappen gaat doen en het dak open laat, waarna je jezelf bedenkt dat het gaat regenen.

Lamellen terrasoverkapping © Brustor
Lamellen terrasoverkapping © Brustor

Aanvullende opties

Net als bij andere terrasoverkappingen heeft de terrasoverkapping met lamellen ook extra opties waarmee je het gebruik genot kunt verhogen. Wat dacht van een glazen wand of extra verlichting? Wanneer je de zijkant van jouw overkapping dicht wilt maken kun je kiezen voor screens. Dit is een soort afscheidingswand welke gemaakt word van screendoek en je beschikt over een verticale zonwering. Wanneer de zon te fel is of de wind vervelend kun je het screendoek eenvoudig neerhalen en creëer je in een handomdraai een winddichte zitruimte. De screens zijn licht transparant waardoor je toch zicht houdt op de tuin. Tevens zijn er geheel transparante screendoeks verkrijgbaar. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de zijwanden af te sluiten met een glazen wand. Hier door behoud je wel het zicht van de tuin en kun je het wat warmer maken onder jouw terrasoverkapping. Nadeel is wel dat deze niet in zijn geheel weg te klappen zijn. 
Bij een mooie terrasoverkapping met lamellen hoort mooie verlichting. Hier kun je het zo gek maken als je wilt. Ledverlichting, hanglampen, schemerlampjes, de mogelijkheden zijn oneindig. Door de terrasoverkapping te voorzien van verlichting, bied je jezelf de mogelijkheid om nog langer van jouw buitenkamer te genieten. Je kunt bijvoorbeeld mooie led strips aan brengen in de structuur of in de goot. 
Om het feest helemaal compleet te maken zou je kunnen denken aan een terrasverwarmer. Met de warmte van een terrasverwarming kun je de overkapping behaaglijk maken en er langer van genieten. 

Voor- en nadelen van de terrasoverkapping met lamellen

Elk product heeft zijn voor- en nadelen en je doet er verstandig aan deze te vergelijken met elkaar voor je een keuze maakt welke terrasoverkapping er bij jou past. Een van de grootste voordeel van de terrasoverkapping met lamellen is dat je deze met elk weer kunt gebruiken. Bij regen is het dak waterdicht, bij de heerlijke zon kun je hem open zetten en genieten van de zonnestralen. Je bepaalt zelf hoeveel zon en wind je doorlaat.
Een van de nadelen van de terrasoverkapping met lamellen is dat bij grote dak oppervlaktes je eigenlijk niet zonder een geautomatiseerd systeem kunt. Dit is een extra kosten post wat de totaal prijs flink hoger kan laten uit vallen. 

Een kleine investering

Het is dus altijd verstandig om de voor- en nadelen van een terrasoverkapping met lamellen, goed tegen elkaar af te wegen. Een terrasoverkapping is een kleine investering maar als je het goed doet heb je er wel jaren plezier van. Vooral als je een buiten mens bent zal je er veel en lang van willen genieten. Bedenk dus goed welke soort terrasoverkapping er bij jou past. Waarvoor ga je hem gebruiken, waar wil je hem plaatsen en vooral welke terrasoverkapping past in het budget? Pas wanneer je voor jezelf deze vragen kunt beantwoorden kun je een keuze maken tussen alle mogelijkheden. En heb je eenmaal een keuze gemaakt voor een terrasoverkapping, dan komt de grote vraag welke extra opties wil je en ga je aanschaffen? Een terrasoverkapping is zeker een aanwinst voor je huis en tuin. Het is dus zeker de moeite waard om voor de aanschaf er goed aandacht aan te besteden en bij verschillende bedrijven een offerte op te vragen. Vergelijk deze met elkaar en kom zo tot de juiste beslissing, welke geheel bij jou en jouw situatie past. 

Geef een reactie