Algemeen

Hoe je een eigen smart home kunt creëren

Smart home toepassing Smart home toepassing

Het huis van de toekomst is nu. Terwijl de meeste van ons lampen met de hand inschakelen, of met een afstandsbediening het volume van de radio harder zetten, zijn er ook mensen die nu al met sensoren of met hun eigen stem de woning bedienen van de kelder tot aan de zolder. Een smart home inrichten lijkt een ingewikkelde klus, toch valt dit in praktijk reuze mee. Je moet wel de juiste stappen volgen, en bereid zijn om keuzes te maken. Op deze pagina helpen we je daarbij alvast een eindje op weg.

Smart home

Wat wil je bereiken?

De eerste vraag die je moet stellen is; voor welk probleem zoek ik een oplossing? Spraakgestuurde bediening lijkt op het eerste gezicht niet eenvoudiger dan een schakelaar omzetten. Tot je met vieze handen in de keuken staat en je eventjes het weerbericht wilt luisteren. Of er is ingebroken bij de buren en jij wilt niet het volgende slachtoffer zijn. Ga niet uit van de technologie, maar vanuit het probleem dat je wilt oplossen. Soms kunnen kleine irritaties met een smart home apparaat voor enorme verlichting zorgen. Met smart lights zelfs letterlijk!

Dit zijn vier veelvoorkomende smart home toepassingen:

1. Automatisering

Lampen die inschakelen wanneer je thuiskomt, of de verwarming die omlaag gaat als je van huis gaat; een woning automatiseren bespaart je tijd en frustratie. Huisautomatisering zorgt ervoor dat je meer tijd en aandacht kunt besteden aan jouw werk, hobby’s of gezinsleden. Waarom zou je iedere dag de gordijnen weer openen en sluiten terwijl dit heel eenvoudig geautomatiseerd kan worden met PoweredBlinds elektrische raamdecoratie?

2. Beveiliging

Persoonlijke beveiliging is een belangrijke reden om te kiezen voor smart home in én rond de woning. Zo kun je met een outdoor security camera van Somfy de voorzijde en achterzijde van de woning in de gaten houden. En als je wilt ook binnen, eventueel met een ‘privacy shutter’ om te voorkomen dat je 24/7 bekeken wordt. Met een smart home alarmsysteem kun je eveneens koppelingen maken met andere slimme apparaten. Denk aan de lampen inschakelen bij onraad.

3. Verlichting

Dit is de meest zichtbare smart home toepassing, door deze zichtbaarheid behoren smart lights ook tot de meest populaire smart home apparaten. Laat de verlichting inschakelen zodra de zon ondergaat, of transformeer de huiskamer met een tik op je tablet tot een ware thuisbioscoop. Voor de veiligheid zijn slimme lampen ook zeer geschikt. Zo loop je in de nacht niet in het donker naar het toilet, en de woning ziet er voortaan altijd bewoond uit, wat inbrekers zal afschrikken.

4. Wooncomfort

Bij domotica toepassingen gaat het vooral om veiligheid en zorg, bij andere smart home toepassingen is het vooral een kwestie van wooncomfort verhogen. En dit mag ook best. Net zoals we elektrische lampen gebruiken in plaats van kaarsen die opbranden, biedt slimme technologie allerlei nieuwe mogelijkheden die het leven aangenamer maken. Zo kun je de verwarming in de badkamer laten verwarmen op het moment dat de wekker in de slaapkamer afgaat. Je kunt de kinderen via slimme luidsprekers op de hoogte stellen dat het eten op tafel staat. Door slimme producten aan elkaar te koppelen creëer je een maatwerk smart home.

Kies voor bedraad of draadloos

Voorheen moesten veel domotica en security toepassingen met draden worden aangesloten, dankzij wifi routers en smart hubs zoals de Somfy TaHoma is dit niet langer nodig. Apparaten worden draadloos met elkaar verbonden. Omdat er meerdere protocollen bestaan dien je hier bij aanschaf wel rekening mee te houden. Zo werken producten van Google niet zomaar samen met producten van Amazon, om over Apple nog maar niet te spreken. Een slimme hub zoals de TaHoma zorgt dat ook deze apparaten met elkaar kunnen communiceren, en ze dezelfde taal laat spreken. De enige kabels die je dan nog moet aansluiten zijn stroomkabels.

Een huis bouw je ook niet vanaf het dak

Net zoals een woning met stenen van de grond af aan wordt gebouwd, zul je ook bij een smart home met de basis starten. Een ‘bridge’ wordt verbonden met de router, die communiceert weer met lampen, gordijnen en de thermostaat via een centrale app. Je kunt dan naar hartelust koppelingen maken zoals het automatisch inschakelen van de thermostaat wanneer je naar huis toe rijdt, of het ontgrendelen van een slim slot wanneer de brandmelder in huis afgaat. Met honderden slimme apparaten zul je een keuze moeten maken. Begin dan met de toepassingen die het beste aansluiten bij je eigen situatie, en breid het systeem gaandeweg uit. Je leert dan ook stap voor stap de mogelijkheden kennen van een smart home.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.