Algemeen

Wel een overkapping, maar geen gezond gras? Dit kan je doen

Terrasoverkapping voor groen gazon

Wanneer je een overkapping in je achtertuin hebt staan, brengt dit niet alleen vele voordelen met zich mee, maar kan dit ook een keerzijde hebben. Zo creeert een overkapping vaak de nodige schaduw en een fijne plek om je in terug te trekken, maar zal ook het gazon een stapje achteruit doen. De grootte, eveneens als de locatie van de overkapping, kunnen ervoor zorgen dat de kwaliteit van het gras achteruit gaat. Dít kan je doen om dát te voorkomen. 

Schaf een dompelpomp aan 

Ga je een dompelpomp online bestellen, dan doe je het gras in je achtertuin daar enkel goeds mee. Een dompelpomp zorgt er namelijk voor dat je het gras eenvoudig van de juiste mineralen voorziet. Een dompelpomp is een waterpomp die in het water geplaatst dient te worden, waarna de onderkant van deze pomp het water op de desbetreffende plek, direct in de pomp zuigt. Vervolgens wordt het water via het pomphuis naar de persaansluiting gebracht, waardoor het water de pomp kan verlaten. Plaats de pomp in een regenton, en je voorziet het gras in je achtertuin niet alleen van voldoende vocht, maar ook nog eens van het juiste vocht. Regenwater bevat namelijk minder kalk dan kraanwater, waardoor dit als een gezondere bron voor je gras dient, dan dat kraanwater dat gedaan zou hebben.

Maak gebruik van een hydrofoorpomp

Wanneer de overkapping in je tuin ervoor zorgt dat niet al het gras bevochtigd wordt wanneer het regent en/of jij het gras bewaterd, kun je een beregeningspomp kopen. Een hydrofoorpomp wordt ook wel een hydrofoor of een drukverhogingspomp genoemd, en kan ingezet worden bij het bewateren van het gras. Wanneer je deze op een centrale plek in de tuin plaatst, zal het grootste gedeelte van het gras automatisch bewaterd worden, waardoor de kans op kwalitatief slecht gras aanzienlijk afneemt. Ook worden, afhankelijk van de plek, ook de plantjes direct van water voorzien.

Bewater niet overdag

Of je nu gebruik maakt van een dompelpomp, een hydrofoorpomp of zelf aan de slag gaat met het gras in je tuin: het is belangrijk om het gras niet in de brandende zon, maar ‘s avonds water te geven. Wanneer je het gras, en dat geldt ook voor de eventuele overige planten in je tuin, gedurende de zonuren bewaterd, zal dit het groen beschadigen. Niet alleen staat dat niet mooi, maar ook is het slecht voor het behoud van het groen zelf.

Olivier
de auteurOlivier
Met ruim 15 jaar ervaring in de bouwwereld deel ik graag mijn inzichten voor jouw bouw- en renovatieplannen. Als ervaren expert sta ik klaar om mijn kennis op een heldere en eerlijke manier te delen, inclusief tips over de financiële kant van de zaak. Mijn doel is om jou waardevolle informatie te geven voor het realiseren van succesvolle en duurzame bouwprojecten.